Denys en Stefan (rechts) poseren op neutraal terrein met hun nieuwe single. Foto: Henri Walterbos

Denys en Stefan (rechts) poseren op neutraal terrein met hun nieuwe single. Foto: Henri Walterbos

Levensliedzangers Stefan Mondial en Denys lanceren tegelijk nieuwe single

Algemeen

‘We hebben beiden zoiets dat we het elkaar heel erg gunnen’

Door Henri Walterbos

GROENLO/LICHTENVOORDE - Alsof het afgesproken werk is. Een dag na elkaar lanceerden de feest- en levensliedzangers Stefan Mondial uit Groenlo en Denys (Dennis Rietberg) uit Lichtenvoorde hun nieuw single. Stefan lanceerde op 11 augustus vol trots ‘Al mijn dromen’, Denys op 12 augustus ‘Nou je doet maar’. Reden voor een foto op ‘neutraal terrein’, station Lichtenvoorde-Groenlo, en een dubbelinterview bij restaurant Wissink op de Markt in Groenlo, vanwege het slechte weer deze maandagmiddag en omdat de meerderheid aanwezigen nu eenmaal Grolsen zijn. Vanaf de eerste seconde is de sfeer vrolijk met af en toe een grappig Grols-Lichtenvoordse steekje onder water, dat steeds weer voor lachsalvo’s aan tafel zorgt. De mannen kennen elkaar van contact over en weer maar hebben elkaar nog nooit in levende lijve ontmoet. Het respect en waardering voor elkaar en elkaars werk is groot. “Als we elkaar kunnen helpen in contacten die we ieder voor zich hebben, zullen we dat niet nalaten en elkaars naam noemen”, vertelt Stefan. Beiden vertellen hun verhalen en ervaringen met een stralend gezicht. Blij en tevreden met wat ze doen: mensen blij en gelukkig maken met hun liedjes. 

Stefan Mondial
De Grolse schlagerkoning brengt twee keer per jaar een single uit. Na ‘Vergeten hoe je heette’, dat Stefan december 2020 lanceerde, deze keer ‘Al mijn dromen’, wederom een productie van Emile Hartkamp en voormalig Grollenaar Norus Padidar, gezamenlijk de mannen achter de grote successen van Frans Bauer, waaronder ‘Heb je even voor mij’. “Ik breng bewust maar twee singles per jaar uit omdat ik vind dat mensen zich heel erg moeten verheugen als je iets uitbrengt. Mensen moeten niet te snel verzadigd worden, en ik wil gaan voor kwaliteit. Dat vergt veel voorbereiding. Na elke single gaan we evalueren. Zij willen mij op een bepaalde manier op de kaart zetten. Ik breng veel feestnummers uit, maar ze hadden nu zoiets dat ik een keer iets uit moest brengen wat iets serieuzer is, zodat de mensen die niet van feestliedjes houden ook geïnteresseerd raken in Stefan Mondial. Daarom is dit nummer iets langzamer dan eerder werk. Emile en Norus gaan meestal met een bepaalde gedachte voor mij aan het schrijven, waarbij ikzelf veel inbreng heb qua tekst.” Stefans lijst op Spotify is inmiddels indrukwekkend, met hierop ook zijn debuut-cd ‘Kleine bever’ uit 1996. “Ik wil iets anders brengen dan wat mensen de hele dag al horen. Ik hou ervan om de echte ouderwetse gezelligheid onder de mensen te brengen. Ik hou van wat ik zing”, vertelt Stefan. “Daar gaat het toch om. Ik hou ook van die gezelligheid”, heeft Denys dezelfde insteek.

Stefan maakt al jaren furore door het gehele land maar ook op de Pronkzittingen van CV De Knunnekes in Groenlo waar hem bijna niets te gek is. Ook nam hij deel aan tv-programma’s ‘Bloed, Zweet en tranen’ en ‘Holland’s Got Talent’, won tussendoor het Levensliedfestival in Leiden, is vaste gast op TV Oranje en bij tientallen regionale/lokale omroepen en zenders van het Nederlandstalige lied. “Bij die tv-programma’s leer je heel veel achter de schermen. En als je op tv bent geweest staat de telefoon roodgloeiend en bij de Albert Heijn in Groenlo waar ik werk word ik regelmatig aangesproken: ‘Ik zag oe op televisie’,” lacht Stefan en erkent hiervan te genieten. “Bij de radiostations kom ik nu ook weer voor de promotie voor de nieuwe single. Daar gaat veel tijd inzitten, maar we vinden het hartstikke leuk om te doen”, kijkt Stefan naar zijn steun en toeverlaat en levensmaatje Suzan Mulders. Hij mag zich inmiddels verheugen in een grote schare vaste fans. “Ik heb heel veel mensen die iedere dag weer stemmen op mij voor de verzoekparade op TV Oranje. Erg leuk. Daar sta ik nu ook weer in de playlist en kom je iedere dag wel een paar keer voorbij.”

Denys
Zanger Denys (Dennis Rietberg) uit Lichtenvoorde lanceerde een dag na Stefan Mondial ‘Nou je doet maar’, de opvolger van de feesthit ‘Guus kom naar huus’, een Achterhoekse feestcover van de grote hit van Alexander Curly uit 1975, en hiermee zijn vijfde single. De Lichtenvoordse vrolijke noot neemt zijn nummers op bij André Kooiman Muziekprodukties (AKMP) waarmee hij het lied ook schreef. “Met elkaar bepalen we welke richting we op gaan. ‘Guus kom naar huus’ was richting de carnaval met een andere insteek. Ze hadden het idee liggen om het lied in een dialectversie uit te brengen, maar niet direct iemand die dat dan zou zingen. Toen kwamen ze bij mij uit met de opmerking ‘dan zien we wel of we hem uitbrengen’.” Over en weer enthousiasme, met als gevolg dat Denys’ versie uitgebracht werd en een grote feesthit werd. “Ik vond het nummer wel bij mij passen. Als ‘blaag’ zat ik dat nummer al mee te lallen.” In 2019 lanceerde Denys ‘pas’ zijn eerste single. “Ik heb een groot voorbeeld in Grolle zitten”, lacht hij met Stefan die hier nog overheen gaat met zijn lach. “Nee, ik was altijd al dol op Nederlandstalige muziek,” vertelt Denys. “Op mijn 12de zat ik in een musical van de lagere school en ging ik na mijn schooltijd aan het werk, nooit ergens tijd voor. Na enkele jaren op Bali te hebben gewoond kwam ik terug en vond ik het tijd worden iets leuks voor mezelf te gaan doen. En wat vind ik nou leuk? Met Oswin Weeber had ik een tijdje het duo Partymix, hebben we een keer een nummer voor het bloemencorso Lichtenvoorde uitgebracht, en nog opgetreden in het rennerskwartier op de Zwarte Cross. Uiteindelijk heb ik een eigen single opgenomen, ‘Jij laat mijn bloed weer sneller stromen’.” Het smaakte zowel zijn publiek als Denys naar meer. “Je wordt alleen maar enthousiaster, krijgt steeds meer optredens, tot in Limburg, Brabant en Friesland toe.” Voor Denys is het hard werken om zijn bekendheid uit te breiden. “Stefan heeft een hele trouwe schare vaste fans al. Die heb ik nog niet. Ik ben pas net bezig, maar ik ben al heel tevreden na twee jaar en dat mensen mijn muziek leuk vinden.” “Dat groeit vanzelf,” weet Stefan zeker en uit eigen ervaring.

Social media
Naast het feit dat beiden pluggers hebben die hen aan airplay moeten helpen, zijn beiden zeer actief bezig hun fans te bedienen op sociale media. “Niet te veel, want je moet ze niet overladen met je muziek”, vindt Stefan. “Het moet ze niet tegen gaan staan.” “Klopt”, erkent Denys. “Ik heb mijn clip pas nog weer gedeeld, maar doe het nu ook weer even niet. Het moet niet zo zijn van ‘Goh, doar he’j den Rietberg ok weer’.” Beiden noemen elkaar als ze bij omroepen komen voor promotie. “We kennen elkaar vooral via Facebook en hebben beiden zoiets dat we het elkaar heel erg gunnen”, vertelt Stefan en Denys knikt. “Het is een heel bijzonder wereldje, waar het best wel moeilijk tussen komen is.” “Ik vind het fantastisch wat Stefan doet. Ik hou van zijn muziek”, is Denys oprecht. “Laatst zong ik zijn liedje op de bouw, heb ik hem dat filmpje toegestuurd. Prachtig.”

Hobby
Voor beiden geldt dat ze het als hobby doen, naast hun vaste baan. Stefan werkt bij AH in Groenlo, Denys is stukadoor. Heeft Stefan al diverse keren in Lichtenvoorde opgetreden op grote podia, Denys in Groenlo slechts op besloten feestjes. “Ik weet nog goed dat ik voor het eerst in Lichtenvoorde op moest treden en dacht ‘oh gottegot, laat ik maar niet zeggen waar ik vandaan kom’, maar het ging gelukkig hartstikke goed”, weet Stefan nog. Niet zo’n ervaring als die hij ooit had in Rotterdam. “Trad ik daar op kondigde ik een Amsterdamse medley aan met ‘Een pikketanissie’, etc. Deed niemand mee. Zeiden ze na afloop dat ik dat toch vooral nooit weer moest doen in Rotterdam”, kan Stefan er nu hard om lachen.

Toekomst
“Ik hoop dat we weer snel kunnen optreden”, kijkt Stefan vooruit. “Ik heb heel wat optredens staan, maar of het allemaal doorgaat, ik weet het niet. Afwachten. Denys heeft weleens op de Zwarte Cross gestaan. Wil ik ook wel, in café De Kast”, lacht Stefan hard.” “Optredens is inderdaad lastig”, weet ook Denys. “Een rotsituatie. Vorige week wel een optreden gedaan voor zeventigplussers in Varsseveld, en een straat- en tuinfeest. Hartstikke leuk. De mensen hadden het enorm naar hun zin. Ik ben nu al weer met iets nieuws bezig en blijf liedjes uitbrengen. Anders zijn ze je zo vergeten. Zo werkt dat in deze wereld.”

Deelnemen aan de tv-hit reallife-soap ‘Ik geloof in mij’ zien beiden niet zitten. “Ik ben een paar keer gebeld, maar doe het niet. De ervaring is misschien leuk, maar je blijft altijd het gezicht van het programma”, vindt Stefan. “Ik doe het liever op eigen kracht. Ik vind dit leuk om erbij te doen en ik denk dat wij twee nog heel blij mogen zijn dat we vast werk hebben. Als je nu artiest bent en je hebt nu geen inkomsten. Dan wordt het lastig.” “Ik hoef ook niet in zo’n programma”, vult Denys aan. ”Je weet nooit precies hoe je neergezet wordt. Ik probeer het liever op mijn manier. De combinatie van stukadoren en artiest zijn bevalt me nu goed, en hoe het verder gaat, zien we wel!”


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding