Foto: Jos Betting
Foto: Jos Betting

Hitte en spektakel in Mariënvelde

Sport Mariënvelde

MARIËNVELDE - Dikke zwarte stofwolken en oorverdovend motorgeronk verraden de locatie van het Spektakelweekend Mariënvelde. In het weekend van 13 en 14 augustus werden crossliefhebbers getrakteerd op combineraces, alebussen, autorodeo, bangers en motorcross. Dat de thermometer de 32°C raakte weerhield de bezoeker niet om massaal naar het evenement te komen, de 25ste editie.

Door Dinès Quist

Gewapend met paraplu’s en parasols tegen de hitte, zit menig toeschouwer al bijtijds langs de crossbaan. Zij willen niets missen van het diverse aanbod aan crossvermaak. Op zaterdagmiddag doet de driewielcross als nieuwkomer heel wat stof opwaaien en vermaakt het publiek met spectaculaire manoeuvres. Vervolgens laten de motorcrossers van de MCM hun stuurmanskunsten zien. Hoewel er gesproeid word tegen het gortdroge zand op de baan, stuiven er dikke stofwolken op en die leggen een laagje over het publiek dat steeds meer de kleur krijgt van het zwarte zand van de crossbaan. ’s Avonds dompelen de bezoekers zich onder in de feesttent waar zij het ‘Dors(t)feest’ vieren. De tent wordt muzikaal op zijn kop gezet door de bands The Dudes of Hengel, Baby Blue, Millennium Showband en Jaman dut Voedertietels.

Respect en ronkende motoren
Op zondagochtend is het terrein al flink gevuld met publiek. Want om 11.00 uur gaat de bangerrace van start. Ronkende motoren klinken ongeduldig, maar voordat zij mogen vertrekken vraagt de presentator om één minuut stilte. Muisstil is het op het terrein en er wordt gedacht aan oud-wedstrijdleider Gerrie Groot Zevert die een week eerder is overleden. Hoewel het verdriet vers is bij velen van de organisatie, herpakt de presentator zich en kondigt de bangerrace aan. Motoren worden gestart en de toch al gehavende auto’s gaan van start met de bedoeling elkaar van de baan te drukken. Zij vechten zich een weg door het mulle zand, maar al in de tweede bocht strandt de eerste in de zandwal. Kort daarop boord een ander zich in de bumper van de reeds gestrande auto. Anderen volgen en het duurt niet lang of er zitten zes auto’s aaneengeregen als een ketting vast in elkaar. Het publiek gaat uit zijn dak.

Vermaak en verkoeling
De organisatie heeft er alles aan gedaan om te voorkomen dat mensen oververhit raken. Overal is een schaduwplek te vinden en er staan trailers langs de baan waar mensen in kunnen zitten. Sprenkelaars staan op het veld om het terrein vochtig te houden. Maar dat was niet voldoende voor één van de vriendengroepen, zij hebben een zwembad op hun aanhanger gezet en rijden ermee langs het circuit om vanuit hun bad de race te bekijken.
Midden op het veld staat een kindersaloon met een springkussen en een buikschuifbaan, ze kunnen er auto’s verven, skelteren, schminken en ranja drinken. Bezoekers krijgen niet de kans zich te vervelen mede door de commentatoren Dirk Jan Vreeman en Wim Bremmer die door de boxen schallen. Zij vermaken het publiek met veelal hilarisch commentaar zoals: “Het bier van gisteravond klotst ‘m nog veur de ogen, moar dat kan ‘m niks verrekken.”

NK combinerace
Vanuit het hele land komen raceliefhebbers naar het Spektakelweekend. Sommigen zijn met touringcars gekomen om hun maten te zien racen. Het hoogtepunt waar race-profs hun kunsten kunnen laten zien, is het NK combinerace. Mariënvelde is één van de zes locaties waar het NK wordt gehouden. De logge landbouwmachines sturen met hun achterwielen waardoor het een hele uitdaging is om te racen op mul zand met het nodige bochtenwerk. Er zijn drie klassen: aandrijving met een V-snaar, de vrije klasse en de special klasse. Bij de laatstgenoemde rijden identieke combines rond en die mogen onderling contact hebben. De gevaartes wankelen en een enkeling kantelt en moet afgesleept worden. Met snelheden tot wel 100 kilometer per uur razen de combines over de baan. Zowel heren als dames wagen zich in de combines en raceauto’s.

Alebussenrace
Als allerlaatste race van het Spektakelweekend wordt er gestreden met de alebussenrace. Trekkers rijden met een giertank rond en spuiten hun mederacers nat en sparen veelal het publiek niet, de baan verandert in een modderpoel. De baan is onbruikbaar geworden, de race is afgelopen en menigte verplaatst zich naar de feesttent. “Wie een race wint, wint de beker van eeuwige roem”, vertel voorzitter Arno Tankink.

Vrijwilligers, kracht van Mariënvelde
Tankink is heel blij dat de jubileumeditie van het Spektakelweekend Mariënvelde dit jaar door kon gaan. “Het Spektakelweekend bestaat 25 jaar, dat hadden we al eerder willen vieren, maar door corona hebben we het twee jaar op moeten schuiven. Het was dit jaar even spannend of we de tweehonderd vrijwilligers die we nodig hebben bij elkaar konden vinden om het evenement op te zetten, maar het is gelukt. De saamhorigheid onder Mariënvelders is enorm, daardoor is het mogelijk dit race-event elk jaar op te tuigen. ’s Avonds vieren we allemaal feest, met de nodige drankjes, maar de volgende dag ruimen we samen ook alles weer op. ‘s Morgens staan ze hier weer, weliswaar met een duffe kop, maar ze zijn er wel. Aan ’t eind van de dag is het hele terrein leeg. Dat is de kracht van Mariënvelde.”

Uitslagen
Standaard klasse Combines: 1e Dennis Koiter (Annerveensche Kanaal), 2e Rudy op ‘t Root (Ospel), 3e Arjen Wisselink (Aalten).
Vrije klasse Combines: 1e Dennis Brunekreeft (Wekerom), 2e Joeri Domhof (Mariënvelde), 3e Alex Oolbekkink (Holten).
Special klasse Combines: 1e Jordy Veenhof (Geesteren ov), 2e Bart Hoesstee (St. Isidorushoeve), 3e Yordy Kemp (Peest).
Standaard klasse dames Combines: 1e Sterre Lanphen (Harskamp), 2e Anna-Vroukje Sonneveld - Kirkenier (Tijnje), 3e Tess Jansen Nijmegen).
Vrije klasse dames Combines; 1e Marieke Oolbekkink (Holten), 2e Merel Dijkstra ( Mariënvelde), 3e Karin de Leeuw (Ospel).
Special klasse dames Combines:1e Merle Bloem (St. Isidorushoeve), 2e Loes Mensink (Haaksbergen), 3e Iris Hengeveld (St. Isidorushoeve).
Alebussen drekrace: 1e Bastiaan Klein Goldewijk (Mariënvelde), 2e Eppie Eenink (Halle), 3e Chris Reukers (Mariënvelde), mooiste creatie: Gerben Bokkers (Mariënvelde).
Motorcross Spektakelweekend: 1e Thijs ten Have (Zieuwent), 2e Norick Bennink (Varsseveld), 3e Boyd Otten (Mariënvelde).


Meer foto’s op pagina 10

De combinerace. Foto: Jos Betting
De combinerace. Foto: Jos Betting
De combinerace. Foto: Jos Betting
De combinerace. Foto: Jos Betting
De combinerace. Foto: Jos Betting