Ik wil 100 (62)

Ze zijn ze alweer aan het weghalen, die spandoeken met ‘Wij gaan weer naar school’. En eindelijk ook die omgekeerde vlaggen waar inmiddels vrijwel niemand meer op let.
Ik mis eigenlijk de spandoeken met ‘Wij gaan weer naar ons werk’. Over de N18 naar de Twentse metropool Enschede. En dan doen we er vaak onnodig lang over omdat een grote vrachtwagen of een doordeweekse zondagsrijder 75 rijdt waar je 100 kilometer per uur mag. En omdat het tussen Groenlo en Haaksbergen 2 x 1 strook met vangrail middenin is, kan ik niet inhalen. En dan kom ik 5 minuten later op de plek waar ik moet zijn om de economie draaiende te houden. (Het veredelde woonerf met verkeerslichten tussen Groenlo en Lichtenvoorde laat ik nog maar even buiten beschouwing.)

Helaas lijkt de kans dat het stuk Groenlo-Haaksbergen 2 x 2 stroken gaat worden voorlopig verkeken. Terwijl het geen verdubbeling van de totale wegbreedte zou betekenen, maar een verbreding van – pak hem effen column-ongenuanceerd beet – zo’n 25%. Want aan de breedte van de middenstrook en de zijstrook langs de berm verandert niets.
Ze hadden die weg natuurlijk in 2018 direct 2 x 2 stroken moeten maken, dat was ongetwijfeld veel goedkoper geweest dan de bestaande weg verbreden. Maar goed, dat is water onder de brug en te langzaam rijdend verkeer onder viaduct Olden Eibergen.

En de natuur dan? Ach, die paar meter aan beide kanten van de weg over nog geen twintig kilometer. Bovendien: verschillende overbodig geworden stukken van de oude N18 die er nog liggen, kunnen vast wel weg en terug worden gegeven aan stiefmoeder natuur. En de toegangswegen naar de boerderijen aan die oude N18 dan? Hé, al die vragen, dit is een column, geen rapport van Deloitte van 6 miljoen euro. Met beetje goede politieke wil kan dat van die toegangswegen naar boerderijen – deels aanstaande voormalige boerderijen – wel opgelost worden.
En het milieu dan en het energieverbruik? Bij 2 x 2 stroken verandert de maximumsnelheid niet, dus wat zeur je nou.

De Achterhoek Raad heeft de handdoek in de - niet al te democratische - ring gegooid, maar raadslid Kees Porskamp strijdt door. Daar hou ik me dan maar aan vast.
Tot die tijd kunnen de langzaamrijders misschien aangesproken worden op hun irritante rijgedrag met grote borden waarop staat 100! In plaats van die kleine aanduidingen bij elk tiende hectometerpaaltje.

Ik schrijf dit terwijl ik naar de uitvaart van Elizabeth zit te kijken, ik moet moeite doen genuanceerd te blijven. Erg indrukwekkend, maar het gaat allemaal wel langzaam, erg langzaam. En wat is de Union Jack toch een schitterende vlag, eigenlijk mooier dan rood-wit-blauw van boven naar beneden.