Kerst in de Johanneskerk

LICHTENVOORDE  - Omdat op dit moment alles na 17.00 uur dicht is, heeft dit ook gevolgen voor diverse kerkelijke activiteiten in en rond het Kerstfeest. Vanuit de landelijke protestante kerk is er dringend geadviseerd om openbare activiteiten in de avond niet door te laten gaan. In de Johanneskerk geeft men hier gehoor aan. In een volle kerk bij elkaar komen is nu niet wenselijk. 

Het betekent dat de geplande Christmas carols, een kerstzangavond in de Johanneskerk, een andere opzet zal krijgen. Het wordt een variant met een kerstverhaal, kerstmuziek en kerstliederen, die vooraf wordt opgenomen en op maandag 20 december om 19.30 uur uitgezonden zal worden via kerkdienstgemist.nl, bij PKN Lichtenvoorde. Iedereen kan hiervoor verzoeknummers doorgeven via info@pkn-lichtenvoorde.nl. Graag met motivatie waarom men een bepaald kerstnummer zou willen horen. Dit mag ook anoniem. Op die manier kan iedereen meedoen en is het afwachten welke kerstliederen er voorbij zullen komen.

Daarnaast zal er een Kerstchallenge komen waaraan iedereen kan deelnemen. Het is een idee van de landelijke PKN kerk, alleen is er een eigen versie van gemaakt. Deelnemers kunnen met een kerstroute door het dorp wandelen waar een aantal QR-codes te vinden zal zijn. Op deze manier valt er heel wat plezier te beleven aan het fenomeen QR-code! Onderweg is er drie maal een filmpje (via de QR-code) met de vertelling van een kerstverhaal voor kinderen. Daarnaast nog enkele andere vragen dan wel opdrachten. Na de laatste QR-code wordt het spannend of de antwoorden juist zijn. Het juiste wachtwoord biedt uitkomst! Een activiteit voor jong en oud, in de buitenlucht en waarbij de 1,5 meter afstand goed bewaard kan blijven. Er wordt nog nagedacht over een programma er om heen. Natuurlijk is het afwachten wat er dan kan en mag. De volledige invulling zal later bekend worden gemaakt via o.a. de website van de kerk en de facebookpagina. 

De derde activiteit in de week voor Kerst is de kerstnachtviering. Een openbare kerstnachtviering in een volle Johanneskerk is niet mogelijk. Gelukkig komt er wel een heel mooi alternatief. In een samenwerking met de protestantse gemeenten in Aalten en Dinxperlo komt er een bijzondere kerstviering, die online te zien zal zijn op 24 december om 22.00 uur. In een eigentijdse setting worden Jozef, Maria en een engel gevolgd op een rondreis door de Achterhoek. Jozef en Maria zijn onderweg. Het wordt al laat om onderdak te vinden. En tja, hoe doe je dat zonder QR- code en als alles al vol is. Uiteindelijk vinden ze een plekje in een stal op Sinderen. Daar in die stal komen alle spelers samen en zal er muziek gemaakt worden en een meditatie/teksten gelezen worden. Bijzonder is het dat waar dingen niet meer kunnen, er in de regio contacten worden gelegd om er gezamenlijk toch een mooie Kerst van te maken.