Jim Morrison in 1967. Foto: Baron Wolman
Jim Morrison in 1967. Foto: Baron Wolman Baron Wolman

Schilderijen en fotografie van
legendarische rocksterren

BREDEVOORT - Van 4 september tot en met 31 oktober toont de Koppelkerk in de bovenzaal een bijzondere tentoonstelling van De Club van 27, een groep rocksterren die allen op 27-jarige het leven lieten. Aanleiding voor deze expositie is dat Jim Morrison (The Doors) dit jaar 50 geleden de aarde verliet en het laatste lid van deze bizarre club, Amy Winehouse, dit jaar tien jaar geleden overleed. 

Echte muziekvorsers komen tot een aantal van 65 muzikanten/kunstenaars die zij tot de club willen laten behoren. Deze expositie houdt het bij de ‘the big six’.
Eind jaren ’60 werden jonge fotografen gegrepen door het extravagante leven van de hippie-popsterren en voor het eerst ontwikkelde het vak muziekfotograaf zich tot een eigen genre in de fotografie dankzij bladen als Rolling Stone Magazine en New Musical Express. Baron Wolman, Jim Marshall en Gered Mankowitz, om er een paar te noemen, konden carrière maken dankzij de rockmuziek waarna een volgende generatie muziekfotografen popsterren kon maken. De extraverte, ruig levende sterren waren een dankbaar onderwerp voor de muziekfotografen. De zelfdestructieve levensstijl leverde mooie beelden, en nu een navrante conclusie, op.

Van 4 september tot en met 31 oktober toont de Koppelkerk in samenwerking met Music Inspired Art, V!P’s International Art Galleries en Glimlach Producties de tentoonstelling ‘De Club van 27’ met unieke, door de fotografen gesigneerde, prints en schilderijen van de hand van Mariet Wichers Schreur (Jet Art). De fotografen waarvan het werk te zien is behoren tot de wereldtop van de muziekfotografen. Veel van het tentoongestelde werk is te koop.

Lezing Summer of Love
Ter ere van de expositie vindt op zaterdagavond 4 september een lezing over de Summer of Love plaats door Wim van Zon (Music Inspired Art). De Summer of Love stond voor alles wat kenmerkend was voor de hippiecultuur: protest tegen de Vietnam-oorlog, doorbreken van seksuele taboes, afscheid van een kapitalistisch systeem en individuele vrijheid. San Francisco was het middelpunt en daar vond ook een muzikale revolutie plaats met bands als Jefferson Airplane en The Grateful Dead. Het leidde ook tot de oprichting van Rolling Stone Magazine, het tijdschrift dat voor de muziekfotografie van groot belang werd. Baron Wolman en Annie Leibowitz zijn de belangrijkste Rolling Stone-fotografen die de nieuwe popmuziek een gezicht gaven. Maar ook andere, veelal geëngageerde, fotografen veranderden vanaf 1967 de muziekfotografie. Over hen gaat het verhaal.

Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort, looptijd expositie: van 4 september tot en met 31 oktober. Openingstijden Koppelkerk: vrijdag tot en met zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur. Entree: 6,- euro inclusief een kop koffie of thee, en toegang tot de exposities in de bovenzaal en de kerkzaal. Entree lezing: 10,- euro. Reserveren kan via de website.


www.koppelkerk.nl