Vlnr: Pascal Koolhof (voorzitter St. Switbertus), Commandant Martin Rondeel, Koningin Riet Prinsen, Schutterskoning Sylvester Rondeel en Jeugdschutterskoningin Anouk Freriks. Foto: Rosie Betting

Vlnr: Pascal Koolhof (voorzitter St. Switbertus), Commandant Martin Rondeel, Koningin Riet Prinsen, Schutterskoning Sylvester Rondeel en Jeugdschutterskoningin Anouk Freriks. Foto: Rosie Betting

Sylvester Rondeel wordt schutterskoning

Cultuur Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Het Swite-terrein is op maandagochtend traditiegetrouw het toneel van het ‘Vogelschieten’. Onder het genot van een aangenaam zonnetje, de nodige drankjes en veel toeschouwers wachtten de schutters hun beurt af. Maar liefst 125 deelnemers poogden de vogel neer te halen. Maar het was Sylvester Rondeel die rond 13.00 uur het genadeschot schot loste en de vogel eraf schoot. Met zijn geliefde Riet Prinsen wordt het stel koningspaar van Lichtenvoorde. Van de 19 jeugdschutters was het Anouk Freriks de vogel neer te halen.

Door Dinès Quist

Er waren 250 schoten nodig om de vogel eraf te schieten. De gehavende vogel had slechts nog één vleugel en een stukje staart en hing nog aan een zijden draadje. Een enkel schot op de juiste plaats was nodig om de vogel neer te halen. Drie schutters voor het finale schot wisten de juiste plek niet te raken en toen was het de beurt aan Sylvester. Hij raakte de vogel evenals zijn voorgangers net niet overtuigend genoeg en baalde zichtbaar dat zijn kans gemist had schutterskoning te worden. Maar op het moment dat hij zich omdraaide leek de vogel een zetje te krijgen waardoor hij alsnog naar beneden viel. Toen Sylvester zich realiseerde dat de vogel toch gevallen was, reageerde hij uitzinnig van blijdschap.

Emotionele schutterskoning
De nieuwe schutterskoning springt letterlijk een gat in de lucht van blijdschap. De menigte toeschouwers is getuige van uitzinnig blije koning, menigeen pinkt een traantje weg na de woorden van Sylvester wanneer hij zijn schot toelicht op het podium, “Dat laatste zetje was van mijn broer.” Onlangs is zijn broer overleden, ook hij was een fervent schutter bij de schutterij. Als de emoties van de kersverse koning tot bedaren zijn gekomen huldigt wethouder Jos Hoenderboom het koningspaar en de jeugdkoningin. Sylvester belooft plechtig komend jaar over Lichtenvoorde en Groenlo te zullen heersen.

Zo verdiend
Herman ter Haar spreekt, in zijn laatste momenten als voorzitter van Bloemencorso Lichtenvoorde, tot de kersverse schutterskoning, “Ik had geen betere koning kunnen wensen als jou Sylvester, je bent mijn buurman maar temeer omdat je het zo hebt verdient dit jaar.” Voorzitter van St. Swibertus, Pascal Koolhof toost met champagne. Fanfaremuziek klinkt, vendeliers zwaaien hun vlaggen en het koningspaar en jeugdkoningin stappen in de koets richting de wijntafel.

Vogelschieten 2022
Schutterskoning Sylvester Rondeel
Vogelschieten 2022
Schutters koningsfamilie Rondeel