Spelen op de air hockey-tafel. Foto: Barbara Pavinati

Spelen op de air hockey-tafel. Foto: Barbara Pavinati 

WTC de Keitrappers schenkt speeltoestellen aan Oekraïners in Zusterflat

Maatschappij Groenlo Lichtenvoorde

‘We weten niet altijd wat we moeten doen‘

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE/GROENLO - De overhandiging zorgde voor wat gepuzzel met moertjes en schroefjes, maar de Oekraïners in de Zusterflat van Groenlo waren maar wat blij met de air hockey- en tennistafel die WTC de Keitrappers hen woensdagavond 31 augustus schenkt. Dankbaar en enthousiast nemen ze de speeltoestellen gelijk in gebruik. De Oekraïense Katja vertelt: ”Dit is goed voor iedereen. Het is best lastig om in een ander land met een andere cultuur te zijn en soms best teleurstellend. We weten niet altijd wat we moeten doen. In deze lege tijd voor ons probeer ik Engels en Nederlands te leren. Ik heb in Nederland alleen maar goede mensen ontmoet. Iedereen is aardig en probeert ons te helpen. Elke dag zien we verschrikkelijke dingen op het journaal, maar we willen doorgaan. Dat is best moeilijk. De kinderen gaan gelukkig naar school en de volwassenen werken. Met deze speeltoestellen kunnen we ons in onze vrije tijd ook vermaken en hoeven we ons niet meer zo te vervelen.”

Behoefte
André ten Have, Peter Wessels en Joost Eggink zitten met zeven anderen in de toertochtencommissie van WTC de Keitrappers. Op 10 april hadden ze een tocht uitgezet waarvan de opbrengt voor Oekraïne is. Gemiddeld heeft een tocht zo’n 600 tot 700 deelnemers. Dat levert best wat op voor de kas. Joost: ”We vinden het belangrijker dat mensen een leuke tocht hebben dan dat we geld binnenhalen. Het draait bij ons om fietsplezier! In overleg met onze club hebben we besloten dit keer de opbrengst te gebruiken voor de Oekraïners.” Peter vult aan: ”De deelnemers van de toer konden bovenop hun inschrijfgeld ook nog een vrijwillige donatie via een QR-code doen.” ”De oorlog in Oekraïne is actueel. Daarom hebben we voor dit doel gekozen. Door de Zusterflat in Groenlo te steunen blijft het geld ook in onze gemeente en doen we echt iets tastbaars. We zijn in overleg gegaan met Maureen Schutte van Marga Klompé en hoorden zo dat ze wel wat speeltoestellen konden gebruiken. We willen ze graag iets geven waar behoefte aan is,” legt André uit. Joost: ”Het is jammer dat we op de dag van de tocht slecht weer hadden. Anders zou de opbrengst nog hoger zijn geweest.”

Vrije tijd
De drie mannen worden met open armen ontvangen in de ontmoetingszaal van de Zusterflat. De Oekraïners kijken nieuwsgierig vanaf de zijkant toe hoe ze de tafels met hulp van enkele handige mannen van hen gelijk in elkaar zetten en gaan er daarna direct mee spelen. Er klinken blije kreten en er wordt voluit gelachen. Maureen Schutte, ondersteuner van de locatiemanagers, vertelt: ”Dit is een super initiatief. Deze mannen zetten zich belangeloos in voor vluchtelingen. In het begin was overal veel aandacht voor. Dat ebt nu langzaam weg. Dit is nog een mooi staartje. Er wonen hier nu bijna 80 vluchtelingen die of naar school gaan of werken. Het is fijn dat ze nu ook iets hebben wat ze in hun vrije tijd kunnen doen.”

Toertochten
WTC de Keitrappers organiseert drie toertochten per jaar die ze helemaal zelf uitzetten. De volgende zijn op 16 oktober in Beltrum en 13 november in Lichtenvoorde. De afstanden voor MTB zijn 25, 35, 50 en 60 kilometer, voor gravel 60, 80 en 125 kilometer. De tochten hebben allemaal het NTFU-kenmerk ‘Extra Goed Geregeld’.


www.keitrappers.nl

De dames kijken toe hoe de heren de toestellen in elkaar zetten. Foto: Barbara Pavinati
Twee handige Oekraïense mannen aan het werk. Foto: Barbara Pavinati
Peter, André en Joost zetten de toestellen in elkaar. Foto: Barbara Pavinati
De gebruiksaanwijzing raadplegen. Foto: Barbara Pavinati
Nieuwsgierig worden de mannen van WTC Keitrappers opgewacht. Foto: Barbara Pavinati