Bert Wienen, Associate lector Jeugd Windesheim. Foto: PR
Bert Wienen, Associate lector Jeugd Windesheim. Foto: PR

De impact van kansen(on)gelijkheid in het onderwijs

BREDEVOORT - Op vrijdag 3 september staat in de Meet Up van de Koppelkerk in Bredevoort het onderwijs centraal op basis van de documentaire ‘Het advies dat bij je past’ uit de serie ‘Klassen’ van HUMAN. Onderzoeken wijzen uit dat kinderen veel te vroeg een keuze moeten maken, dat de kwaliteit van de lessen immens impact heeft op hun ontwikkeling en dat er te weinig aandacht is voor de sociaal-maatschappelijke context en de thuissituatie. Talent en potentie van een kind zijn meer dan de som kwantitatieve waarden uit het leerlingvolgsysteem.

De HUMAN-documentaire laat zien hoeveel druk er al op hele jonge kinderen ligt, hoe zij zichzelf vaak als grafiek – en niet als mens – terugzien in hun rapporten. Er wordt opgetekend hoe complex het onderwijsstelsel is, dat er in theorie mogelijkheden zijn voor persoonlijke ontwikkeling, maar dat deze wegen in de praktijk maar schoorvoetend worden toegestaan. Wat begrijpt een 10-jarig kind ervan, wanneer wordt gezegd: ‘We hebben onderzoek gedaan naar je sociaal-emotionele achterstand’? 

Te gast deze avond zijn René Peeters (Landelijk bestuurlijk ambassadeur samenwerking kinderopvang en onderwijs), Bert Wienen (Associate lector Jeugd Windesheim) en Will van der Zanden (directeur IEKC Lichtenvoorde) over inclusief onderwijs en het belang van het meenemen van de hele context in adviezen en oordelen. 

Samen hopen we de blik te richten op hoe kinderen in hun ontwikkeling beter kunnen worden begeleid zonder meteen het hele bestaande systeem overboord te zetten. Wat kan iedereen in het klein (of groot) doen? Hoe mooi zou het zijn, wanneer kinderen gewoon lekker in hun vel zitten, op natuurlijke wijze kunnen leren en ontwikkelen? En niet heel wat van hun potentieel voor henzelf én de maatschappij verloren gaat? 

Om 20.00 uur start aan de hand van fragmenten uit de documentaire ‘Het advies dat bij je past’ de Meet Up. Naast de genoemde gasten kan iedereen die zich aanmeldt meepraten onder leiding van moderator Anke Sitter. De Meet Up vindt plaats in de Koppelkerk en is ook te volgen via livestream. U kunt zich aanmelden via de website van de Koppelkerk. De gemeente Aalten faciliteert deze Meet Up omdat men de discussie over de rol van het onderwijs in het sociaal domein een impuls wil geven.


Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort
Datum: vrijdag 3 september 2021
Aanvang: 20.00 uur
Aanmelden: www.koppelkerk.nl
Entree: een vrije gift wordt op prijs gesteld