Mark Bouwmans. Foto: PR
Mark Bouwmans. Foto: PR

Meet Up over de kloof tussen stad en platteland in de Koppelkerk

BREDEVOORT - De kloof tussen kansarm en kansrijk Nederland groeit. Banen, kapitaal en hoogopgeleiden concentreren zich in een aantal grote steden. Op andere plekken verdwijnt werkgelegenheid, krimpt de bevolking en moeten ziekenhuizen en scholen hun deuren sluiten. Met drie interessante gasten gaan we vrijdag 13 mei in gesprek over de kloof tussen stad en platteland tijdens de Meet Up in de Koppelkerk in Bredevoort. 

De tegenstelling tussen steden en uithoeken zoals de Achterhoek is door sociaal geograaf en journalist Floor Milikowski beschreven in het boek ‘Een klein land met verre uithoeken’. In de Meet Up legt Milikowski uit hoe het komt dat banen, kapitaal en hoogopgeleiden zich concentreren in de grote steden. Het succes van de ene plek gaat ten koste van de welvaart elders.

Versterking
In de Meet Up krijgt de analyse van Milikowski antwoord van de Doetinchemse burgemeester Mark Boumans en Hans Leeflang van burgerinitiatief Proeftuin Nettelhorst. Boumans zet zich als voorzitter van de Regio Achterhoek in voor versterking van de Achterhoek. Hij ziet, ook aan de andere kant van de grens met Duitsland, vergrijzing en ontgroening, minder werkenden en meer ouderen. Er is geld van de rijksoverheid nodig om die nadelen te bestrijden, maar de regio moet volgens hem ook zelf volop investeren.

Proeftuin
Hans Leeflang heeft een leven als ambtenaar ruimtelijke ordening in Den Haag achter de rug. Na zijn pensioen ging hij in de Achterhoek wonen en raakte hij betrokken bij allerlei projecten. Een daarvan is ‘proeftuin Nettelhorst’ in het buitengebied van Borculo en Lochem. Dat is een denktank van bewoners, overheden, ondernemers, onderwijs en onderzoek voor slimme maatregelen rond veiligheid, gezondheid en duurzaamheid voor de N825, de Nettelhorsterweg tussen Borculo en Lochem.

Niet alleen de drie sprekers komen aan het woord, maar ook bezoekers krijgen de gelegenheid om hun kennis en ervaring te delen. De gespreksleiding is in handen van Anke Sitter. De avond start op 13 mei om 20 uur en duurt twee uur. De avond is ook via livestream te volgen. Een vrije gift voor de avond wordt op prijs gesteld. Aanmelden kan via www.koppelkerk.nl.

Floor Milikowski. Foto: PR
Hans Leeflang. Foto: PR