Extra geld voor controle QR-codes

OOST GELRE - De gemeente Oost Gelre heeft ruim 75.000 euro beschikbaar voor ondernemers en verenigingen die de coronatoegangsbewijzen moeten controleren. Het geld hiervoor is afkomstig van de Rijksoverheid. Omdat de ondernemers en vereniging extra belast worden, wil het Rijk hier een tegemoetkoming voor geven. De gemeenten mogen zelf kiezen hoe ze het beschikbare bedrag spenderen. 

Door Kyra Broshuis

Naar rato
De ondernemers en verenigingen in Oost Gelre die met de toegangscontroles te maken hebben, kunnen een aanvraag voor een vergoeding indienen bij de gemeente. “Alle aanvragen hebben een gelijke kans op gehele of gedeeltelijke toekenning”, legt wethouder Karel Bonsen uit. “Het subsidiegeld wordt eerlijk en naar rato verdeeld onder de aanvragers.” Gegadigden moeten zich dus wel zelf melden maar alle ondernemers en verenigingen hebben een schrijven van de gemeente ontvangen met uitleg over de mogelijkheden. Bij het online aanvraagformulier zit een rekenmethode waarmee de hoogte van het subsidiebedrag van worden bepaald. Het indienen van een aanvraag kan tot 31 december.

De voorwaarden
Het totaalbedrag van 76.155,- euro wordt zoals gezegd naar rato verdeeld. Aanmelders krijgen in januari bericht of de aanvraag goedgekeurd is en welk bedrag zij zullen ontvangen. Alle bedrijven en niet-commerciële organisaties in de gemeente Oost Gelre die verplicht zijn om in de periode 22 september 2021 tot en met 31 december 2021 een controle op coronatoegangsbewijzen te verrichten. De onderstaande kosten voor de controle, gemaakt in de genoemde periode, komen voor subsidie in aanmerking: verschuldigde loonkosten van werknemers en arbeidskrachten; in geval van een niet-commerciële organisatie de verschuldigde vrijwilligers bijdrage; verschuldigd vakantiegeld, verschuldigde pensioenafdrachten en sociale zekerheidslasten, in geval van externe inhuur, de kosten van werving, selectie, administratie en aansturing van werknemers en arbeidskrachten; materiële kosten die de controle van het coronatoegangsbewijs en het identiteitsdocument faciliteren en de kosten die bedrijven of niet-commerciële bedrijven hebben gemaakt vanaf het moment dat de wettelijke verplichting voor de controle op de coronatoegangsbewijzen bestond.

Aanmelden of vragen over de subsidie? Kijk op www.oostgelre.nl/CTBsubsidie