Sander Esselink instrueert de jonge collega's Jim Pierik (midden) en Ties Bos. Foto: Henri Walterbos

Sander Esselink instrueert de jonge collega's Jim Pierik (midden) en Ties Bos. Foto: Henri Walterbos

Jim Pierik en Ties Bos gastjuryleden Marianum

Cultuur Lichtenvoorde

‘Het ziet er goed uit maar het is best wel lastig’

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - Bij de voorlichtingsbijeenkomst, met de laatste instructies en nieuwtjes, in het Switegebouw zitten deze zondagmorgen al vroeg alle juryleden bij elkaar. Verdeeld over twee groepen. De ene groep gaat de grote wagens beoordelen de andere groep de creaties van de Corsokids. Tussen de juryleden voor de kleine wagens Jim Pierik en Ties Bos, gastjuryleden vanuit het Marianum. 

“Het is al een aantal jaren dat we als Marianum twee jonge gastjuryleden mogen verwelkomen,” begint Sander Esselink, in het dagelijks leven docent Beeldende vorming op het Marianum Lichtenvoorde en al vele jaren actief als jurylid bij de Corsokids. “Mijn collega Heleen Rooks regelt dit op school. Jim (16) en Ties (15) zitten in leerjaar 4. In leerjaar 3 is een van de opdrachten tijdens Beeldende vorming het maken van een ontwerp en maquette voor het onderdeel Corsokids. Dat hebben de leerlingen dus gedaan. In leerjaar 4 regelt Heleen dan twee gastjuryleden uit de groep nieuwe 4dejaars die een ontwerp en maquette maakten.”

Dit jaar de eer aan Jim Pierik en Ties Bos, beiden uit Lichtenvoorde, om met echte juryleden op pad te gaan en zelf cijfers te mogen geven. “Het lijkt me wel leuk om te doen,” zegt Ties, staand tussen de 13 kinderwagens op het Switeterrein, alwaar de jury’s van zowel de kleine uitgestalde wagens als de corsoreuzen het eindresultaat van dichtbij bekijken en aan eerste ‘keuring’ onderwerpen.

Ervaring
Ties heeft reeds ervaring bij het bouwen van een corsowagen en werkte mee aan de wagen van Groep Teeuws. “Het bij een groep helpen is hartstikke leuk,” vindt hij. Jureren van een corsowagen vraagt een andere benadering van kijken als de gemiddelde toeschouwer. “Het kijken door de ogen van een jurylid is totaal anders dan als uit de ogen van een toeschouwer,” weet Sander Esselink uit ervaring. ‘Alweer wat geleerd’, lijken de jongens te denken. “Je moet ernaar kijken zoals het er staat, niet denken of het wel alleen door kinderen alleen is gemaakt, in plaats van de hulp van ouders. Daar moet je van uitgaan,” geeft Sander als tip mee.

De eerste indruk van Ties en Jim van het aanbod is goed. “Het ziet er goed uit maar het is best wel lastig,” bekent Jim. Waar letten ze bij het jureren op? “We kijken naar onder meer ‘idee’, ‘creativiteit’, ‘vormgeving’, ‘kleur’, ‘afwerking’,” geeft Sander de debuterende juryleden mee. “We gaan het ook nog vanaf de tribune bekijken,” weet Jim. “Dan kijk je er misschien toch weer anders naar. Figuratie kan net weer een ander beeld geven, dat je cijfers dan nog weer verandert.”

Ook Jim zijn ontwerp staat tussen de wagens opgesteld. De wagen ‘Offroad’, inclusief de maquette. “Je mocht zelf iets als onderwerp verzinnen. Ontwerpen en een maquette maken. Ik had zelf ook een brommer, een soort van crossbrommer. Die wilde ik graag namaken. Ik ben er wel tevreden over.” De wagen is gemaakt door Kleintje buurt. De wagen wordt getrokken door de trotse buurkinderen van Jim.