De Corsokids van Zieuwentseweg bouwen Langnek. Foto: Dinès Quist

De Corsokids van Zieuwentseweg bouwen Langnek. Foto: Dinès Quist

Corsokids van Zieuwentseweg werken met man en macht aan ‘Langnek’

Cultuur Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Het hoofd van Langnek, gemaakt van papier-maché, ligt zaterdagochtend op een stoeltje te drogen in de zon. Ondertussen beplakken de kids van Zieuwentseweg Langneks romp en armen. Hoewel de meesten van hen nog heel jong zijn, weten zij hun handen uit de mouwen te steken. Het harde werken kijken ze af bij de volwassenen die op het zelfde erf een grote corsowagen optuigen.

Door Dinès Quist

Het ontwerp van het Eftelingpersonage is democratisch gekozen. “De kinderen mogen allemaal een ontwerp maken,” vertelt Ellen Niewhoff, moeder van drie corsokids. “Ze krijgen een vel papier met het onderstel erop, daarop mogen zij dan hun ontwerp tekenen. Daarna gaan de kinderen stemmen. De tekening die de meeste stemmen krijgt is de winnaar en daarvan wordt een wagen gemaakt. Zo doen we dat elk jaar met de kleine wagen, maar ook met de grote wagen.” Hoewel er vier apen getekend waren, heeft de tekening van Langnek de stemronde gewonnen. Langnek kwam van de hand van Laura van der Linden (12).

Jong en bloedfanatiek
Op 9 augustus gaan de corsokids dan echt aan de slag. Op de bouwlocatie aan de Zieuwentseweg markeert een eigen corsokidsvlag de bouwplaats van de jeugdwagen. Met een beetje hulp van de grote corsowagenbouwers wordt Langnek in elkaar gelast. Hij heeft een bewegende constructie gekregen die de kinderen kunnen bedienen. “Veel van onze corsobouwertjes zijn nog jong en kunnen nog niet veel helpen bij de constructie”, vertelt Ellen. “Na twee jaar corona is de samenstelling van onze corsokinderen anders geworden, waardoor we nu wat minder oudere jeugd hebben.” Gelukkig is er voor de kleintjes genoeg werk te doen, bloedfanatiek plakken en knippen de zij er lustig op los. “Het leukste werk vind ik kranten inlijmen, dat voelt zo lekker aan je handen.” vertelt Veerle Bats.

Eftelingsferen 
Langnek wordt voortgetrokken door de kinderen zelf en met een geheime hendel wordt de nek lang en kort gemaakt. Een Eftelingdeuntje klinkt straks vanonder de wagen, waardoor Langnek helemaal tot zijn recht komt. Het wordt nog een hele klus om het Efteling-personage te beplakken met bloemen, want hij gaat flink de hoogte in. Aanstaand weekend moeten alle hens aan dek, want dan zullen er maar liefst 13 kratten dahlia’s geplakt moeten worden. Of Langnek de kleuren krijgt die hij in de Efteling ook heeft is nog niet bekend, dat ligt aan het aanbod dahlia’s. Maar dat ie mooi wordt, weten de corsokinderen van Zieuwensteweg zeker.

De Corsokids van Zieuwentseweg bouwen Langnek. Foto: Dinès Quist
Twee corsokids van Zieuwentseweg plakken er lustig op los. Foto: Dinès Quist