Zondag 11 september trok er weer een echt corso door de straten van Lichtenvoorde. Foto: Irma Marneth
Zondag 11 september trok er weer een echt corso door de straten van Lichtenvoorde. Foto: Irma Marneth

Open monden, oh’s en ah’s tijdens 93ste Bloemencorso

Cultuur Lichtenvoorde

Iedere deelnemer is een winnaar

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - Zondagmorgen 10.00 uur. De laatste wagenbouwers fietsen in besmeurde werkkleding naar huis voor een snelle metamorfose. Het is zover. Na maanden van harde arbeid, 3 jaar wachten, de laatste etmalen lange dagen en korte nachten, maakt de plaats met de op één na grootste corsotraditie en -beleving ter wereld, zich op voor de mooiste dag van jaar. Tuinen worden vol gezet met praattafels, de laatste stoep nog even snel geveegd. 

Ruim voordat de stoet de weg op gaat vanaf het Switeterrein, zitten er al mensen in tuinstoelen langs het parcours. Hele koelboxen worden soms meegebracht om het feestje compleet te maken. Als opwarmertje en ter vermaak van het al vroeg in grote getalen opgekomen publiek, trekt de Promotiekaravaan als eerste door de Lichtenvoordse straten. In de 9 onderdelen tellende karavaan ook modeltrucks met in een van de trucks een zwaaiende ‘Buurman en Buurman’. Diverse keren wordt de wagen geparkeerd voor een fotoshoot en poseren kleine kinderen lachend met hun even grote idolen.

Traditiegetrouw trapt Corsokids de grote dahliaparade af. Jong geleerd is ook hier oud gedaan. Aandoenlijk en vertederend om te zien hoe zichtbaar trots de glunderende kinderen zijn om hun zelf vervaardigde creaties te mogen laten zien.

Levensecht
Aan corsogroep de Witte Brug uit Harreveld de eer het bloemenbal voor grote wagens te openen met ‘Gehavend’, een zeer indrukwekkende creatie, voorstellende een zwaargehavend schip dat ‘anno domini’ 1815 in Frankrijk terugkeert van een felle strijd op zee, voortgetrokken door 39 figuranten, met misschien wel de fraaiste figuratie rondom de wagen. De toon is gezet. Vervolgens de immens grote ‘Zwaan’ van Groep van Ons, waarbij krachtige lijnen de grootste watervogel van Nederland weerspiegelen. Ook Boschlaan komt met ‘gevleugelte’, getiteld ‘Trekvogels’. De vogels fladderen gracieus door de Lichtenvoordse straten, door middel van handmatige beweging. Dan voor de 40ste keer Groep Teeuws, met ‘Klimaatvluchtelingen’, met een boodschap. Prachtig detail is namelijk het uit iedere ‘ijspegel’ stromende water, als teken van het smeltende poolijs. Groep Geschudt is er deze 93ste editie alles aangelegen dit jaar niet de Rode lantaarn in de wacht te slepen, behorende bij de 18de en hiermee laatste positie. ‘Medusa’ is echter niet helemaal af als het het Switeterrein opgaat in de vroege zondagochtend. Voor de onwetende corsotoeschouwers is het zo goed als niet te zien echter. De wagen is er niet minder indrukwekkend om en de gunfactor om de laatste plaats over te dragen aan een andere wagen wordt alleen maar hoger, zo is te horen, al verdient eigenlijk niemand de laatste plaats in het corso. Iedere deelnemer is een winnaar. ‘Veur mekare’ komt met ‘Verborgen’, een kanon dat eeuwenlang in de diepe wateren van de wereldzeeën verborgen bleef, aangetast door de tijd. Zelfs de luchtbellen stromen uit het gevaarte om het beeld te accentueren.

Halloween
6Kamp brengt dit jaar met ‘Jack-o’-lantern’, een stukje Amerikaanse Halloween, naar Lichtenvoorde. Uitgeholde pompoenen met gezichten erin gesneden. In bloemen uitgebeeld ziet de Lichtenvoordse Halloween er vriendelijk uit. Groep Harbers Paul heeft met ‘Gifkikkers’ een grootse prestatie geleverd. Vanwege het ontbreken van (nu nog) een bouwlocatie een creatie die op meerdere locaties is gemaakt. Een grote uitdaging die met vlag en wimpel is geslaagd. De wagen werd in 6 weken tijd gemaakt. Hulde! Dan Groep Hooiland met een indrukwekkende levensgrote ‘Goudvis’ die van veraf al monden op de tribune doet openvallen. Blinkende gouddeeltjes, van stukjes EHBO-warmtedekens, geven zowel letterlijk als figuurlijk de goudvis extra glans. De bewegingen van de vis zijn briljant. Als in een vissenkom, uitgevoerd door 50 mensen in de buik van de vis, verdeeld over 3 verdiepingen.

Dan klinkt in de verte ‘are you ready?’, de stem van Dave Grohl, frontman van Foo Fighters, op zijn rug liggend uitgebeeld, een gitaarsolo spelend, op de wagen van Zieuwentseweg. Het ‘publiek’ om de wagen heen is helemaal in extase. Hoe toepasselijk en toevallig, Vedut Nogal met harde muziek in ‘Let’s get loud’, een muzikale beleving, met als meest in het oog springende ‘detail’ een discobal handmatig gemaakt met hierop 72.000 spiegeltjes van een centimeter bij een centimeter.

Gedurfd als onderwerp, alleen daarvoor al respect, maar eveneens zeer treffend uitgebeeld is ‘Transformatie’ van Groep Marneth. Het thema; ‘stel je bent in het verkeerde lichaam geboren, ondergaat operaties, slikt hormonen en na al die jaren van strijd kan je zijn wie je daadwerkelijk wilt zijn.’ Bewegende delen zorgen voor een prachtige transformatie. Groep Rensing presenteert ‘Compositie’, waarbij duidelijk de nieuwe frisse wind van de groep te zien is, waarbij jongeren op alle fronten het voortouw en de bijbehorende verantwoordelijkheid nemen. ‘Kwintet’ lanceert deze middag haar nieuwste ruimtevaartuig, ‘Exp V-202240’. Helaas voor de bouwers inclusief de zin die al uit vele Amerikaanse ruimtevaartuigen klonk; ‘Houston we got a problem.’ De groep kreeg namelijk te maken met technische problemen. Eenmaal verholpen was zichtbaar hoe een fantastische creatie de wagenbouwers met elkaar gemaakt hadden. Indrukwekkende en bovenal verrassende bewegende delen.

Vervolgens voor alle toeschouwers knuffels van Corsogroep Boschkempers met ‘Mijn lievelings’. ‘We hopen dat onze creatie herinneringen bij mensen in het publiek oproept aan hun eigen knuffel,’ zei ontwerpster Karin Boschker vooraf. “Een beer was mijn lievelingsdier,” vertelt een vader tegen zijn kind naast zich. Missie geslaagd dus. In de rij geplakte bloemen geven het detail van breien weer. Van Reedestraat lanceert ‘2CV Hybrid’, een drietal deux chevaux, oftewel lelijke eenden met erboven uitgebeeld ‘levende’ eenden. Dan ‘Zoetigheid’, een onderhoudend zoethoudertje van De lummels, waarbij kinderen in het publiek vooral aandacht hebben voor de lolly’s die uitgedeeld worden in plaats van de levensgrote grijpers in de kermiskramen.

Save the best fot lest? Lansinck Bluiminck maakt met ‘Cowboys’ haar reputatie weer eens meer dan waar. De moderne en in bloemen uitgebeelde eigentijdse versie van ‘The good, the bad and the ugly’ zorgt op de tribune aan de Richterslaan voor de meeste ‘Oh’s en ah’s’ deze middag. Drie levensgrote cowboys paraderen te paard door de straten van Lichtenvoorde, de drie beruchte schurken: John Thomas, Mike Matthews en Bruce Howard die op hun oude dag enkel nog een hobbelpaard de baas kunnen. Het aantal dahlia’s is duizelingwekkend hoog; 450.000.

Als de presentatoren Otto Roerdink in het Nederlands en Mohlin Walterbos in het Duits de duizenden gasten aan de Richterslaan bedanken voor hun komst, en hopen hen volgend jaar weer in Lichtenvoorde te mogen begroeten, krijgen ze een welverdiend applaus. Kiezen velen de richting van de uitvalswegen, ook velen trekken echter het centrum in om het ware kermisgevoel na twee jaar weer te ervaren. De meeste wagenbouwers gaan huiswaarts. Even ‘op de plaats rust’ en maandagmorgen om 7.00 uur weer present bij de prijsuitreiking.