Terug naar de jaren '50 bij de Koppelkerk. Foto: Archief De Koppelkerk
Terug naar de jaren '50 bij de Koppelkerk. Foto: Archief De Koppelkerk

Jaren ’50-dag bij de Koppelkerk

BREDEVOORT - Op vrijdag 10 september gaat de tijd terug naar jaren vijftig bij de Koppelkerk in Bredevoort. Wat zoal te verwachten bij de Koppelkerk, die zelf ook uit de wederopbouwtijd stamt? Een jaren ’50 escaperoom in een omgebouwde SRV-bus, een drietal lezingen van kunsthistorica Maria Driessen over de architectuur, het straatbeeld, de mode en het huishouden van de jaren vijftig, workshops speelgoed maken en marktkraampjes met een retro assortiment. En op de achtergrond klinken er natuurlijk jaren ’50 deuntjes!

Met het project ‘Een nieuwe tijd’ hebben elf Achterhoekse gemeenten de handen ineengeslagen om het erfgoed uit de wederopbouwperiode in de Achterhoek onder de aandacht te brengen. Een project waarin de verhalen en de tijdgeest van deze periode centraal staan, maar waar ook een brug wordt geslagen naar de opgaven van nu. Zo verscheen het boek ‘Noo kriege wi’j het baeter’ over de wederopbouwperiode in de Achterhoek van Annegreet van Bergen (schrijfster van de bestseller Gouden Jaren) en werd een SRV-wagen omgebouwd tot een escaperoom en een kleine expositie in jaren ’50-stijl. Op vrijdag 10 september is deze SRV-wagen te bezoeken op het buitenterrein van de Koppelkerk.
Maar ook met verschillende korte lezingen over architectuur, straatbeeld, auto, interieurs, toegepaste kunst, mode, en huishoudelijke apparatuur wordt vrijdag 10 september stilgestaan bij de jaren ’50 bij de Koppelkerk. Kunsthistorica Maria Driessen houdt onder de titel ‘De jaren vijftig binnen en buiten’ drie korte lezingen tussen 13.00 en 15.30 uur.
De jaren vijftig waren jaren van schaarste, maar ook van optimisme en creativiteit. Met de materialen die voorhanden waren probeerde men er het beste van te maken. Zo ook bij het maken van speelgoed: van een simpel stuk of oude kleding maakte je een tol of een pop. Vrijdagmiddag 10 september worden bezoekers door de jaren vijftig geïnspireerd en maken speelgoed van gerecycled materiaal. Om 13.30 uur is er een kinderworkshop voor de groepen 1 tot en met 4 van de basisschool, en om 15.00 uur wordt een workshop aangeboden voor de groepen 5 tot en met 8. De workshops worden gegeven door educatiemedewerkers van de Koppelkerk. Reserveren voor de workshops is gewenst.
Naast al deze activiteiten kunnen bezoekers ook een kleinschalige retro markt bezoeken. Brocante, retro en vintage spulletjes, dat is het aanbod van de marktkraampjes op het buitenterrein van de Koppelkerk. Zelf ook meedoen aan de markt? Er zijn nog wat plekken beschikbaar op de retro markt! Meer informatie over de dag en deelname aan de markt is te vinden op www.koppelkerk.nl/jarenvijftigdag.
Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort. Datum: vrijdag 10 september. Tijd: van 11.00 tot 17.00 uur. Entree: gratis. Inschrijven voor de retro markt kan via e-mail: info@koppelkerk.nl 

SRV-wagen bij de Jaren '50 dag bij de Koppelkerk. Foto PR