Harry van Wijk in de Oude Helenakerk. Foto: Karin Stronks

Harry van Wijk in de Oude Helenakerk. Foto: Karin Stronks

‘Je kunt zo veel meer
met een orgel'

Vier concerten met verschillende thema’s

Door Karin Stronks

AALTEN – Gedurende de maanden september, oktober en november worden vier orgelconcerten gegeven, twee in de Oude Helenakerk en twee in de Zuiderkerk. De overkoepelende naam van de serie concerten is ‘Buitengewoon Muziek’.

De thema’s die worden uitgevoerd zijn Koralen, Beeld en Film, Dans en Middle of the Road. Initiatiefnemer van deze reeks concerten is musicus, organist Harry van Wijk. “Het orgel is een prachtig en veelzijdig instrument. Veel mensen associëren het met gezangen en psalmen, en daar is het orgel ook heel geschikt voor. Maar er kan zo veel meer!”
Vroeger, in de zestiende en zeventiende eeuw, werd het orgel overal voor gebruikt, voor veel meer muziekstijlen dan nu. “Ook voor ‘liedjes van de straat’ bijvoorbeeld. Dat kan nu nog steeds! Liedjes uit Musicals, zoals The Sound of Music en songs van Abba bijvoorbeeld kunnen heel goed gearrangeerd worden voor een orgel. Maar ook jazz, tango en klezmer, instrumentale Joodse muziek, willen we graag laten horen op het orgel.”

Van Wijk beseft dat een orgelconcert in de beleving van velen nogal wollig en stijfjes is. Hij glimlacht: “Ja, mensen zitten in de banken en zien de organist niet. We gaan iets doen met schermen en een beamer zodat de organist in beeld komt. En tijdens de ‘Buitengewoon Muziek’ concerten, die uit twee delen bestaan, houden we een pauze en dan begeef ik me onder het publiek. We kunnen wat uitleg geven over de gespeelde muziek, interactie met bezoekers vind ik erg prettig. De concerten duren ongeveer anderhalf uur.”
Naast muziek, gerelateerd aan de thema’s Koralen, Dans, Beeld en Film en Middle of the Road, zullen ook klassieke stukken, bijvoorbeeld van Bach en Mendelssohn, die speciaal voor een orgel zijn gecomponeerd, worden uitgevoerd. Van Wijk: “Het is gewoon heerlijk om verschillende stijlen te spelen. Bijvoorbeeld bij het thema ‘dans’, worden ook stukken uit de baroktijd uitgevoerd. Dus het zullen grote werken zijn, afgewisseld met wat luchtige muziek. Van vroeger tot nu. Zeer divers en laagdrempelig!”

De concerten zijn geschikt voor een breder publiek vanwege het afwisselende en ook toegankelijke programma. Harry van Wijk is erg enthousiast over de muziekstukken die ten gehore worden gebracht. Op 18 september is het eerste concert in de Oude Helenakerk, thema Koralen, 2 oktober komt het thema Dans in de Zuiderkerk aan bod. De ‘programmatische muziek', Beeld en Film is het derde thema, dat concert is op 23 oktober in de Oude Helenakerk. Het laatste concert in deze bijzondere reeks is op 2 november in de Zuiderkerk, dan is het thema ‘Middle of the Road'.
De concerten kunnen afzonderlijk worden bezocht, de entree bedraagt tien euro per keer. Men kan ook kiezen voor een passe-partout, voor dertig euro ontvangt men een ticket voor alle vier de uitvoeringen. "Waarschijnlijk mogen we rekenen op ‘orgelpubliek', maar we hopen dat meer mensen naar de concerten zullen komen. Dat ook muziekliefhebbers van andere stijlen komen genieten van het zo veelzijdige orgel!” Kaarten zijn te koop bij de kerken, voorafgaand aan de concerten.


orgelsinaalten.nl
Facebook: muziek in de Oude Helenakerk