De jubilarissen Gerrit Jan Bannink (links) en Henk Gerrits van PvdA Oost Gelre. Foto: PR

De jubilarissen Gerrit Jan Bannink (links) en Henk Gerrits van PvdA Oost Gelre. Foto: PR

PvdA Oost Gelre huldigt twee jubilarissen

OOST GELRE - Tijdens de onlangs gehouden bijeenkomst ter afsluiting van het politieke jaar 2021-2022 heeft de Oost Gelderse afdeling van de PvdA twee jubilarissen gehuldigd: Gerrit Jan Bannink en Henk Gerrits, resp. 25 en 50 jaar lid van de Partij van de Arbeid. Beiden zijn ook nu nog volop actief binnen de afdeling. Gerrit Jan als penningmeester en Henk als lid van de steunfractie. Beide hebben een politiek verleden in de voormalige de gemeenten Groenlo (Henk Gerrits) en Lichtenvoorde (Gerrit Jan) en nu dus ook nog in de gemeente Oost Gelre.

Gerrit Jan Bannink is in Lichtenvoorde geboren. "Ik ben opgegroeid in Aalten in een zogenaamd rood nest. De sociaal-democratie is me spreekwoordelijk met de paplepel ingegoten. Zo rond mijn dertigste levensjaar ben ik in Lichtenvoorde komen wonen en ik was ruim 42 jaar werkzaam in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking bij De Lichtenvoorde, het huidige SIUS. Op het moment dat ik hoorde dat ik 25 jaar lid was van de PvdA bedacht ik me dat ik pas op veertigjarige leeftijd lid ben geworden. Het zal omstreeks die tijd zijn geweest waarop ik kennis heb gemaakt met de helaas veel te vroeg overleden Paul Beenen. Hij was destijds het gezicht van PvdA afdeling Lichtenvoorde. De gedrevenheid van de man, deed mij besluiten ook politiek actief te worden. Samen met Frank Feliks werd ik in 2002 in de raad van Lichtenvoorde gekozen en daarmee namen we definitief het stokje van hem over. We mochten gelijk aan de bak want er moest bestuurlijk vernieuwd worden, het 'dualisme' deed zijn intrede en er moesten voorbereidingen getroffen worden voor de gemeentelijke herindeling. In 2005 werden de gemeenten Groenlo en Lichtenvoorde samengevoegd die uiteindelijk Oost Gelre zou gaan heten. Richard Klein Tank, Frank Feliks en ik vormden de eerste fractie van de PvdA afdeling Oost Gelre. We maakten deel uit van de coalitie en leverden in de persoon van Henk Gerrits een wethouder. In 2010, na acht jaar raadslid te zijn geweest, vond ik het mooi geweest en dacht ik de politiek vaarwel te zeggen. Dat loopt dan toch anders dan je had bedacht, zeker als het zo’n kleine afdeling betreft. Er moet een nieuw bestuur worden gevormd en nauwelijks bekomen van het raadslidmaatschap ben je plotseling penningmeester van de club. Met een onderbreking van vier jaar ben ik dat nog steeds."
Hij doet een oproep: "Het is belangrijk dat er tijdig nieuwe mensen opstaan om het stokje over te nemen. Frisse krachten met nieuwe ideeën dat is wat de afdeling goed kan gebruiken. Dus hierbij een oproep aan alle politiek geïnteresseerden in de gemeente Oost Gelre die de PvdA een warm hard toedragen, meld u aan en wordt actief. Dit kan via onze website of Facebook: PvdA Oost Gelre. Gewoon doen. In deze bizarre tijd waarin het verschil tussen arm en rijk weer toeneemt, is een krachtige PvdA harder nodig dan ooit, ook op lokaal niveau."

Henk Gerrits is geboren in Veendam en opgegroeid in een 'rood' gezin, waar politiek een belangrijk gespreksonderwerp was. Het opkomen voor zwakkeren en het zorgen voor gelijke kansen voor iedereen was een belangrijke leidraad en voor hem ook de inspiratie om lid te worden van de PvdA. Na de middelbare school ging hij in Delft studeren. Na het afronden van de studie mijnbouwkunde (olie- en gaswinning), voor de meesten een opstap naar een grootse carrière bij bijvoorbeeld Shell, koos hij niet voor het grote geld, maar bewust voor een baan als leraar wis- en natuurkunde. Hij begon met lesgeven in Den Haag, maar het westen van het land werd toch nooit echt zijn thuis. Dus, toen er een baan vrij kwam bij het Marianum in Groenlo, was dat de kans om naar de Achterhoek te komen, voor hem bekend terrein omdat hij daar in zijn jeugdjaren vaak kwam en hele goede herinneringen aan had. Zo kwam hij in 1974 in Groenlo terecht. Een plek waar hij zich al snel als een vis in het water voelde, en nog steeds voelt. Vrijwel vanaf het begin werd hij daar actief in de PvdA-afdeling, die niet lang daarvoor was opgericht. In 1980 werd hij raadslid in de eenmansfractie. In 1982 kreeg de fractie twee zetels en kwam Henk als wethouder in het college met CDA, VVD en een lokale partij. Vier jaar later kwam er zelfs een derde raadszetel voor de PvdA bij. Ook in de heringedeelde gemeente Oost Gelre bleef de PvdA in de persoon van Henk vertegenwoordigd in het college. De samenwerking met de collega’s van CDA (Fons Hulshof en Marieke Frank) en VVD (Karel Bonsen) werd als zeer collegiaal en constructief ervaren. Henk is in totaal dertig jaar actief geweest in de gemeenteraad, waarvan twintig jaar als wethouder.
Al die jaren is de samenwerking met en de deskundige en inhoudelijke ondersteuning van de PvdA-fractie voor hem zeer waardevol geweest. Hij kijkt zelf met plezier terug op de oprichting van Gezondheidscentrum De Papendiek, de goede samenwerking met Marveld (zwembad) die nog steeds voortduurt, de komst van de Zwarte Cross naar Oost Gelre, het bovengemiddelde minimabeleid en de samenwerking met het onderwijs. Absoluut dieptepunt was voor hem de teloorgang van het Sociaal Werkvoorzieningsschap Hameland.
"Helaas leverden de laatste raadsverkiezingen teleurstellende uitslagen op voor de PvdA", meldt de partijafdeling. "Daarbij was de uitkomst van 2022 een dieptepunt. Vooral door de versplintering van links-progressieve, groene partijen, die samen toch 21% van de stemmen haalden, maar afzonderlijk erg onvoordelig door de tellingen kwamen, waardoor de restzetels naar de zittende coalitiepartijen gingen. Vooral gezien de belangrijke inbreng van de PvdA-fractie in de gemeenteraad was dit best zuur. Maar de kiezer heeft gesproken en we blijven de schouders eronder zetten en constructief meewerken. We hopen dat Henk ons hierbij nog vele jaren blijft steunen en volgen."