De Vragender molen wordt uitgebreid met een vierde maalstoel. Foto: Kyra Broshuis

De Vragender molen wordt uitgebreid met een vierde maalstoel. Foto: Kyra Broshuis

LEADER subsidie voor De Vier Winden

LEADER subsidie voor De Vier Winden

VRAGENDER - De bekende Vragender molen De Vier Winden, op 27 juni jl. nog geëerd met het predicaat ‘Hofleverancier’ vanwege het 150-jarig bestaan, krijgt 60.000 euro LEADER-subsidie van de gemeente Oost Gelre. Het gaat hier om een zogenaamd cofinancieringsdeel; het andere deel wordt verleend door de provincie. LEADER Achterhoek heeft subsidie beschikbaar voor lokale initiatieven en goede ideeën die de leefbaarheid op het platteland verbeteren. LEADER Achterhoek is bestemd voor de gemeenten: Oost Gelre, Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Winterswijk, Oude IJsselstreek en het buitengebied Doetinchem. 

Door Kyra Broshuis

Vierde maalstoel
De Vier Winden krijgt de subsidie voor de bouw van de vierde maalstoel. Bij het bedrijf wordt gewerkt met een vlakmolen. Met drie molenstenen worden er diverse granen tot zowel bloem als volkorenmeel gemalen. Met een vierde maalstoel kan beter in de vraag naar puur volkorenmeel worden voorzien. Het voordeel is ook dat er kleinere charges verwerkt kunnen worden. “En dan kan De Vier Winden ook regionaal geteeld graan verwerken wat weer gunstig is voor de regionale akkerbouwers”, legt wethouder Marieke Frank uit. “Naast de investering in de hoogmolen zet het bedrijf in op kennis delen en verspreiden. Zo komt er een videoscherm in de winkel waar de werking van de hoogmolen getoond wordt. Ook gaat het bedrijf een film maken met Achterhoek Toerisme en gaan ze lessen verzorgen op het Graafschap College. Eén keer per jaar wordt er een Open Dag georganiseerd.”

Toeristisch
Met de investering is er groei mogelijk in de regionale afzet en wordt er werkgelegenheid in een kleine gemeenschap gecreëerd. Ook is de investering gunstig voor het toeristisch product. “Naast het landschap kan de toerist ook genieten van de lokaal geproduceerde producten zoals brood, pasta en bier”, zo luidt de argumentatie van de gemeente. De totale investeringskosten van het project Gunnewick 'De Vier Winden' bedragen 328.300 euro. Voor de gedeeltelijke dekking van deze investering wordt een aanvraag bij de provincie voor LEADER gedaan van 120.000, waarvan dus 60.000 door de gemeente gecofinancierd wordt.