Deel van de corsogroep De Lummels. Foto: Jos Betting

Deel van de corsogroep De Lummels. Foto: Jos Betting 

Dak eraf bij De Lummels

Cultuur Groenlo

LICHTENVOORDE - Er waait een fris windje door de tent van De Lummels. Dat windje komt van boven, want een groot deel van het dak en gevel ontbreekt daar. Een winterstorm vernielde een deel van het dak en de zijgevel, De Lummels liepen daardoor een enorme achterstand op. Door hoge reparatiekosten en beperkte tijdspanne konden hun zij hun voorgenomen ontwerp niet op tijd afkrijgen en moesten uitwijken naar een ander plan.

Door Dinès Quist

Een groot gapend gat in de bouwtent biedt uitzicht op de blauwe hemel. Dat is ook meteen het enige voordeel aan het ontbrekende dakdeel. “Tijdens een storm in februari is ook het tentdoek aan de rechterzijde vernield,” vertelt bestuurslid Bas Kamphof. “Het doek was al oud en niet bestand tegen de grillen van het onstuimig winterweer. Om het dak toekomstbestendig te maken willen we er dakplaten op leggen, maar de materiaalkosten zijn momenteel zo hoog dat we dat nog niet kunnen financieren. Om geld te genereren werken onze vrijwilligers op festivals en evenementen, maar op die momenten kunnen zij niet aan de wagen bouwen.”

Noodgreep
Maar De Lummels zouden De Lummels niet zijn als ze zich door deze tegenslag uit het veld lieten slaan. “We wilden dit jaar een supergave wagen maken, een vliegende piloot met een propeller op zijn rug. De Maquette ‘Levitate’ hadden we al klaar,” vertelt Lummel en ontwerper Kevin Mateman. “Maar we konden pas met lassen beginnen toen het weer goed genoeg was, we hadden immers geen dak boven ons hoofd. Gaandeweg verstreek de tijd en lummelden we wat aan, totdat de maquette-presentatie in beeld kwam, die op twee juli plaats zou vinden. Er was geen sprake meer van dat we de Levitate nog op tijd zouden kunnen bouwen. We moesten een noodplan bedenken, er moest een nieuw ontwerp komen.”

Deadline op de hielen
Twee weken voor de maquette-presentatie werd het dan echt tijd om een nieuw plan te bedenken. “Wij Lummels presteren op z’n best bij een beetje druk,” vertelt Bas. Met de deadline op hun hielen namen Kevin en Wesley Helmers het potlood ter hand en tekenden een ontwerp. Het werd een Amerikaanse snoepautomaat. Alle elementen waar een eenvoudig en snel te maken wagen aan moest voldoen zaten erin: grote vlakke delen, weinig laswerk en makkelijk te beplakken. “Aan deze wagen kan jong en oud meehelpen. Dat moet ook want we hebben alle handen nodig. Zo’n 150 grote piepschuim snoepharten, lolly’s en spekkies liggen opgestapeld in de werkplaats, die kunnen de kinderen straks beplakken.”

Corsovalg in Grolse kerktoren
De Lummels hebben er alle vertrouwen in dat er straks een mooie wagen staat, al verwachten ze niet dat ze in de prijzen zullen vallen. “Dit jaar zijn we aan ‘t overleven. Meedoen is momenteel ons doel,” aldus Bas. “Het moet vooral leuk blijven. We blijven Lummels, dat betekent dat gezelligheid voorop staat. Typisch Lummelgedrag is bijvoorbeeld dat we tijdens onze bouwavonden steevast om half negen sinaspauze houden, ook al ben je pas om acht uur begonnen. Van een beetje humor zijn we ook niet vies. Zo hebben De Lummels bijvoorbeeld laatst de Lichtenvoordse corsovlag tijdens Wapperdag in de Groenlose kerktoren gehangen, een fotootje gemaakt en op social media gepost,” lacht Bas.

Lummels danken naam aan boer
Dat de corsoclub hun naam praktiseert is niet helemaal toevallig want De Lummels danken hun naam aan de boer waar zij op het erf hun bouwlocatie hebben. “De knecht van de boer wilde in 1999 met een paar vrienden een corsoclub oprichten. De boer bood zijn erf aan als bouwlocatie en de jongens gingen er aan de slag. Steevast noemde de boer de corsobouwers ‘lummels’, de jongens hoefden er niet lang over na te denken hoe hun corsoclub zou moeten gaan heten. Inmiddels zijn de jongens van toen vaders geworden en stomen zij hun kroost klaar voor de volgende generatie Lummels. 

Tegel van De Lummels in de Rapenburgsestraat voor de eerste prijs in 2014 met de wagen 'Kat's abstract'. Foto: Jos Betting
Deel van de corsogroep De Lummels. Foto: Jos Betting
Deel van de corsogroep De Lummels. Foto: Jos Betting
Maquette corsowagen De Lummels. Foto: Jos Betting