Daniël Willemsen is trots op zijn biografie. Foto Albert Schreuder

Daniël Willemsen is trots op zijn biografie. Foto Albert Schreuder

Het verhaal van 'De Kannibaal' staat nu zwart op wit

Carrière tienvoudig wereld- kampioen Daniël Willemsen in boekvorm vastgelegd

LOCHEM - Er is eindelijk een boek over Daniel Willemsen. Het werk met de titel 'De Kannibaal' werd op donderdag 21 april gepresenteerd in café Bousema in Lochem. De Lochemse zijspancrosser, die maar liefst tien keer wereldkampioen werd, ontving het eerste exemplaar uit handen van Gijs Jolink, grondlegger van de Zwarte Cross. Monique Rademaker uit Silvolde schreef het boek over deze bijzondere topsporter. Zij ontdekte tot haar verbazing dat er wel een straat naar Willemsen was vernoemd maar dat er ondanks zijn vele prijzen en titels nog nooit een boek over hem was gemaakt.

De titel 'De Kannibaal' verwijst naar de bijnaam van Willemsen. Die kreeg hij omdat hij en zijn bakkenist in een wedstrijd altijd niets en niemand ontziend van achteren naar voren reden. Maar ook omdat hij in zijn carrière heel wat bakkenisten heeft versleten.Volgens uitgever Willy Hermans had met alle 'bijrijders' wel een zaal gevuld kunnen worden. Tot verrassing van Willemsen waren er voor de presentatie van het boek een paar zelfs uit het buitenland overgekomen onder wie Kaspars Stupelis, Reto Grütter en Sven Verbrugge.

Anekdotes
Tijdens de presentatie kwamen tal van anekdotes bovendrijven. Zelf vond de Willemsen een race in Gdansk de meest memorabele. Hij reed daar met Sven Verbrugge van de laatste plaats helemaal naar voren. De meeste gedenkwaardige wereldtitel was uiteraard de eerste die hij won met zijn broer Marcel. Aan diens carrière kwam een jaar later een einde na een ongeval en een zware blessure.
Gijs Jolink vertelde over de grap dat hij aangekondigd werd als de nieuwe bakkenist. "Dat was een geintje maar de kranten pakten dat heel serieus op en brachten het als groot nieuws!”

In het boek komt naast alle heroïsche overwinningen ook de harde weg naar de top aan bod met de vele ongelukken. De verhalen worden aangevuld met vele kleurrijke foto's van de verschillende kampioenschappen. Inmiddels voelt de 46-jarige Willemsen wel dat het einde van crossen op hoog niveau nadert. Momenteel staat hij buitenspel door een beenbreuk maar 'De Kannibaal' hoopt dit seizoen toch nog wedstrijden te kunnen rijden.

Het boek is verkrijgbaar in alle regionale boekhandels.

'De Kannibaal
hoopt dit
seizoen
toch nog
wedstrijden
te kunnen
rijden'