Devin Haen (rechts) afgelopen vrijdag door het dolle na zijn eerste doelpunt in de Keukenkampioendivisie. Foto: Achterhoekfoto.nl/Henk den Brok

Devin Haen (rechts) afgelopen vrijdag door het dolle na zijn eerste doelpunt in de Keukenkampioendivisie. Foto: Achterhoekfoto.nl/Henk den Brok

Devin Haen doet Vijverberg ontploffen met fraai en bevrijdend doelpunt

Algemeen

‘Ik dacht, ik moet niet nadenken, ik moet direct schieten’

Door Henri Walterbos

ZIEUWENT –Na twee maanden liet hij zien dat hij zijn onlangs ondertekende contract bij De Graafschap meer dan verdiend heeft. Afgelopen vrijdagavond besliste hij de wedstrijd tegen NAC door in de laatste minuut voor een grote ontlading te zorgen en de tweede thuiszege (2-0) veilig te stellen. Een visitekaartje om in te lijsten.  

Hij tekende in juni een driejarig profcontract bij De Graafschap, net voor zijn 17de verjaardag. In zijn blijdschap sprak hij de bescheiden wens uit dit seizoen te debuteren op een volle Vijverberg. De ontwikkelingen gaan echter snel voor Devin Haen, het 17-jarige voetbaltalent uit Zieuwent, en het lijkt nog maar het prille begin van een mooie voetbaltoekomst. Maakte hij in 2013 de overstap van RKZVC naar de jeugdafdeling van de Doetinchemse betaald voetbalorganisatie, hij speelde zich direct al in de kijker bij de keuzeheren van de KNVB. Hij werd achtereenvolgens opgeroepen voor de vertegenwoordigende elftallen O-14, O-16 van Oranje en inmiddels ook al voor de O-18. Aanstaande vrijdag hoort hij of hij opgenomen is in de definitieve selectie voor de interland tegen Italië. “Ik wacht gewoon af. Als het niet zo is, is het jammer, als het wel zo is is het fantastisch.” Mogelijk mag hij in Zeist aantreden in gezelschap van Sten Kremers uit Lichtenvoorde, die onlangs bij Ajax zijn eerste profcontact ondertekende. “Dat zou helemaal mooi zijn, twee jongens uit de dezelfde buurt en jeugdopleiding van De Graafschap.”

Vinkje
Achter zijn wens om te debuteren in de hoofdmacht der Superboeren kon na de openingswedstrijd al een vinkje. Op een volle (tweederde van de maximale bezetting in verband met de coronamaatregelen) Vijverberg mocht hij al invallen tegen Roda JC. Geen debuut om lang stil bij te blijven staan. De Graafschap verloor immers roemloos met 0-3. Een licht chagrijn tekende zich direct al af bij de trouwe aanhang van de Zebra’s. De wereld ziet er twee weken later echter alweer geheel anders uit na twee knappe opeenvolgende overwinningen tegen MVV (uit, 1-3) en thuis tegen NAC (2-0), waarin in laatste wedstrijd een hoofdrol voor Devin was weggelegd. De Zieuwentenaar zette hoogstpersoonlijk zijn handtekening onder het slotakkoord van de wedstrijd door op fraaie wijze de allesbeslissende 2-0 op het scorebord te schieten en alle zenuwen op de tribunes temperde en vele duizenden in extase bracht.

Hans Kraay
Hoe heeft de hoofdrolspeler het zelf ervaren en hoe kijkt hij erop terug? “Het is natuurlijk al geweldig als je tijdens de wedstrijd tegen Roda hoort dat je mag warmlopen en er ook echt in komt. Het geeft dan na afloop een heel dubbel gevoel. Je komt erin maar je verliest, al heb je wel je debuut gemaakt.” Hoe anders verliep het afgelopen vrijdag als Devin invalt bij een 1-0 voorsprong tegen een op dat moment dominerend NAC op een kolkende Vijverberg. “Je komt erin en het is alleen maar lange ballen spelen, duels aangaan. Je moet de wedstrijd goed zien uit te spelen. Als je dan ook nog de 2-0 mag maken, dat is helemaal leuk.”

Zijn doelpunt in de 90ste minuut deed de Vijverberg ontploffen. Niet zomaar een intikkertje of een lucky. Hans Kraay repte in Eredivisie LIVE op ESPN direct al van ‘een bewussie’, ‘geen gemakkelijke bal’, en vergeleek het talent, waar hij door Doetinchemse contacten al opmerkzaam was gemaakt, al met Klaas Jan Huntelaar, Ruud van Nistelrooy en de Duitse doelpuntenmachine ‘der Bomber’, Gerd Müller, die afgelopen week overleed. “Ik dacht ‘ik moet niet nadenken, ik moet direct schieten’, maar had zelf niet verwacht dat ie binnen zou vliegen, nee, maar hij viel precies goed”, kijkt Devin terug op zijn actie die leidde tot het doelpunt. Misschien inderdaad wel een ‘Huntelaartje’ of ‘van Nistelrooytje’. Devin lacht om de vergelijking met beide grootheden die beiden een ‘Torinstinkt’ hadden om u tegen te zeggen. “Ik ben ook een jongen uit de jeugd, mag jong debuteren en maak al snel een goal. Dat hebben zij ook gehad inderdaad. Op zich kan ik me wel in de vergelijking vinden. Zij hadden ook een neusje voor de goal. Voor de goal ben ik sowieso altijd wel heel erg koel.”

Nuchter
Ook hoofdtrainer Reinier Robbemond kijkt tevreden terug op de prestatie en ontwikkeling van de jonge doelpuntenmaker. “Hij zei dat ik het goed had gedaan, hard had gewerkt”, herinnert Devin zijn reactie. Voor de camera van ESPN zei de hoofdtrainer meer. “Ik geniet iedere dag van die jongen. Hij is een van de jonge jongens die het heel goed doen bij ons. Daar zijn we natuurlijk hartstikke blij mee en je ziet wat dat teweegbrengt in zo’n wedstrijd. Hij schiet die goal fantastisch binnen. Een mooi moment.” Volgens de verslaggever van dienst maakt Haen al een volwassen indruk, niet als een jongen van 17. “Robbemond hierover. “Het is een jongen uit de Achterhoek. Die zijn sowieso nuchter. Die houden van hard werken en alles geven. Devin is daar een voorbeeld van. Hij ontwikkelt zich goed en heeft zich in de voorbereiding goed laten zien. Het is gewoon een geweldig ventje. Hoe ver hij komt, is lastig te zeggen. Zijn eigen top gaat hij sowieso halen. Hij traint iedere dag keihard. Soms zie je dat gelijk, zoals ook met Luuk de Jong toen. Laat ie eerst hier maar zijn volgende stappen maken. Dat is het allerbelangrijkste.”