Handballers Erix doen zichzelf te kort

LICHTENVOORDE - Wat door corona voorlopig wel eens de laatste wedstrijd van het jaar zou kunnen zijn, reisde Erix afgelopen zondag af naar Nijmegen om het daar op te nemen tegen de nummer 3 van de ranglijst Havana 1

Officieel heeft het NHV, de handbalbond, de competitie nog niet stilgelegd maar door de aangescherpte maatregelen van het kabinet, mogen er alleen nog maar wedstrijden gespeeld worden tot 17.00 uur. Omdat de seniorentrainingen ’s avonds worden gehouden betekent dat dus dat die per direct zijn afgelast. Alleen competitie spelen zonder daarvoor te trainen is natuurlijk onverantwoord met het oog op blessures wat de druk op de zorg zelfs nog zou kunnen vergoten. Bovendien moeten zaterdagavondwedstrijden worden verzet naar zondag.

Naast dit sombere vooruitzicht gingen de Lichtenvoordse handballers ook nog eens richting Nijmegen met een wel heel krappe selectie nadat recent drie spelers moesten afhaken met blessures. Erix H1 moest daarom een beroep doen op het tweede herenteam, die het zelf fantastisch doen in de competitie en onbedreigd richting kampioenschap gaan. Oud H1 speler Martin Kruip en vaste waarde Bram Polman van H2 hadden zich bereid verklaard om de hoofdmacht een handje te helpen.

Na 2-0 voorsprong voor Erix was het toch vooral Havana die het net wisten te vinden en een achterstand om wisten te buigen naar een voorsprong van 4-2. Even leek Erix weer aan te haken en kwam terug tot 7-7 maar daarna waren het toch elke weer de gastheren die de voorsprong gestaag uitbreidden. Het was niet zozeer dat de Nijmeegse ploeg veel sterker was maar vooral de gemiste kansen aan Erix-zijde, zorgde ervoor dat ze ene na de andere counter om de oren kregen en men ging rustten met een stand van 17-14 op het scorebord in het voordeel van Havana.

In de rust was er nog alle vertrouwen bij de technische staf en spelers van Erix om de wedstrijd winnend af te sluiten. De tegenstander was minder sterk dan verwacht en als Erix de kansen zou kunnen benutten, dan zou winst zeker mogelijk zijn. Toch gaf de tweede helft hetzelfde beeld als de eerste helft. Erix miste veel kansen, leed balverlies en gaf Havana zodoende de kans om de score verder uit te breidden. Erix kwam nog even terug tot 22-21 maar liet vanaf dat moment Havana weer verder uitlopen naar een voorsprong van vijf punten, ondanks de vele goede reddingen van keeper Bas van den Berg. Daar konden ook de gelegenheidsspeler van H2, die overigens prima speelden, niets aan veranderen. Toen ook nog Marco Rötter opnieuw uitviel met een blessure was Erix niet meer bij machte om aan te haken en verloor de wedstrijd met 29-24 van Havana.

Achteraf kon de conclusie eigenlijk niet anders zijn dan dat Erix niet van een hele sterke tegenstander had verloren maar meer van zichzelf. Er had veel meer ingezeten en Erix deed vooral zichzelf te kort. 

Hoe het nu verder gaat met de competitie is nu nog niet duidelijk. Gaat de bond de competitie stil leggen, worden de zaterdagwedstrijden verzet en worden uitgestelde wedstrijden later ingehaald? Niemand die het nu al weet dus wanneer het volgende wedstrijdverslag van Erix te lezen is, wordt even afwachten. Voordeel voor Erix kan zijn dat de vier geblesseerde spelers de tijd krijgen om van hun blessures te herstellen.