Ineke te Brake voorzitter (rechts) en Ingrid Molenaar programmeur van het bestuur van de Stichting Sint Jorisconcerten. Foto: Jos Wessels

Ineke te Brake voorzitter (rechts) en Ingrid Molenaar programmeur van het bestuur van de Stichting Sint Jorisconcerten. Foto: Jos Wessels

Jos Wessels

Win de oorlog, zing een lied!
Vijftien jaar Sint Jorisconcerten

BREDEVOORT - Win de oorlog, zing een lied! Met deze kreet treedt Camerata Trajectina op zondag 11 september aan in de Sint Joriskerk in Bredevoort. Dit Utrechtse muziekensemble is gespecialiseerd in 16-eeuwse muziek waaronder geuzenliederen. 

Door Jos Wessels

Hun optreden past in het project 1572 Geboorte van Nederland, dat ook in Bredevoort uitgebreid gevierd wordt.
Toen was het een tijd van oorlog en geweld maar ook een strijd voor vrijheid en verdraagzaamheid, waar vooral Willem van Oranje zich sterk voor maakte. ‘Camerata’ zingt talrijke liederen uit die tijd onder begeleiding van blokfluit, viola da gamba, citer en luit. Het geheel wordt van deskundig commentaar voorzien door bekende historicus René van Stipriaan, auteur van het onlangs verschenen standaardwerk ‘De Zwijger, het leven van Willem van Oranje’.

Akoestiek
Sinds 2007 organiseert de Stichting Sint Jorisconcerten deze concerten in de 16-eeuwse Sint Joriskerk. De geweldige akoestiek in deze kerk leent zich daar heel goed voor. Die concerten worden volgens een heel strak stramien georganiseerd in de maanden oktober tot en met maart: altijd op de tweede zondag van de maand om 15.00 uur en ze duren een uur.
Het betreft altijd kamermuziek van hoog niveau, gebracht door professionele musici. De stijlen lopen uiteen van middeleeuws, renaissance en barok tot 20-eeuwse muziek. Na afloop is er gelegenheid om met de musici te praten en de instrumenten te bewonderen. Ook is er een kopje koffie of thee.

Vrijwillige bijdrage
Er wordt geen entree geheven maar wel wordt er een vrijwillige bijdrage gevraagd. De geadviseerde richtprijs is 14 euro. Maar als dit een probleem is, mag het ook minder. Doel is, dat de concerten voor iedereen toegankelijk zijn.
Door het constant hoge niveau hebben deze concerten In de loop der jaren een grote naam gekregen. Er is een trouw publiek dat uit de hele regio komt en zelfs uit andere provincies en uit Duitsland.
Zeker zo belangrijk is het feit dat de optredende musici in het hele land doorvertellen over de goede akoestiek waardoor zij graag naar Bredevoort komen.

De organisatie is in handen van de Stichting Sint Jorisconcerten. Ineke te Brake als voorzitter en Ingrid Molenaar als programmeur zetten samen met hun medebestuursleden elk jaar weer een interessant programma op. Zij worden daarin bijgestaan door een vaste groep vrijwilligers die al het werk rondom verrichten, van podiumbouw en geluid in de kerk tot zorgen voor koffie en thee. Ongelofelijk blij is het bestuur ook met de bijdragen van sponsoren. Zonder hen zou het niet mogelijk zijn om dit hoge niveau te handhaven.

Na Trajectina
Camerata zijn
er nog zes
concerten
op de
zondagmiddag

Na Trajectina Camerata zijn er nog zes concerten op de zondagmiddag. Het gehele programma is te vinden op de website en ook op Facebook. Ook worden posters opgehangen en zijn er flyers en boekenleggers. En binnenkort komt er een groot billboard te hangen tegenover het station in Aalten.


www.sintjorisconcerten.nl