Vaccineren zonder afspraak uitgebreid

REGIO - Afgelopen week kon iedereen zonder afspraak een coronavaccinatie halen op de vaccinatielocaties in Apeldoorn, Doetinchem, Lichtenvoorde en Zutphen. Op deze open inlopen wordt zeer positief gereageerd. Vanaf volgende week wordt ook Harderwijk toegevoegd aan de open inloop.

Dit betekent dat iedereen zonder afspraak zijn eerste vaccinatie kan halen op alle vaccinatielocaties van GGD Noord- en Oost-Gelderland. Op de vaccinatielocaties in Apeldoorn, Doetinchem, Harderwijk, Lichtenvoorde en Zutphen is het vanaf 16 augustus van 8.00 tot 19.00 uur mogelijk om zonder afspraak binnen te lopen. De vrije inloop geldt alleen voor personen die nog geen vaccinatie hebben gehad. Een tweede prik op vrije inloopbasis is niet mogelijk. Belangrijk: neem een ID-bewijs mee.

Arts
Voor wie eerst meer wil weten over vaccineren, is op iedere vaccinatie-locatie een arts aanwezig. Met deze arts kan men in gesprek gaan over vaccineren. Wie besluit dat hij of zij gevaccineerd wil worden, kan dan direct op de locatie laten doen. Wie niet gevaccineerd wil worden, gaat weg na het gesprek. Wie er nog over wil nadenken, kan thuis beslissen. Terugkomen voor nog een gesprek of voor de vaccinatie mag altijd, met of zonder afspraak.

Prikangst
Voor wie prikangst heeft, zijn er op al deze locaties mensen aanwezig die hier ervaring mee hebben. Geef bij binnenkomst aan dat je vaccineren niet heel prettig vindt en we nemen meer tijd voor je. Ook kun je liggend geprikt worden als je dat prettiger vindt. Je mag ook iemand meenemen naar de afspraak.

Afspraak tweede prik
Als de eerste vaccinatie zonder afspraak wordt gezet, dan wordt meteen een afspraak voor de tweede prik voor gemaakt. Deze vindt minimaal 4 weken na de 1e prik plaats. De afspraak voor de 2e prik vindt in sommige gevallen op een andere locatie plaats in verband met de sluiting van vaccinatielocaties.