George Kienstra is klaar voor de Vuelta un dia antes. Foto: Barbara Pavinati

George Kienstra is klaar voor de Vuelta un dia antes. Foto: Barbara Pavinati

George Kienstra fietst de Vuelta een dag
eerder dan de profs

'Mijn doel is om Madrid te halen'

Door Barbara Pavinati

ZIEUWENT - Sportfanaat George Kienstra (63) is gepensioneerd neuroloog van het Slingelandziekenhuis en gaat met zestien andere wielrenners uit het hele land de dag voor de officiële Vuelta het hele parcours van 21 etappes van 3400 kilometer rijden. 'La Vuelta 2022 un dia antes' staat er op hun shirts in de kleuren van de Spaanse vlag. Het betekent: een dag ervoor. De groep waarmee hij rijdt, noemt zich Coureurs du Courage, de moedige wielrenners. Vierentwintig dagen lang toeren ze door verschillende gebieden van Spanje met wel 49000 hoogtemeters. Ter vergelijking: dat is vijftig keer de Alpe d’ Huez beklimmen. De start van de Vuelta voor de profs is vrijdag 19 augustus in Utrecht met een ploegentijdrit, waarmee Utrecht de enige plaats is die de drie grote wielerrondes binnen haar stadsgrenzen heeft gehad: de Giro d’Italia (2010), Tour de France (2015) en de Vuelta (2022). George is in de alternatieve Vuelta de oudste deelnemer en ook de enige uit Gelderland en daarmee ook de enige uit de Achterhoek. “Mijn doel is om Madrid te halen!”, deelt hij fanatiek mee.

Voorbereiden als een prof
George heeft een lange achtergrond in de duursport. In zijn studententijd deed hij veel aan triatlon. Tot 2001 heeft hij er wel zeven hele gedaan. In 2004 deed hij voor het laatst een tweederde triatlon. Uiteindelijk is van alle drie onderdelen (zwemmen, hardlopen, fietsen) het fietsen overgebleven. “Fietsen is voor alle leeftijden en dat vond ik ook altijd het leukste onderdeel van de triatlon. En ik deed het bovendien ook wel aardig. Iets wat je goed kan, vind je vaak ook leuk. Vandaar mijn passie. Ter voorbereiding op de Vuelta heb ik veel getraind. Ik heb mij 'als een prof' voorbereid op de tocht. Ik heb een fietstrainer ingeschakeld die prachtige trainingschema’s voor mij gemaakt heeft. Ik ben in november gestart met voorbereiden en heb met name de laatste vijf maanden heel veel getraind. Ik zat vijf dagen in de week tot in totaal wel zo’n 25 uur op de fiets. Ik maakte daarbij gebruik van een vermogensmeter. Nederland is een vrij vlak land dus echt hoogte kon ik niet oefenen, ik gebruikte daarvoor in de plaats wattages, zette mijn fiets zwaarder of trapte juist sneller. Ik heb ook specifiek getraind om 200 kilometer en minstens zeven uur per dag te kunnen fietsen. Daarvoor heb ik begin juli in een week de Ronde van Nederland gereden (1290 km) . Dat was elke dag een stuk van zo’n 175 kilometer fietsen. Verder heb ik ook een sportdiëtiste opgezocht in Papendal en ben zo wel acht kilo afgevallen. De Coureurs du Courage hebben zich individueel voorbereid. We reizen met drie busjes en nemen een mecanicien, masseur, kok en logistiek medewerkers mee. De Vuelta trekt de eerste drie dagen door Nederland. We starten met een ploegentijdrit in Utrecht, gevolgd door een etappe van Den Bosch naar Utrecht en een etappe in Brabant met start en finish in Breda. Daarna vliegen we naar Spanje.”

'Gelukkig
verander je als
mens weleens
van gedachten'


Blog
“In 2015 heb ik de Tour de France de dag ervoor gereden. Zes van de zeventien deelnemers van de Vuelta dit jaar hebben daar ook aan meegedaan. Ik kwam in contact met de organisator van destijds van de Tour en hoorde dat Daan Loefen van Coureurs du Courage dit jaar de Vuelta un dia antes ging organiseren. Eerst vroeg ik mij af: kan ik dat nog wel? Ik ben inmiddels 63 jaar, en na de Tour de France dacht ik: dit is eens, maar nooit weer. . Toen vorig jaar het parcours bekend werd, was ik gelijk helemaal enthousiast., het zou moeten kunnen lukken. De rest van het verhaal ken je. Tijdens mijn deelname aan de Tour hield ik een blog bij dat erg goed gelezen werd. Ik ga dat dit jaar ook voor de Vuelta doen. Als je nieuwsgierig bent, kan je mijn avonturen volgen op: www.georgekienstra-vuelta2022.blogspot.com,” besluit George.

De etappes van de Vuelta 2022. Foto: Barbara Pavinati