De boxen waarin de maaltijden worden bezorgd. Foto: PR
De boxen waarin de maaltijden worden bezorgd. Foto: PR

Altijd een warme maaltijd op tafel dankzij vrijwilligers Tafeltje Dekje Oost Gelre

OOST GELRE - Na het sluiten van de keuken van Zorgcentrum Antoniushove in Lichtenvoorde in 2020, is de organisatie Stichting Een Helpende Hand gestopt met de bezorging van warme maaltijden. De vrijwilligers van deze organisatie hebben ruim 40 jaar warme maaltijden bezorgd bij mensen die niet meer in staat zijn om elke dag een gezonde en gevarieerde maaltijd te koken. Om toch een warme maaltijd bij die mensen op de tafel te kunnen krijgen, is er eind 2019 een nieuwe stichting opgericht onder de naam van Stichting Tafeltje Dekje Oost Gelre. 

Landelijk worden steeds meer organisaties opgeheven die warme maaltijden bezorgen. Diepvries en koelvers maaltijden zijn voldoende verkrijgbaar, maar een warme maaltijd is een probleem. In samenwerking met H.R.Z. ’t Zwaantje in Lichtenvoorde en de maaltijdproducent Apetito brengen de 65 vrijwilligers van deze stichting elke dag warme maaltijden naar de mensen die moeite hebben met het bereiden van een goede warme maaltijd. Of dit nu tijdelijk is of voor een hele lange periode.

Inmiddels worden er door de vrijwilligers per jaar zo’n 40.000 warme maaltijden in Oost-Gelre rondgebracht. Om de 2 weken krijgen die mensen een bestellijst waarop men de keuze van de maaltijden kan aangeven. Elke dag heeft men de keuze uit 7 warme maaltijden waaronder ook vegetarisch, glutenvrij en natriumarm. Ook kan men de maaltijd aanvullen met soep (2 soorten), dessert en fruit. De maaltijden worden door Apetito bereid en bij ’t Zwaantje in grote ovens geleidelijk van diepvries naar 95°C gebracht. De maaltijdbezorgers bezorgen vervolgens deze warme maaltijden verpakt in een warmhoudbox. 

Ook de afgelopen jaren, tijdens de coronapandemie, hebben de maaltijdenbezorgers met de nodige voorzichtigheid gewoon de maaltijden bezorgd. "Wij zijn van mening dat ons werk een goede aanvulling is op het werk van de thuiszorg en de mantelzorgers. Met deze manier van samenwerken kunnen mensen op een goed verzorgde manier toch langer thuis blijven wonen.", zo laat de organisatie weten. Zij hopen met dit artikel meer bekendheid te geven aan de mogelijkheid om in Oost-Gelre elke dag een lekkere warme maaltijd op tafel te krijgen.

Regelmatig verschijnt er in dit huis-aan-huis blad een advertentie van Apetito en de firma verspreidt flyers in de gemeente Oost Gelre. Stichting Tafeltje Dekje Oost-Gelre staat vermeld in de rubriek Medische diensten op de servicepagina achterin de Elna en de Groenlose Gids. U kunt Tafeltje Dekje Oost-Gelre bereiken via e-mail: administratie@zwaantje.com. Apetito is bereikbaar via apetito.nl/oost-gelre of het gratis telefoonnummer 0800 - 023 29 75 (op werkdagen tussen 08.00-18.00 uur). Ook het Sociaal Team van de gemeente, bereikbaar via telefoonnummer 0544 393 616 en per mail via sociaalteam@oostgelre.nl kan nadere informatie geven.