Lars Gierveld (links), Jos Oostendorp (midden) en Rob Porskamp proosten op hun bijzondere samenwerking. Foto: Henri Walterbos

Lars Gierveld (links), Jos Oostendorp (midden) en Rob Porskamp proosten op hun bijzondere samenwerking. Foto: Henri Walterbos

Uitgewaaide Grollenaren lanceren met elkaar nieuw biertje

TweAch Kumasi Tripel

Door Henri Walterbos

GROENLO - “Bieren met een verhaal willen we hier brouwen en bier maakt weer nieuwe verhalen.” Zo vertelde Jos Oostendorp toen hij samen met de neven Frans en Andries de Groen de plannen wereldkundig maakte om in Groenlo op 'heilige' Grolschgrond een nieuwe brouwerij te beginnen. Nog steeds is hij betrokken en verbonden aan zijn ‘geesteskindje,’ maar verkoos de geboren en getogen Grollenaar ruim een jaar geleden alweer het ontwikkelen van nieuwe plannen en ideeën op zijn vakgebied van verpakkingen en speciaalbieren boven de dagelijkse leiding van Brouwersnös. Zo bedacht hij, na eerder al Yellow Moon te hebben gelanceerd, de merknaam voor een nieuwe bierlijn: TweAch. “Een verbinding van Twente, waar ik woon, en de Achterhoek, waar ik vandaan kom. Het eerste biertje is de Tripel 1, met hierin verwerkt gezuiverd water uit de Grolse gracht.” Onlangs lanceerde Oostendorp de tweede dopeling, de Tripel 2, in samenwerking met eveneens oud-Grollenaar Lars Gierveld, en Rob Porskamp van Brouwersnös. Wederom een bier met een verhaal. Een heel bijzonder verhaal.

“Het begon mij weer te kriebelen een eigen biermerk in de markt te zetten. Dat is TweAch geworden”, steekt Jos van wal. “Ik ga samen met Rob van Brouwersnös leuke bieren maken met bijzondere ingrediënten. Toen las ik het verhaal van Lars, dat hij tijdens het maken van een documentaire over de cacao-industrie, en dan met name gericht op de opbrengst voor de cacaoboeren, op het idee kwam om een product, dat normaliter tijdens de verwerking van de cacaovruchten de grond in loopt, in de markt te zetten, om zo de boeren een meeropbrengst voor hun producten te kunnen geven. Dat werd het drankje Kumasi, ontstaan uit een vruchtenextract. Dat triggerde mij om contact met Lars op te nemen om dat extract als basis te laten fungeren voor een mooie tripel. Ik ben met Lars en Rob in gesprek gegaan en we zijn als geboren Grollenaren alle drie zeer trots op het eindresultaat.”

‘Goddelijk lekker’
“In de documentaire ‘Mogelijk gemaakt door’ die ik maakte voor RTL en Videoland kwam ik erachter dat bij de cacao-industrie in Ghana en Ivoorkust, dat die boeren het daar niet gemakkelijk hebben,” begint Lars zijn aandeel in het verhaal. “Ik kwam er tijdens het maken achter dat een cacaovrucht, ter grootte van een rugbybal, meer te bieden heeft dan alleen de bonen. Als je de vrucht doormidden hakt, zie je in het midden die bonen zitten, waar chocola van wordt gemaakt. Daaromheen zit wit sappig vruchtvlees. Dat stroomt normaal gesproken altijd de grond in. Ik proefde dat en was zeer verrast. Het was goddelijk lekker,” vertelt Lars met een gezichtsuitdrukking alsof hij het weer proeft. “Toen bedacht ik, als je dat eens op zou vangen, er een drankje van maakt, die boeren er extra mee verdienen. Dat zou fantastisch zijn.”

‘Nul komma nul één seconde'
Het drankje kwam er in twee varianten (met en zonder koolzuur) maar het had de nodige voeten in aarde. "Dat moment was zo'n jaar of drie geleden. Inmiddels drinken veel mensen Kumasi en hebben veel boeren meer verdiensten hierdoor. Toen belde Jos me een keer met de vraag ‘kan dat Kumasi niet in een biertje?' Dat had ik thuis ook wel eens gedaan, maar dan was het de vermenging van bier met het drankje Kumasi, niet het extract.” Lars hoefde er niet lang over na te denken om een samenwerking aan te gaan. "Het antwoord had Lars in ongeveer nul komma nul één seconde”, lacht Jos. "Klopt,” bekent Lars lachend.

‘1 + 1 = 3’
Toen was er enkel nog de brouwerij nodig. Ook hier gold ‘1 + 1 = 3’ met het lijntje naar Brouwersnös. Met de receptuur en de ideeën onder de arm togen Jos en Lars naar hun geboortegrond om met Rob te overleggen en tot een concreet plan te komen. Overtuigen lukte hier ook snel. Overredingskracht was niet aan de orde. Met zijn drieën werden de laatste puzzelstukjes gelegd voor het nieuwe bier. “Nadat me de ideeën duidelijk waren hebben we met onze brouwer Gerti overlegd welk soort bier we hiervoor zouden gebruiken”, vertelt Rob. “Toen zijn we uitgekomen op een mooie tripel van 8.5%, hebben een proefbrouwsel gemaakt, het extract toegevoegd en uiteindelijk hebben we een prachtig resultaat neergezet waar we met zijn allen best wel trots op zijn. Met een mooie achterliggende gedachte dat met dit biertje de cacaoboeren er ook beter van worden.”
“Het was voor mij wel een verrassing dat er een tripel van gebrouwen kon worden”, bekent Lars. “Ik dacht eerst aan een zomerachtig biertje.” “De Kumasi is er mooi subtiel in verwerkt. Hij is mooi in balans”, vult Rob weer aan. “Mooi is ook dat een product dat tot voor kort afval was, opnieuw gebruikt wordt", is Lars trots in de hoedanigheid als ondernemer. “ Jos: “We hebben naast Kumasi nog een ander bijzonder ingrediënt toegevoegd. De salted caramel, een gezouten gekaramelliseerde mout. En leuk om te vermelden wellicht is dat de etiketten ook van Grolse makelij zijn. Willem te Molder heeft de etiketten ontworpen en Thomas Hof van Hofprint heeft de unieke genummerde etiketten gedrukt. Een mooie Grolse samenwerking.”

Beperkte oplage
De TweAch Kumasi is slechts in een ‘limited edition’ verkrijgbaar. “We hebben maar 3800 flesjes laten vullen met ieder flesje zijn eigen nummer”, vertelt Jos. TweAch Kumasi is verkrijgbaar bij Jan’s Whisky-Wijn-Bierspecialiteiten en Antonius in Groenlo, De Heerlyckheid in Lichtenvoorde, als ook bij Brouwersnös zelf.