De grond tussen de woningen 12 en 16 aan de Tramstraat in Groenlo. Vroeger was hier een inkorflokaal van de postduivenvereniging gevestigd. Foto: Kyra Broshuis

De grond tussen de woningen 12 en 16 aan de Tramstraat in Groenlo. Vroeger was hier een inkorflokaal van de postduivenvereniging gevestigd. Foto: Kyra Broshuis

Grollenaar vecht al jaren tegen besluit gemeente

Politiek Groenlo

‘Ik word als gokker neergezet’

Door Kyra Broshuis

GROENLO - De kwestie speelt al vier jaar en voor zijn gevoel is Grollenaar Marcel Oldenkotte nog geen stap verder. Hij is al jaren met de gemeente in discussie over een strook grond bij zijn oude woning aan de Tramstraat. Het verhaal begint in 2018 als de gemeente Oost Gelre een voorstel doet aan Oldenkotte én zijn buren om de helft van een strook gemeentegrond te kopen. Daarbij noemt de gemeente ook direct de prijs. De bewuste strook ligt tussen de beide woningen (nummer 12 en 16) in. Door de eigenaren van de woningen op 12 en 16 wordt aangegeven niet met de prijs te kunnen instemmen. Oldenkotte, eigenaar van Tramstraat 12, geeft aan graag met de gemeente in overleg te willen over de voorgestelde transactie, maar de gemeente schrijft dat niet te willen omdat ‘het enkel een grondprijsdiscussie is, waarover gezien het vastgestelde beleid niet valt te onderhandelen’. 

Niet geïnformeerd
De gemeente doet een tweede voorstel waarbij de gemeente eerst de grond gaat verhogen - er is sprake van een fors hoogteverschil - en dan verkopen. Voor de buren is dit interessant en de gemeente gaat in overleg met de hen. Voor Oldenkotte hoeft de grond juist niet te worden verhoogd, en hij gaat niet akkoord met het voorstel en wacht op het al eerder aangevraagde gesprek. De gemeente besluit de gehele strook aan de buren aan te bieden omdat Oldenkotte niet reageert. De buren komen tot overeenstemming met de gemeente over de gehele strook. De koop werd gesloten. “Wij zijn hierover niet geïnformeerd door de gemeente. Wel kregen we direct te maken met overlast en zelfs ruzie met de buren omdat de kopers de grond onder de tuinoverkapping opeisen. We hebben bezwaar gemaakt bij de gemeente tegen de ophoging van de gemeentegrond tot tegen de gevel van onze woningen én tegen de verkoop van een stuk grond onder onze tuinoverkapping en woning waarvan wij al meer dan dertig jaar eigenaar zijn”, zegt Oldenkotte. Hij vindt dat er gemanipuleerd is met zijn intenties. Een gesprek op het gemeentehuis over de zaak levert niets op. Het zit Oldenkotte hoog dat hij door de gemeente als ‘gokker’ wordt afgeschilderd. “Het college noemt ons gokkers die hebben verloren en beschuldigt ons van het bewust niet antwoorden op brieven met als enig doel een zo laag mogelijke prijs te bedingen. De gemeente laat ons met de problemen zitten en wijst de klachten af.”

WOB-verzoek
Oldenkotte blijft brieven en klachten sturen naar de gemeente. “Wij willen een rechtvaardige behandeling. Deze hele kwestie doet heel veel met ons, we zijn er dagelijks mee bezig.” Middels een WOB-verzoek (Wet openbaarheid bestuur) heeft Oldenkotte beknopte notulen ontvangen van de collegevergadering van 8 mei 2018. Daarin staat letterlijk vermeld dat een wethouder stelt dat ‘Oldenkotte gegokt en verloren’ heeft en dat Oldenkotte het aan zichzelf te wijten heeft. Een andere wethouder zegt dat dat de gemeente Oldenkotte in kennis had moeten stellen over de overeenkomst met de buren. De conclusie is dat de gemeente formeel juist heeft gehandeld.

Ombudsman
Bijzonder is vooral een mailbericht, in het bezit van Oldenkotte, waarin een ambtenaar de burgemeester adviseert te zorgen dat de pers niet geïnformeerd wordt over het verloop van een klacht tegen de bewuste wethouder. ‘Als er een officieel bestuurlijk stuk ligt, kan de pers vragen stellen over de klacht en de verder klachtafhandeling. Dit lijkt me niet wenselijk. Dit kunnen we voorkomen door de uitspraak zelf met het college te delen’, zo staat er te lezen. Oldenkotte schakelt de ombudsman van de gemeente Oost Gelre in. “Maar die heeft onze klacht niet willen behandelen en heeft ook meerdere verzoeken om een gesprek afgewezen. Toen ik de via WOB opgevraagde notulen had ontvangen en las dat wij als gokkers zijn weggezet door het college, heb ik het college om uitleg gevraagd. Geen antwoord. Ik heb vervolgens het CDA om een reactie gevraagd en ik kreeg het advies om de ombudsman te benaderen. Toen reageerde de ombudsman wel en recent hebben we een gesprek gehad. De ombudsman heeft zich verontschuldigd voor het niet reageren na de klachtenprocedure.” Het gesprek is goed verlopen, zo schrijft de ombudsman. “Het kernpunt blijft echter een geschil over een privaatrechtelijke aangelegenheid en over een privaatrechtelijke zaak kan en wil ik niet oordelen. Mediation zou een optie kunnen zijn.”

Het college
Inmiddels is Oldenkotte in de ban gedaan door de gemeente. Brieven worden niet meer behandeld. Onderbouwing ontbreekt, zo vindt Oldenkotte. “Zowel de rechtbank als de gemeentelijke ombudsman zeggen dat er geen inhoudelijke behandeling is geweest. De gemeente deinst blijkbaar niet terug voor een leugentje meer of minder. Wij staan met de rug tegen de muur. Het zit ons erg hoog.” De enige mogelijkheid voor Oldenkotte lijkt nu nog de gang naar de Hoge Raad. “Maar dat is pas later een optie. Eerst ga ik proberen het college persoonlijk aansprakelijk te stellen. Met de kennis van nu hadden we het vier jaar geleden anders aangepakt, dan hadden we niet vertrouwd op anderen. Echter een akkoord geven op een voorstel waarvan we de ins en outs niet kennen, hadden we ook nu niet gedaan.”

Reactie gemeente
De gemeente heeft desgevraagd laten weten dat in dit artikel de lezing van de heer Oldenkotte over deze zaak is weergegeven. De gemeente gaat inhoudelijk niet via de media op de zaak in.