Eddie Rondeel. Foto: Peter Elferink
Eddie Rondeel. Foto: Peter Elferink

In memoriam: Eddie Rondeel

Cultuur

In memoriam: Eddie Rondeel

Een schuttersleven in Broederschap, Trouw en Dienstbaarheid

Op 15 juli jl. overleed Eddie Rondeel, een geboren en getogen Lichtenvoordenaar die zijn leven wijdde aan zijn liefde voor de muziek en het verenigingsleven. Daarom op deze plek een in memoriam namens schutterij St. Switbertus.

Eddie was ruim veertig jaar lid van het schuttersgilde St. Switbertus, vanaf 10 september 1979. Vanaf het begin was Eddie zeer betrokken en bij elke activiteit te vinden. Niet alleen Eddie, maar bijna de hele familie Rondeel was of is wel lid van het schuttersgilde. Als vendelier, trommelaar, trompetter, majorette of commandant. Toen in 1981 de boogsportvereniging opgericht werd, werd ook Eddie hiervan lid en vanaf 1986 nam hij acht jaar lang zitting in het bestuur.

Hij droeg ook zijn steentje bij tijdens de verbouwing van de Swite, in de jaren 90. Op allerlei manieren wist hij wel een geschikt klusje te vinden. Zijn kindje echter, dat was toch de muziek. In het begin op een klaroen, zonder ventielen, hierna op de bas en tenslotte op de sousafoon waarvan de meeste mensen hem wel kennen. 

Eddie was altijd de bescheidenheid zelfde. Het kostte de vereniging dan ook veel moeite om uit het omvangrijke fotoarchief van St. Switbertus, foto’s te vinden van Eddie. En als er al een foto met Eddie te vinden was, dan stond hij meestal ergens op de achtergrond. Ondanks zijn bescheidenheid was Eddie zeer actief voor de muziekafdeling van het St. Switbertusgilde. Geen enkele repetitie van de zondagmorgenblazers sloeg hij over en ook bij alle optochten, serenades en andere activiteiten was hij van de partij. Vooral de optredens tijdens de Carnavalsoptochten in Bocholt waren zijn lust en leven.

Eddie heeft veel werk verzet voor de vereniging. Zo hield hij het muziekarchief bij, regelde dat defecte instrumenten gerepareerd werden en nam de begeleiding van de jeugd op zich. Voor hen had Eddie een speciaal plekje in zijn hart. Hij was hij medeorganisator van diverse jeugdkampen, jeugdmiddagen en de zeskamp. Fungeerde als leider voor de groep tijdens de Avondvierdaagse en trachtte de jeugd enthousiast te maken voor de muziek door middel van zijn project ‘Music is Fun’ waarmee hij met diverse muzikanten de basisscholen van Lichtenvoorde afging. Wie weet leverde het weer nieuwe leden op voor de vereniging.

Vanaf medio 2010 heeft Eddie zitting genomen in het hoofdbestuur van St. Switbertus. Zijn taak was hier de muziek in het algemeen. Hij regelde dat de muzikanten op tijd aanwezig waren voor repetities en optredens en zette de stoelen klaar in de repetitieruimte. Ook stond hij mede aan de basis van de samenwerking tussen harmonie St. Cecilia en St. Switbertus. Dit resulteerde maart 2022 tot de oprichting van een nieuwe muziekvereniging met de naam Lumio. 

Als er behalve de muziek iets belangrijk was voor Eddie, dan was het wel het biertje drinken na de repetitie. Hij hield van de gezelligheid en het kletsen met de andere muzikanten over van alles en nog wat. Ook had hij nog graag koning van het Gilde willen worden. Jaren heeft hij het geprobeerd om de vogel naar beneden te halen, op de dagen voordien al fanatiek bezig de hofhouding te regelen. Helaas heeft hij die eretitel niet kunnen bemachtigen. Eén keer was het hem bijna gelukt. De vogel zakte een stuk waarna de volgende schutter het finale schot loste.

Kenmerkend voor Eddie was ook zijn droge humor. Zo meldde hij tijdens het laatste ziekenbezoek dat hij niet herkiesbaar was voor het bestuur, voor de jaarvergadering in september. Zijn plek wordt nu ingenomen door zijn broer Martin, die heeft aangeboden deze taak van Eddie over te nemen. 

Eddie Rondeel was een verenigingsman in hart en nieren die het motto van St. Switbertus ‘Broederschap Trouw en Dienstbaarheid’ hoog in het vaandel had staan. Leden en bestuur van schuttersgilde St. Switbertus zullen hem, zeker de komende kermisdagen, enorm missen.