Burgemeester Stapelkamp reikt de eremedaille uit aan Sylvia Heijnen. Foto: Frank Vinkenvleugel
Burgemeester Stapelkamp reikt de eremedaille uit aan Sylvia Heijnen. Foto: Frank Vinkenvleugel

Eremedaille voor Sylvia Heijnen

Afscheid na zeven jaar als directeur van de Koppelkerk, Bredevoort

Door Leo van der Linde

Bredevoort - Zondagmiddag 22 mei is in stijl afscheid genomen van Sylvia Heijnen als directeur van de Koppelkerk Bredevoort. Bestuur, directie en vrijwilligers hadden een feestelijk programma samengesteld om Sylvia te bedanken wat ze in die zeven jaar met al haar medewerkers heeft bereikt. Het werd een middag met kunst, muziek, literatuur en goede gesprekken. Het bestuur van de Stichting Koppelkerk is erg trots op Sylvia. In zeven jaar tijd zijn prachtige dingen gebeurd en is er een enorme kring van betrokken mensen rondom de Koppelkerk ontstaan. 

EremedailleSylvia werd die middag verrast met de eremedaille van de Gemeente Aalten. Burgemeester Stapelkamp reikte deze uit.

Burgemeester Stapelkamp: "Met de de familie Heijnen eigen zijnde energie, handigheid, daadkracht en doorzettingsvermogen heb je hier in Bredevoort een Cultureel Centrum met twee hoofdletters opgezet. Tegen de stroom in heb je hier iets prachtigs neergezet, een centrum voor kunst, cultuur en debat, een vrijplaats, zoals je het zelf noemde. Je wilde ietsneerzetten wat je zelf in je jeugd had gemist. Dat viel nog niet mee, want je kwam niet in een gespreid bedje terecht,het was pionieren en ploeteren, bloed, zweet en tranen zal het je gekost hebben."

Trots
Hij vervolgt: "Jij hebt je zeker ingezet voor het bredere en overstijgende belang voor de gemeenschap en daarvoor verdien je alle waardering. Dat geldt ook voor de gemeente als geheel en voor de Regio Achterhoek. Je hebt met jouw Koppelkerk echt iets toegevoegd aan het culturele landschap in de Oost-Achterhoek, een heel divers en voor hier ook vernieuwend aanbod van tentoonstellingen, concerten, lezingen en debatten over actuele thema’s. Je mag trots zijn op wat je hier hebt neergezet en nu dus achterlaat, deze vrijplaats voor kunst en cultuur. Samen met de meer dan honderd vrijwilligers natuurlijk die je om je heen hebt weten te verzamelen en die mede de kracht van de Koppelkerk bepalen."

Burgemeester Stapelkamp: "Per 1 juni komt er een eind aan het directeurschap van Sylvia. Ze draagt het stokje over aan Annemiek van der Hoek die nu nog junior directeur is. In dat kader is het meer dan gepast om Sylvia als 'cultuurpionier' de eremedaille van de gemeente Aalten toe te kennen." Het was een bijzondere middag, Syvia werd op het eind nog toegezongen door vrijwilligers. Uit alles bleek dat het werk en de inzet van Sylvia voor de Koppelkerk zeer is gewaardeerd. Sylvia sprak met klem de wens uit om vooral haar opvolgster Annemiek van der Hoek alle steun te geven die mogelijk is.

Na de uitreiking was er in de Koppelkerk van alles te doen. In het boekencafé werd een Meet Up en Literair Café gehouden. In de bovenzaal aandacht voor het Kenniscafé en een Kunstlezing door kunsthistorica Maria Driessen-Muzen. In de kerkzaal genoot men van een Singer-song writer. Ook was er een heus optreden van een gelegenheidsband met vrijwillgers van de Koppelkerk. De afsluiting vormde een Jazz-optreden van Scopar.
Kortom, een boeiend en interessant afscheid voor Sylvia voor haar werk als directeur van de Koppelkerk.

Sylvia Heijnen met haar partner Jacob Henriquez, afscheid Koppelkerk. Foto: Frank Vinkenvleugel