‘Het is onze taak om te vertellen wat er is ‘

Vervolg van de voorpagina

Het is een klein gezelschap bestaande uit voorzitter Frits van Lochem, samenstellers Henk Hanselman en Martin Huinink en medewerker aan het boek Godfried Nijs die de vragen beantwoorden die gesteld worden. De ontmoeting vindt plaats op donderdag 2 december in het pand van VOL aan de Vincent van Goghstraat. Over de noodzaak van het verschijnen van het boek zeggen de heren: ”Het is onze taak om te vertellen wat er gebeurd is.”

Geschiedenis van Lichtenvoorde
“We hebben een boek gemaakt met een aantal artikelen die de afgelopen vijftig jaar in onze periodiek de Lichte Voorde verschenen zijn. Die periodiek verschijnt twee keer per jaar. Het is een bloemlezing geworden met artikelen over het verleden,” legt Frits uit. Godfried vertelt dat de vraag naar zijn medewerking kwam nadat de samenstellers al begonnen waren. “Ze vroegen om toestemming voor een paar artikelen. Daar had ik natuurlijk geen bezwaar tegen. Ik was gelijk enthousiast. Dit is een mooi naslagwerk dat bijvoorbeeld ook op het Marianum gebruikt kan worden. Naast dat ik een aantal artikelen heb aangeleverd heb ik ook inhoudelijk meegepraat. Wat is gekozen en waarom is dat gekozen? Ook heb ik meegekeken met de vormgeving. De geschiedenis van Lichtenvoorde en omstreken is er op een hele brede manier in terug te vinden.”

Ontwikkeling
In het boek zijn verhalen te lezen over onderwerpen over de geschiedenis van Lichtenvoorde, archeologie, de Tweede Wereldoorlog, historische gebouwen en het leven van alledag. Ook zijn er enkele bijdragen in het dialect in te vinden. De eerste verhalen zijn voornamelijk overlevering. Een ontwikkeling die te zien is, is het kaartgebruik. Daar zijn voor de latere verhalen gemakkelijkere bronnen voor gevonden. De indeling van de verhalen volgt de chronologie van de periodieken. Martin heeft bij elk artikel een korte inleiding geschreven om het in de context te plaatsen, want sommige zaken zijn achterhaald door de tijd. Henk vindt het mooi dat er ook verhalen in het dialect in staan en dat daar een ontwikkeling in te zien is. Het dialect is namelijk in de loop van de tijd veranderd en sommige woorden zijn verloren gegaan. Godfried is het meest trots op zijn verhaal over het Joodse werkkamp in Lievelde. Dat heeft bij verschijning in 1995 veel stof doen opwaaien. “Het boek is interessant, omdat het verhaalt over het verleden en alles wat er omheen hangt,” vindt Frits, “Zeker mensen die wat ouder zijn en al een verleden hebben zijn hier erg nieuwsgierig naar.” Godfried weet: ”Iedereen heeft belangstelling voor zijn geboortegrond en heeft drang om te weten wat er vroeger was.”

Toekomst
Het Jumboboek met de foto’s van de vereniging die verzameld konden worden bij boodschappen heeft VOL een boost gegeven en voor een groei in het ledenaantal gezorgd. In de toekomst zouden ze graag weer wat werkgroepen oprichten voor genealogie, paleografie of tentoonstellingen met foto’s. In het verleden hebben zulke werkgroepen ook bestaan en het is tijd om ze weer op te starten. Belangstellenden kunnen zich altijd melden. Martin sluit af: ”We kijken niet alleen naar het verleden, maar ook naar de toekomst en verzamelen foto’s van dingen die verdwijnen. Wat nu is, is straks ook weer geschiedenis.”

Alle periodieken van de Lichte Voorde zijn ook online te lezen. Het boek is te verkrijgen in de plaatselijke boekhandel. Het is bedoeld als relatiegeschenk voor leden en vaste abonneehouders, waaronder zusterverenigingen in de omgeving en de universiteit van Münster. oudheidkundelichtenvoorde.nl