De bouwers van Groep Marneth. Foto: Barbara Pavinati

De bouwers van Groep Marneth. Foto: Barbara Pavinati

Groep Marneth maakt met Transformatie een statement

Cultuur Lichtenvoorde

‘Bij zoiets moois als het Bloemencorso kan je ook serieuze onderwerpen aankaarten‘

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE - Dit jaar doen ze voor de dertigste keer mee (28 wagens en 2 kunstobjecten) en zijn ze met Transformatie de twaalfde grote wagen in de optocht. Groep Marneth is een diverse groep waar jong, oud, man en vrouw met elkaar samenwerkt en waar de rollen niet streng verdeeld zijn. Zo lassen de vrouwen en papieren de mannen ook. Er heerst altijd een goede sfeer, ze zijn hecht en houden in de wintermaanden nauw met elkaar contact. In 2009 waren ze met ‘Voor het grijpen’ tweede met de juryprijs en eerste met de publieksprijs. Ook hebben ze in 1995 de publieksprijs gewonnen met Venezia Romantica. Secretaris Linda Marneth en ontwerper Maud Brinkman vertellen: ”We bouwen om iets moois te maken. Ons ontwerp hangt af van de grootte van de groep en het budget. We zijn in totaal wel zes keer verhuisd en moeten straks weer weg van onze locatie. Daarom moeten we ook sparen en kunnen we niet helemaal uitpakken met het bouwen.”

Nadenken
Dit jaar heeft Maud ‘Transformatie’ ontworpen. Het is een wagen met een ingenieuze schuiftechniek. Een vrouwenhoofd verandert in een mannenhoofd. Maud: ”Deze wagen stelt iemand voor die in het verkeerde lichaam geboren is. Van vrouw wordt hij man. Het achterste vrouwenhoofd transformeert in het voorste mannenhoofd. De lange haren blijven achter. Die zijn als het ware ‘afgeknipt’. Ik houd van actuele onderwerpen en wil graag een statement maken. Bij zoiets moois als het Bloemencorso kan je ook serieuze onderwerpen aankaarten zoals genderdiversiteit. Ik wil de mensen graag aan het nadenken zetten. De schuiftechniek van dit ontwerp had ik twee jaar geleden al bedacht, maar het onderwerp is veranderd en sluit nu nauw aan bij de actualiteit.”

Nieuwe bouwlocatie
Marneth kent vijftig leden en in het plakweekend komen er altijd wel honderd tot honderdtwintig man. Het is een kleine groep en iedereen kent elkaar. Op het moment bouwen ze in een loods aan de Galileistraat. Deze locatie is tijdelijk. Ze hopen dat de nieuwe bouwlocatie bij de zuiveringsinstallatie aan de Boschlaan doorgaat. Linda: ”Het zal fijn zijn als we een eigen plek hebben. Dan kunnen we ook weer aan de toekomst denken, hoeven we niet meer zoveel te sparen en kunnen we groter gaan bouwen. We zijn blij dat de gemeente bezig is met een tweede bouwlocatie en hopen erg dat het allemaal doorgaat. Het zou erg jammer voor het Bloemencorso zijn als er groepen afvallen, omdat ze zonder locatie zouden komen te zitten.”

Toe aan kermis en optocht
“We zijn opgelucht dat we na twee coronajaren weer bezig zijn. Je kan merken dat iedereen weer aan toe is aan een normale kermis en een normale optocht. Als je klein moet bouwen of helemaal niet dan verdwijnt ook de animo een beetje in een groep. Gelukkig is iedereen enthousiast van de partij en bouwen we samen aan deze mooie wagen. Tot aan het corso zijn we elke avond in de loods te vinden. We werken niet echt met een vast schema, maar als we er een zouden hebben, zouden we wel een beetje achterlopen. We hebben er de afgelopen weken hard aan moeten trekken om het allemaal op tijd af te krijgen. We kijken ernaar uit dat de wagen in de optocht meerijdt en dat alles goed loopt en werkt. Dat is het mooiste moment. Als mensen nieuwsgierig zijn, mogen ze altijd komen kijken of de handen uit de mouwen steken. Ook in het plakweekend!”, besluiten Linda en Maud.

Aan het lassen. Foto: Barbara Pavinati
Aan het kartonnen. Foto: Barbara Pavinati
Aan het papieren. Foto: Barbara Pavinati