Rick Hoenderboom en Ester Reusink met op de achtergrond de windmolens in het Aaltense Goor. Foto: Annekée Cuppers

Rick Hoenderboom en Ester Reusink met op de achtergrond de windmolens in het Aaltense Goor. Foto: Annekée Cuppers

Buurt ongerust over windmolenplannen in Aalten

Algemeen

‘Park Hagewind niet langer alleen het probleem van deze wijken maar van heel Lichten-voorde’

LICHTENVOORDE - Nu de bomen in het blad zitten, vallen ze weg achter het groen maar normaal gesproken zijn de windmolens in het Aaltense Goor duidelijk zichtbaar voor de bewoners van wijken aan de zuidkant van Lichtenvoorde. Artikelen in deze krant en in de Gelderlander waarin bericht werd over de plannen van de gemeente Aalten om de bestaande windmolens van 180 meter hoog te vervangen door windturbines van 250 meter hoog veroorzaakten dan ook veel onrust in de buurt. Ester Reusink en Rick Hoenderboom vertellen namens de buurt waarom. “De windmolens die je nu vanaf bepaalde richtingen kunt zien en horen, zullen dan beeldbepalend worden voor de skyline van Lichtenvoorde en meer geluid produceren. Park Hagewind is niet langer alleen het probleem van de wijken Het Veen, Het Brook en Flierbeek 1 en 2 maar gaat dan heel Lichtenvoorde aan.”

Door Annekée Cuppers

“Laten we wel wezen, wij zijn als buurt niet tegen het duurzaam opwekken van energie. We snappen dat de Achterhoek ook zijn steentje bij moet dragen aan de taak die de overheid heeft gesteld maar de plannen die nu bij de gemeente Aalten op tafel liggen, daar werden wij als buurt toch wel onrustig van. Windturbines zo groot als de Eiffeltoren terwijl we nu op verschillende momenten al overlast ervaren van de windmolens die er nu staan. We hopen dan ook dat Aalten, net als Oost Gelre en Winterswijk, na alle commotie en op basis van de actuele ontwikkelingen even pas op de plaats maakt en de plannen voorlopig in de ijskast zet.”

Windturbines
zo hoog als
de Eiffeltoren
zouden al
vanaf de Markt
te zien zijn


Aan het woord is Ester Ruesink, wonende aan de Rietgors en een van de leden van de actiegroep. Ze hoorde via een Aaltense kennis over de plannen en volgt sindsdien deze zaak en alle berichtgeving over windmolens in de media op de voet. Namens de buurt nam ze op 21 juni jl. de kans waar om in te spreken tijdens de beeldvormende raadsvergadering van gemeente Oost Gelre over dit onderwerp. “Wij hebben bij de gemeente Aalten al onze zienswijze ingediend met betrekking tot de plannen maar omdat wij geen inwoners van Aalten zijn, zal deze zienswijze waarschijnlijk als ‘niet ontvankelijk’ worden beschouwd. Wij hopen dat Oost Gelre, zeker nu ook Flierbeek 3 dat nog dichter bij het Aaltense Goor ligt, ontwikkeld wordt, zich nog meer in wil spannen om voor onze belangen op te komen. Het siert de gemeente Aalten niet dat zij voorbijgaan aan de overlast die zij bij ‘de buren’ veroorzaken in hun streven de duurzaamheidsdoelingstellingen te halen. Wij maken ons zorgen om de effecten op de gezondheid, het woon- en leefklimaat in de wijk en de waardedaling van onze woningen. Daarbij vrezen we dat als alle Achterhoekse gemeentes enkel op hun eigen postzegeltje grond het probleem willen oplossen, onze regio straks vol staat met zonneweides en windmolens. Dat moeten we, zeker als regio die het van het toerisme moet hebben, toch niet willen?”

Rick Hoenderboom vult aan: “De Achterhoek heeft van de overheid een taakstelling gekregen om 1,35 TWH (terra watt per uur) elektriciteit duurzaam op te wekken. Echter, over dat getal bestaat onduidelijkheid, zo begrepen wij uit een gesprek met de fractie van de VVD Oost Gelre. Mogelijk gaat het ‘slechts’ om 0,35 of 0,65 TWH. Wij zouden graag zien dat de gemeentes gezamenlijk deze taakstelling oppakken en bespreken in de Achterhoek Raad. Er moet duidelijkheid komen over de precieze taakstelling en daarnaast zouden ook de bewoners al vroeg in het traject betrokken moeten worden bij de besluitvorming over hoe en waar je die elektriciteit gaat opwekken. Een mooi voorbeeld daarvan is het buurtschap Zwolle. Als alle plannen van de gemeente Oost Gelre en de omliggende gemeentes doorgaan, wordt het dorp straks van drie kanten ingesloten door zonneweides. Nu hebben de inwoners zelf een plan ontwikkeld dat mogelijk beter is dan het oorspronkelijke. Daar wordt door de gemeente nu serieus naar gekeken. Zo zouden we ook de andere plannen voor windmolens en zonneweides moeten insteken; burgers al in een vroeg stadium mee laten denken en met alle gemeentes samen het probleem aanpakken. Zo kunnen we voorkomen dat onze mooie Achterhoek straks vol staat met wind- en zonneparken.”

Overal in het land ondervinden gemeentes en initiatiefnemers veel weerstand tegen windmolenparken, met name daar waar grote windturbines gepland zijn. Onlangs deed de Raad van State nog een uitspraak waarbij nieuw te bouwen of te verbeteren windmolenparken waarvoor nog geen vergunning is afgegeven, op losse schroeven komen te staan. Ester vertelt: “De rechter heeft bepaald dat de oude normen met betrekking tot windmolens niet voldoen aan het Europees recht. Daarom ligt er nu een eis dat de overheid met nieuwe normeringen komt. Echter, in de tussentijd mogen gemeentes eigen normen opstellen en is het aan de gemeenteraden om hierover een besluit te nemen. Maar welke belangen spelen er en waar trek je dan de grens? Daarom hopen we dat de gemeente Aalten nu ook een pas op de plaats gaat maken. Sowieso zullen initiatiefnemers van een windpark een Milieu Effecten Rapportage (MER) moeten laten opstellen waarbij onder andere wordt gekeken naar de effecten op de natuur en het leefmilieu rondom de turbines. Bij de plaatsing van grotere windmolens wordt de vrije afstand tot woningen ook groter (is nu 400 meter, AC) en dan hebben we wel inspraak.”

‘We hopen dat
Aalten ook pas
op de plaats
gaat maken
nu de rechter
heeft bepaald
dat de
normeringen
moeten
worden
aangepast’


Geluidsoverlast
Een van de bezwaren van de buurt is de geluidsoverlast die de windmolens veroorzaken. Rick: “Vijfennegentig procent van de tijd staat de wind richting de wijken in Zuid en vooral ’s nachts als de molens flink staan te loeien, ondervinden verschillende buurtbewoners er overlast van. Met name mensen die kampen met gezondheidsklachten als gevolg van een hersenbloeding of migraine, kunnen het constante gezoem van de molens er niet meer bij hebben. Een ‘oplossing’ die hiervoor in de beeldvormende vergadering werd aangevoerd, is het stilzetten van de turbines als het hard waait. Maar waarom zou je die turbines er dan neerzetten als je ze stilzet juist op het moment dat ze maximaal produceren? Dan schiet je toch je doel voorbij?”

Subsidie doelmatiger inzetten
Veel duurzame energie zou volgens Ester en Rick al kunnen worden opgewekt door alle daken van particulieren te voorzien van zonnepanelen. Echter zit het subsidiesysteem nu zo in elkaar dat het financieel gunstiger is om een heel nieuw windmolen- of zonnepark te bouwen dan om er bijvoorbeeld een pal naast een bestaand industrieterrein te bouwen. “Logischerwijs moet je de elektriciteit daar opwekken waar je hem nodig hebt. Echter heeft het nogal flink wat impact (en is het dus duurder) een energiepark naast een industrieterrein te bouwen. Maar zou je daarvoor kiezen, dan kun je ook direct alle daken van de bedrijven volleggen met zonnepanelen. Immers, die grotere kabels die je voor het nieuwe park toch moet aanleggen, kunnen dan ook gebruikt worden om stroom terug aan het net te leveren, iets wat nu vaak het probleem is bij particulieren die meer stroom opwekken dan ze gebruiken. Vaak is geld de drijfveer voor de keuzes die gemaakt worden maar gooien wij daarvoor dan onze mooie Achterhoek te grabbel? Ons inziens zouden de gemeentes eerst vol moeten inzetten op het isoleren en verduurzamen van oudere wijken. Daar vliegt de warmte er het snelste uit. Gemeentes en woningcorporaties zouden deze wijken moeten verduurzamen. Zo zet je de subsidiegelden op een doelmatigere manier in. Ook worden er steeds meer initiatieven ontwikkeld om een overschot aan stroom uit zonnepanelen op te slaan. Dan komen we al een heel eind. Hebben we die 40 tot 60 windturbines in combinatie met 250 tot 500 hectare aan zonneweides dan nog wel nodig?”

Verder stappen
Tot op heden heeft de buurt nog geen reactie van de gemeente Oost Gelre ontvangen op de inspreekactie. “We overwegen een burgerinitiatief te starten om het onderwerp op de agenda van de gemeenteraad te krijgen en zo te pleiten voor een Achterhoek-brede aanpak. De molens die er nu staan, hoeven niet weg maar het plan om ze te vervangen door de megawindturbines wel. Gelukkig gaat alles niet zo snel als dat we gedacht hadden. We wachten nu eerst de reactie van Oost Gelre af en mocht er echt een initiatief komen vanuit Aalten, dan zullen we verdere stappen ondernemen. We hopen echter dat de Achterhoekse gemeentes teruggaan naar de tekentafel en komen tot een gezamenlijke aanpak. En een stevige lobby gaan voeren richting Den Haag, om de doelstellingen uit de Regionale Energiestrategie die aan alle plannen ten grondslag ligt, aan te passen en zo te voorkomen dat de Achterhoek straks vol staat met windmolens en zonneparken.”

Wordt vervolgd.

Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers