De lopers met het bevrijdingsvuur bij binnenkomst in Lichtenvoorde. Foto: Henri Walterbos

De lopers met het bevrijdingsvuur bij binnenkomst in Lichtenvoorde. Foto: Henri Walterbos

Bevrijdingsvuur voelbaarder dan ooit

Algemeen

‘Iedere keer vraag je je af hoe kan het dat we nog steeds oorlog voeren’

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE/OOST GELRE- “Wat hebben jullie een topprestatie geleverd.” Burgemeester Annette Bronsvoort die zich deze ochtend van de vijfde mei 2022 tot de 31 lopers richt die afgelopen nacht het in Wageningen ontstoken vrijheidsvuur van Wageningen naar Lichtenvoorde liepen, en hiermee alle inwoners van Oost Gelre symbolisch het vrijheidsvuur doorgaven. De lopers wachtte een warm welkom bij Den Diek nadat zij dinsdagavond per bus naar Wageningen waren vertrokken.

“Het is vanaf 1948 een traditie dat het Vrijheidsvuur in Wageningen door verschillende gemeenten wordt opgehaald. Een traditie die nog heel lang bewaard moet blijven, want als je zo kijkt naar die vlam, dan zie je de kwetsbaarheid en ook de kracht van het vuur. Er is zoveel aan de hand in de wereld. Iedere keer vraag je je af ‘hoe kan het dat we nog steeds oorlog voeren?’ Als we zo bij elkaar zijn dan snapt niemand nog dat het gebeurt,” aldus een hoorbaar en zichtbaar geroerde burgemeester. “Je staat hier toch met een ander gevoel, want als je hiernaar kijkt dan zeggen we allemaal ‘we willen geen oorlog’, maar toch is het zo. Belangrijk is het om vandaag de bevrijding te vieren. Vrijheid moeten we koesteren. Laten we beseffen wat vrijheid voor ons betekent, wij vechten er iedere dag voor. Jullie hebben laten zien dat vrijheid een werkwoord is, dat je daar heel veel inspanning voor moet leveren.” (tekst gaat verder onder het filmpje)


Goeie sfeer
Naast deze loftuitingen voor de lopers ook applaus van de tientallen aanwezigen die hen warm onthaalden. De lopers ondergaan het met een glimlach en bovenal een voldaan gevoel. “Het was fantastisch, heerlijk loopweer en een goeie sfeer,” vertelt loopster Adelheid Kolkman van Lopers Vereniging Groenlo. “We zijn om 01.00 uur vertrokken uit Wageningen. We hebben ‘om en om’ met groepjes gelopen. Na 5 kilometer wisselden we elkaar af. Je laadt jezelf steeds weer snel op als je moet lopen. Het is erg leuk dit met mensen van verschillende verenigingen te doen.” Anne Hartjes van Run4fun Vragender deelt haar gevoel: “Een super ervaring. Een mooie en indrukwekkende start in Wageningen. Al die plaatsnaamborden van al die 80 deelnemende gemeentes bij elkaar was mooi. We hebben wel lang in de rij gestaan, konden het plein zelf niet zien, maar de sfeer in de rij met al die plaatsen zat er wel direct in. Supergaaf. Tijdens het lopen gingen de wissels goed. We hadden een hele goede navigeerder op de fiets voorop.”

Powernapje
De rustmomenten in de bus werden met het vorderen van de nacht zwaarder, ervoeren beiden. Niet vreemd. De meeste lopers waren bij aankomst al ruim 24 uur zonder slaap. Anne hierover. “Het viel mee. Als je van buiten naar binnen gaat dan ben je nog lekker fris, ga je lekker aan de klets, maar daarna kak je toch even in en doe je soms even een powernapje. Daarna ga je weer.”

Lopen in de nacht met een vrijheidsvuur, terwijl enkele uren vliegen van Nederland een hevige oorlog woedt. “Het voelt toch wel heel dubbel,” zo beleefde Adelheid de tocht. “Ik had dat 4 mei de hele dag al wel een beetje. We vieren dan wel de vrijheid maar er is zoveel ellende in de wereld. Dat maakt het toch wel extra beladen. De sfeer was goed hoor, maar dit onderbuikgevoel heb je toch wel.”

Dan voegen ze zich weer bij de andere lopers om gezamenlijk aan te schuiven aan het Bevrijdingsontbijt. Daarna nog Lichtenvoorde in voor een drankje? “Daar gaan we nog over nadenken,” lacht Adelheid. “De vorige keer gingen de lopers ook nog door alle kernen heen om daar het vuur te brengen. Dat is nu niet.” “Misschien een idee voor de volgende keer,” vult Anne aan. 

Of het zelf komen halen, zoals de kinderen uit Zieuwent deden en het bevrijdingsvuur onder begeleiding van meester Fred naar Zieuwent wandelden. Een initiatief waar de andere kernen mogelijk een voorbeeld aan kunnen nemen. “We hebben ze wel allemaal aangeschreven. ‘Geef vrijheid door’, dat is letterlijk en figuurlijk het doel van deze actie. We hopen dat het zich rond spreekt, dat men het een leuk idee vindt, dat het wellicht de volgende keer gebeurt. Het is tevens een mooie gelegenheid om met elkaar een mooie dag te organiseren in de eigen kern. Dan kan het bevrijdingsvuur ophalen daar een startschot van zijn. Over twee jaar valt 5 mei weer op een zaterdag. Dan is iedereen vrij. Dat draagt misschien bij. De lopers bepalen in feite of het volgend jaar weer doorgaat. Als er voldoende lopers zijn dan gaan we het gewoon doen. Je bent van hen afhankelijk. Leuk dat er een aantal mensen van een hardloopvereniging uit Aalten het vuur op kwamen halen om naar Aalten te lopen,” vertelt Walter Leemreize van de Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde, die vooral terugkijkt op een geslaagde activiteit. “We hebben gisteravond om negen uur de lopers uitgezwaaid. Een mooi moment. Het is toch wel heel bijzonder wat ze gedaan hebben. Als ze hier dan aankomen, vind ik dat toch een moment van ontroering. We hebben hen een mooie ontvangst kunnen geven. Dat verdienen ze. Het ontbijt in Den Diek, dat door al die vrijwilligers fantastisch aangekleed was, was fantastisch. Het was heel sfeervol, met een heerlijk Bevrijdingsontbijt met Bevrijdingssoep, met drankjes uit een speciaal ontworpen vrijheidsbeker die door het Nationaal 4 5 mei Comité beschikbaar is gesteld. Het was fijn om op deze manier af te sluiten.” 

Vanaf de ontbijttafels kijk je al smullend van alle lekkers op tafel op de wapperende Nederlandse driekleur en de gelegde bloemen bij het oorlogsmonument aan de Dijkstraat. Opdat wij ook nu niet vergeten.

Beschermd door de vlaggen van de Gemeente Oost Gelre en het Nationaal Comité 4 en 5 mei, wordt het Bevrijdingsuur binnengelopen.
Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Overdracht van de toorts. Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Meester Fred is met schoolkinderen uit Zieuwent naar Lichtenvoorde gekomen om het bevrijdingsvuur op te halen. Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Vrijwilligers assisteren bij het ontbijtbuffet. Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
De lopers aan een welverdiend ontbijtje. Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos