Oud-Grollenaar Lars Gierveld maakt samen met Floor van der Kemp een documentaire over de Zwarte Cross. Foto: PR

Oud-Grollenaar Lars Gierveld maakt samen met Floor van der Kemp een documentaire over de Zwarte Cross. Foto: PR

Ook Oost Gelre krijgt première Zwarte Cross-documentaire

OOST GELRE- De nu al veelbesproken documentaire over de Zwarte Cross van Floor van der Kemp en oud-Grollenaar Lars Gierveld krijgt ook in Oost Gelre een première. Eerder al werd bekend dat de documentaire met de titel ‘Zwarte Cross: Vaak Bu’j te Bang’ op 9 oktober aanstaande in première gaat bij Pathé Tuschinski in Amsterdam. Daarna zal de film vertoond worden bij Pathé-bioscopen in het hele land. In de Achterhoek zit geen vestiging van Pathé. Veel Achterhoekers waren lichtelijk verontwaardigd dat de première over de trots van de Achterhoek niet op eigen bodem plaats gaat vinden. De gemeente Oost Gelre laat nu echter weten dat er ook in deze gemeente een première van de documentaire komt.

Door Kyra Broshuis

Subsidie
“Dat is een voorwaarde die we hebben gesteld voor de subsidie van 10.000 euro”, zegt wethouder Jos Hoenderboom. “Ook hebben we bedongen dat we de documentaire rechtenvrij in onze gemeente, in besloten verband, kunnen vertonen. Dat we ook in Oost Gelre een premiere zouden krijgen was overigens al bekend voordat de discussie over de premiere in Amsterdam ontstond.”  De gemeente Oost Gelre is vanaf het begin nauw betrokken bij de Zwarte Cross en wil dan ook graag subsidie verlenen. “Een bijdrage leveren aan het regiogevoel dat belangrijk is voor het Zwarte Cross-festival en dat de gemeente op de kaart gezet heeft, daar willen we graag aan bijdragen. Deze documentaire zal leiden tot een verbindende werking voor en van iedereen in de regio”, zo zegt Hoenderboom.

Meer dan alleen alcohol drinken
De première in Oost Gelre wordt tevens een (relatie)evenement. “We willen daarbij de verbinding zoeken met alle plekken waar de première wordt uitgezonden. De documentairemakers zijn hierbij aanwezig. We vinden het belangrijk dat de gemeente Oost Gelre op een positieve manier in beeld komt, waarbij wordt weggebleven van het schetsen van een beeld waarbij het festival en daarmee de Achterhoek alleen bestaat uit het drinken van alcohol.”

Waar en wanneer? Volgt
In oktober zal de documentaire in Pathé draaien. Daaropvolgend zal de documentaire in november op Videoland te zien zijn. De evenementen rondom het uitzenden van deze documentaire in Oost Gelre zullen in lijn zijn met bovengenoemde data. De gemeente zal tijdig laten weten wanneer en waar de Oost Gelrese première plaatsvindt.