Sten Kremers tekent zijn contract naast zijn grote voorbeeld als doelman, tevens Algemeen Directeur van Ajax, Edwin van der Sar. Staand: technisch manager Gerry Hamstra. Foto: Ajax/Bastiaan Heus

Sten Kremers tekent zijn contract naast zijn grote voorbeeld als doelman, tevens Algemeen Directeur van Ajax, Edwin van der Sar. Staand: technisch manager Gerry Hamstra. Foto: Ajax/Bastiaan Heus

Doelman Sten Kremers (17) tekent driejarig profcontract bij Ajax

Algemeen

‘Nu je bij die club speelt heb je ook de ambitie om daar het eerste te halen’

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE/AMSTERDAM - Zijn app ontplofte bijkans van alle berichten die hij ontving nadat Ajax donderdagavond wereldkundig had gemaakt dat Sten Kremers (17) zijn eerste profcontract had ondertekend bij de regerend landskampioen, onder blije toeziende ogen van zijn ouders, twee zusjes, vriendin Bibi Frank uit Groenlo, zijn beste vriend Kjell Kuster, opa en oma’s. “Om kwart over acht ging het bericht online. We waren net aan het eten met zijn allen. Ik moest op een gegeven moment mijn telefoon wegleggen”, lacht hij. “En vanmorgen word je wakker, heb je honderden whatsappjes en berichten via Instagram, Snapchat, maar ik moest gewoon om half negen alweer op het complex zijn om te trainen. Zat ik daar om 7.00 uur met mijn slaperige kop al die berichtjes te lezen. Dan kom je op de club waar ook iedereen je feliciteert. Alle jongens leven met je mee. Vanmorgen trainen en vanmiddag alweer heel veel berichtjes. Supermooi.”

Trots
Zijn vrienden waren door het dolle heen. Niemand had hij er vooraf ook maar iets van gezegd. “Tegenwoordig zijn natuurlijk al heel veel mensen voor Ajax. Het was al een gekkenhuis toen ik daar vanuit De Graafschap naar toe ging. Allemaal appjes van vrienden dat ze trots zijn, dat ik het verdiend heb. Foto’s en filmpjes dat ze me feliciteren. Echt super.” Ook vanuit Longa ‘30 kreeg hij de nodige reacties. “Bij Longa ben ik gewoon als voetballertje begonnen. Tot de F1 heb ik gevoetbald. Toen hadden ze een keeper nodig en zei mijn trainer ‘Sten wil jij proberen te keepen?’ Dat heb ik gedaan. Ik vond het natuurlijk mooi om in de modder te duiken. Longa is een goede ontwikkelfase geweest voor me. Ik heb daar heel veel keeperstraining gehad van Erik Jurjus, de vader van Hidde Jurjus. Die heeft me toen ook naar de keepersschool van Edwin Susebeek in de Veldhoek gebracht. Daar is het balletje echt gaan rollen, heb ik heel veel geleerd. Toen uiteindelijk naar De Graafschap toe.”

‘Echt mijn dingetje’
Sten had het naar zijn zin in zijn nieuwe rol. “Ik vond keepen direct al leuk. Het was echt mijn dingetje.” Hij vertelt er zelf geenszins mee bezig te zijn geweest of hij er aanleg of talent voor had. “Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik goed kon keepen of er talent voor heb”, lacht hij. “Tuurlijk, toen ik naar De Graafschap ging dacht ik dat keepen wel een leuke hobby zou kunnen worden, ik was nog zo jong en onzeker. Mensen om mij heen zeiden wel ‘dat kan nog wel eens wat worden’.” Ook de echte kenners zagen het talent. Januari 2020 kreeg hij zelfs een uitnodiging voor Oranje O-16. “Niet normaal man”, kijkt hij terug alsof hij het zelf allemaal nog niet geloven kan. “Op een gegeven moment zit je bij De Graafschap, kreeg ik ineens bericht dat ik bij de voorlopige selectie zat. Gingen ze naar Portugal toe voor het UEFA Development Tournament. Stond ik ook nog eens de laatste wedstrijd in het doel tegen Colombia.” Oranje won met 3-1 en wist het toernooi te winnen. “Heel bijzonder. Vlak daarna meldde Ajax zich al, en nog enkele clubs meer. Toen kwam corona en kwam alles een beetje stil te liggen tot aan het nieuwe seizoen. Toen ben ik naar Ajax gegaan. Daar is het ook allemaal supersnel gegaan en zit ik hier nu met een driejarig contract.”
Sten ziet zijn eerste contact als een begin, een opstapje naar meer. “Ajax 1 halen is het mooiste wat er is. Nu je bij die club speelt, heb je ook de ambitie om daar het eerste te halen.” Zijn lijn is niet nu al helemaal uitgestippeld. “In principe spreek je niets af. Ik blijf bij Onder 18 trainen en spelen. Ik heb vorig jaar al een paar keer met Jong Ajax meegetraind. Het is de bedoeling om dat meer te gaan doen. Ik hoop dat ik volgend seizoen gewoon vast bij Jong Ajax kan zitten en dan alleen maar trainen, trainen, trainen en hopelijk minuten meepikken. Van daaruit doorgroeien naar Ajax 1.”

Gastgezin
Heen en weer van de Achterhoek naar Amsterdam is niet aan de orde. “Ik woon bij een gastgezin in Almere waar ik vorig jaar ook al zat. Ik zit hier heerlijk op mijn plek. Ik ben alleen zaterdag na de wedstrijd en zondag thuis in Lichtenvoorde. Zolang het allemaal nog kan.”
Onderuit zittend in Almere kijkt hij nog kort terug op de laatste twee dagen. “Ik omschrijf beide dagen als fantastisch. Ik ben donderdagmorgen gewoon gaan trainen. ’s Middags ook nog even en tegen drie uur naar het stadion gegaan waar alle familie al aanwezig was. Geweldig om te zien dat je familie daar staat, allemaal voor mij. Op het moment dat je dan de pen in je hand hebt om die handtekening te zetten dat is best wel emotioneel. Helemaal omdat oma mij vlak daarvoor de trouwring van opa had gegeven. Mijn opa (Joop Cuppers, HW) is vorig jaar aan het begin van het seizoen overleden. Die had ik nog heel graag willen laten zien dat ik bij Ajax voetbal. Dat is helaas niet gelukt. Net voor het moment dat ik ging tekenen, gaf oma mij opa’s trouwring die hij tot het laatste moment nog heeft gedragen. Dat heeft voor mij zo’n ongelooflijk mooie waarde. Meer dan wat ook. Daar wordt mijn motivatie allen maar groter van. Die gaat altijd met me mee. Dat hij er op die manier toch een beetje bij was, is mooi. Opa en ik dat was voetbal.”
Nog een moment licht Sten eruit als hoogtepunt tijdens zijn ondertekening. “Ik kreeg het shirt met mijn naam erop uitgereikt door Edwin van der Sar. Heel mooi natuurlijk. Hadden ze er nog eentje laten bedrukken. Die werd overhandigd aan mijn beste vriend Kjell Kuster, die er ook bij was. Vond ik ook heel bijzonder.”

Hier de link naar het eerste interview van Sten als profvoetballer:
www.ajax.nl/artikelen/kremers-dankzij-van-der-sar-ben-ik-gaan-keepen/?fbclid=IwAR32iDwBIWEvVEhbOnaVgZZCT0qMwkR7A8rViKA4bM-exHi_kWY0sKFacBw


Sten is de tweede Lichtenvoordse doelman die uitkomt voor de recordkampioen. Sander Boschker maakte in zijn ‘keepersleven’ bij FC Twente een seizoen de overstap van FC Twente naar Ajax, alwaar hij in het seizoen 2003-2004 voor de Amsterdammers uitkwam en landskampioen werd. Broer René Boschker stond enkele jaren onder contract bij de Superboeren maar brak nooit door. Ook Graafschap- en voormalig PSV-doelman doelman Hidde Jurjus heeft Lichtenvoords oranje bloed door zijn aderen stromen. Na uitstapjes naar Roda JC en KFC Uerdingen keerde de Lichtenvoordenaar deze zomer voor de tweede keer terug bij zijn grote liefde in Doetinchem.

Sten Kremers. Foto: Ajax/Bastiaan Heus
Sten Kremers. Foto: Ajax/Bastiaan Heus