Street Fashion Show op verschillende plekken in het centrum van Lichtenvoorde. Foto: Anja Onstenk

Street Fashion Show op verschillende plekken in het centrum van Lichtenvoorde. Foto: Anja Onstenk

Krang

'Mam, mag ik er ook een?'

Vervolg van de voorpagina

Door Barbara Pavinati

De presentator van de shows draagt een zwarte hoge hoed en lange rode jas en spreekt de ijsjes etende mensen die langslopen toe door een megafoon als een echte stalmeester: “Over vijf minuten begint de modeshow!”, en twee minuten later: “Over drie minuten begint de modeshow!” Het heeft effect, want de passanten blijven staan en bekijken de modellen die even later over de rode loper lopen met geïnteresseerde ogen. De jeugdige en de volwassen mannequins tonen in stijl en professioneel de nieuwste mode. Ze hebben er duidelijk plezier in.

Uitnodigend
De winkels zijn uitnodigend open en bezoekers passen vrolijk jurken met prachtige dessins “Hij zit mij als gegoten!” of kopen glinsterende oorbellen. Midden op de Markt ten overstaan van de terrasgenieters die zich te goed doen aan een drankje of een broodje gezond wordt er in een trailer op tien fietsen een spinningmarathon van 2800 kilometer gereden om geld op te halen voor Oekraïne. De zweetdruppels vliegen in het rond.

Breeduit lachend
De kleinsten staan stralend in de rij voor een ballonfiguur in de vorm van bijvoorbeeld een hond en roepen: “Mama, mag ik er ook één?”. Ze schrikken wanneer Lonnie voor de grap iets laat knappen bij het uitreiken ervan. Of ze willen zich als Batman laten schminken en zitten geduldig met opgeheven hoofd en ernstige ogen te wachten tot de kwast vakkundig hun gezicht kleurt. Sommige rijden breeduit lachend rond in op afstand bestuurde vrachtwagens. Soms zelfs met Dahleo als gezelschap. Dan wordt er door omstanders verrukt geroepen en gewezen: “Kijk, daar is Dahleo!” Er wordt goud gezeefd in een waterton of een kristallen bol op een steen gekraakt met een hamer. In de Bibliotheek luisteren de kids bij kleurige kleedjes met technische snufjes op de grond of zittend aan tafel nieuwsgierig naar uitleg over robots of virtual reality. Ze gaan er zelf ook gedreven en handig mee aan de slag en kijken stoer door de 3D-brillen. Als Danthé Danstheater midden op straat een voorstelling geeft, dromt het publiek zich er omheen. Een meisje in witte tutu waande zich eerder even onbespied en maakt een sierlijke radslag. Een vader loopt met een knutselwerk in zijn hand door het centrum en wordt door bekenden die hij tegenkomt geprezen om zijn creativiteit. Hij antwoordt trots: ”Dit heeft mijn dochter gemaakt!”

Anja Onstenk kijkt namens de organisatie terug op een geslaagde middag: ”Vorige maand baalde ik dat ik de modeshow moest annuleren. Nu ben ik er juist blij van dat we die keuze gemaakt hebben. Het is er alleen maar leuker van geworden zo in combinatie met andere activiteiten. De enige niet blije gezichten die ik heb gezien was op het moment dat ik vertelde de stormbaan dicht ging. Een prachtige dag met alleen maar blije gezichten!“