Bennie Wopereis, Jan Bulten en een anonieme vrijwilliger (vlnr.) werken hard om de nieuwe keuken af te krijgen. Foto: Kyra Broshuis
Bennie Wopereis, Jan Bulten en een anonieme vrijwilliger (vlnr.) werken hard om de nieuwe keuken af te krijgen. Foto: Kyra Broshuis

Wijkcentrum Hooiland opent de keukendeuren

Maatschappij Lichtenvoorde

Feestweekend voor jong en oud

Door Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE - De vrijwilligers van Wijkvereniging ‘t Hooiland leggen de laatste hand aan de nieuwe keuken. Er wordt druk geschilderd, de keukenapparatuur moet nog op zijn plek gezet worden en dan is de nieuwe keuken van wijkgebouw De Schoppe aan de Johannes Vermeerstraat 50 klaar voor de feestelijke opening vrijdag 19 augustus. 

Vrijwilliger van het eerste uur Bennie Wopereis en voorzitter Jan Bulten vertellen: “Een cursus Turks koken die we een keer hebben gehouden is eigenlijk de aanleiding geweest voor de nieuwe keuken. Het liep storm bij die cursus en we willen dat soort dingen vaker gaan organiseren. Met de nieuwe keuken kunnen we dat ook echt goed aanpakken. We denken aan workshops voor verschillende doelgroepen, bijeenkomsten en buurtfeesten. Samen een maaltijd bereiden en samen eten schept verbinding en zorgt voor samenhang in de wijk. We hebben hier zoveel mogelijkheden en we houden de kosten zo laag mogelijk. Dat kan mede dankzij de subsidie van de gemeente Oost Gelre. Wij zijn echt een dorpshuis en het hart van de wijk.” De nieuwe keuken is gecreëerd naast het bestaande gebouw en middels crowdfunding is er een mooi bedrag bijeengebracht door de wijkbewoners. Daarnaast is er door het Oranjefonds en de Regiobank een bedrag gedoneerd om goede keukenapparatuur aan te kunnen schaffen. 

Voor iedereen
De tuin om De Schoppe heen is groot, multifunctioneel én, heel belangrijk, toegankelijk voor iedereen. “Dat is een hele bewuste keuze geweest. We hebben daarom eerder al het hekwerk hier verwijderd. Iedereen kan genieten van deze tuin en de vrijwillige schoffelploeg houdt de tuin netjes bij”, legt Bulten uit. ‘t Hooiland is een wijk met net zoveel inwoners als heel Zieuwent, vertelt Wopereis. “We hebben hier 11 culturen, 900 gezinnen en 2600 inwoners. We zijn blij en trots dat de veelzijdigheid van ons gebouw de belangstelling trekt van alle inwoners hier. Dit is echt een plek van ontmoeten geworden, daar draait het om. Kinderen komen hier spelen en ouderen ontmoeten elkaar hier.” Dat ontmoeten is heel belangrijk, benadrukt Bulten. “Ontmoeten doe je samen. Wij willen een plek zijn waar mensen laagdrempelig elkaar kunnen zien en spreken.” De nieuwe keuken wordt straks ook gebruikt om te koken voor mensen die het even nodig hebben. “We vragen de gemeente om deze mensen van de mogelijkheid op de hoogte te stellen. Als wijkvereniging willen we deze mensen op een eenvoudige en kleinschalige manier helpen.”

Programma voor jong en oud
Wopereis en Bulten kijken uit naar de opening die vrijdag zal plaatsvinden. Er is een prachtig programma samengesteld met voor elk wat wils. Vrijdagmiddag 19 augustus om 15.00 uur is de officiële opening door een afvaardiging van het college van Oost Gelre en kinderen uit de buurt. Vrijdagavond is er dan een feestavond voor vrijwilligers en sponsoren om hen te bedanken voor het vele werk en de goede samenwerking. Op zaterdag is het ‘open huis’ zodat iedereen kan zien wat het wijkgebouw allemaal te bieden heeft. Er is niet alleen de prachtige nieuwe keuken, maar ook een ontmoetingstuin met beweegtoestellen en een grote moestuin. Voor de kinderen is er die dag een springkussen en natuurlijk iets lekkers te eten en drinken. Voor de jeugd tot 16 jaar is het zaterdagavond partytime. Er is een disco met DJ Jerry en er is ruimte om te chillen, te dansen of gewoon te socializen. Op zondag de 21ste is er Frühshoppen met op het terras een optreden van Bloaskapel De Schoapenscheerders. Het begint om 12.30 uur en is toegankelijk voor jong en oud.  

44 jaar vrijwilliger
Het weekend wordt voor Bennie Wopereis tevens zijn afscheidsfeestje. Na 44 jaar vrijwilligerswerk bij wijkvereniging ‘t Hooiland is het voor de 71-jarige aanpakker mooi geweest. “Ik heb denk ik elke steen hier wel in de handen gehad. Het is moeilijk maar het houdt een keer op. Ik hoop dat er wat meer jonge vrijwilligers komen, we hebben ze heel hard nodig!”


www.hethooiland.nl