Corsogroep Harbers-Paul met hun maquette Driftkikkers op de voorgrond. Foto: Jos Betting

Corsogroep Harbers-Paul met hun maquette Driftkikkers op de voorgrond. Foto: Jos Betting

Corsovirus Harbers-Paul is hardnekkig

Cultuur Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Het voortbestaan van Harbers-Paul hing aan een zijden draadje. Vorig jaar moesten zij na 41 jaar hun vertrouwe bouwlocatie verlaten en stonden ze op straat. Maar de corsogroep is taai en zette alles op alles om toch te kunnen bouwen. Met succes, want Harbers-Paul zit weer in de race, met dank aan WOPA die grond beschikbaar stelt en de corsogroep Van Reedestraat die zijn oude tent aanbood.

Door Dinès Quist

Van stoppen wilden ze bij Harbers-Paul niet horen. “Als we geen bouwlocatie hadden kunnen vinden, dan zouden we wat kleins gemaakt hebben”, vertelt Robin Krabbenborg, “maar we hadden sowieso iets gebouwd.” Die spirit is tekenend voor de groep Harbers-Paul. Robin hoort bij de harde kern van de corsogroep die afgelopen juni hun uitgestelde 40 jarig jubileum vierde. “Tot half juli was nog niet bekend of we konden bouwen. Totdat op 13 juli het verlossende telefoontje kwam van WOPA die een braakliggend stuk grond op het industrieterrein beschikbaar stelde. We sprongen een gat in de lucht en zijn als een gek aan ‘t werk gegaan.”

Van Reedestraat redt Paul Harbers met tent
Corsogroep Van Reedestraat had een tent voor hun collega-corsobouwers. “Harbers-Paul heeft de tent van ons overgenomen”, vertelt een woordvoerder van de corsogroep van Van Reedestraat. “Zij hadden geen locatie maar wel een stuk grond, wij hebben aangegeven wel een tent te hebben. De tent is al ruim 40 jaar oud, maar met de nodige reparaties in de loop van de jaren is hij nog prima bruikbaar. Wij konden de tent niet meer gebruiken omdat we onze vorige bouwlocatie noodgedwongen moesten verlaten. We zitten momenteel in een oude werkplaats van Remondis, hier mogen we bouwen totdat we een nieuwe locatie hebben. We hopen dan naar de nieuwe gezamenlijke bouwlocatie bij de waterzuivering te gaan. De plannen die er zijn voor de toekomstige bouwlocatie staan niet toe dat je er een tent neerzet.”

Superblij met puin
Op 14 juli staat de club van Harbers-Paul bij het braakliggende stuk grond aan de Koningslinde. Het puin dat er ligt wordt met een sjofel glad gestreken en met man en macht tuigen de sterke mannen van Harbers-Paul er de oude tent van Van Reedestraat op. WOPA zorgt voor stroom en van buurman Corporate Fashion Industrie krijgen we water. “We zijn nog nooit zo blij geweest met een berg puin en een oude tent,” vertelt Sandra Krabbenborg. “Toch hebben we er nooit aan getwijfeld of we een locatie zouden vinden. We bouwen al 40 jaar corsowagens, niemand kon zich voorstellen dat het niet zou lukken.” Dit jaar is de corsogroep gered, maar of ze hier volgend jaar weer kunnen bouwen is niet zeker. De week na de Bloemencorso moet de tent weer afgebroken worden. Komend jaar staat in het teken van een bouwplaats, of de nieuwe corsobouwlocatie aan de Boschlaan geschikt is voor Harbers-Paul zal uitgezocht moeten worden. Maar bouwen zullen ze.

Groot vertrouwen, kleine wagen
Zo groot als het vertrouwen in de groep is, zo groot is ook de inzet van de wagenbouwers. Elk vrij moment wordt er gewerkt aan de wagen ‘Gifkikkers’. “De gedrevenheid in de groep is enorm,” vertelt Robin. “We hebben maar korte tijd om iets neer te zetten, dat voelt iedereen. Vanaf het eerste moment wordt er elke dag aan de wagen gewerkt. We hebben wat tijd in te halen, maar we zitten op schema.” Het ontwerp van Gifkikkers komt uit de koker van vaste ontwerper Laurens Stottelder. Ondanks de onzekerheid of de gifkikkers er zouden komen, maakte hij een maquette. Wel werd er rekening gehouden met het formaat en de technische kant van de wagen. Nu was het alleen nog hopen op een bouwlocatie. “De weken dat we nog niets konden doen voelde niet goed, het klopte niet dat we niet elk weekend met de wagen bezig waren en we misten de gezelligheid, maar het corsovirus was allesbehalve uitgedoofd. Toen halverwege juli bleek dat we toch konden gaan bouwen, baalden veel corsobouwers dat ze een vakantie hadden geboekt.” De enorme betrokkenheid van de groep komt duidelijk aan het licht dit jaar. Toch maakt Robin zich zorgen over de toekomst van Harbers-Paul. “De groep is ontstaan uit familie en buurtbewoners. Onze oude bouwplaats Op ’t Zand was heel toegankelijk en laagdrempelig. Of we deze club op een andere locatie behouden, zal de toekomst moeten uitwijzen.”

Eén van de driftkikkers van corsogroep Harbers-Paul. Foto: Jos Betting
Maquette 'Driftkikkers' van corsogroep Harbers-Paul. Foto: Jos Betting
Er wordt hard gewerkt aan corsowagen Driftkikkers van Harbers-Paul. Foto: Jos Betting
Er wordt hard gewerkt aan corsowagen Driftkikkers van Harbers-Paul. Foto: Jos Betting