Het podium in de Pastoor van Ars school, met hier nog achter de wand de muurschildering van Joop Kruip. Foto: Jan Willem Kolkman

Het podium in de Pastoor van Ars school, met hier nog achter de wand de muurschildering van Joop Kruip. Foto: Jan Willem Kolkman

Waarom de gipswand voor het kunstwerk geplaatst werd

'Als team wilden we graag een gebruiksvriendelijke oplossing'

LICHTENVOORDE - Een vraag die vorige week onbeantwoord bleef in het verhaal over het verborgen kunstwerk van Joop Kruip is: waarom werd er een gipswand voor geplaatst? Het antwoord daarop heeft Huub Welman, oud-leerkracht van basisschool Pastoor van Ars. Hij stuurde de redactie een mail nadat hij het artikel in de Elna had gelezen.

"De laatste vijftien jaar tot aan de sluiting was ik leerkracht op de Pastoor van Ars. Zoals op zoveel basisscholen, waren er regelmatig optredens voor en door kinderen. Nadat voormalig directeur Wiesje Alewijnse eind jaren 90 met een interne opknapbeurt de school 'uit de jaren zestig' trok, werd er ook een podium gebouwd.

De wand met het kunstwerk bleef behouden, maar werd altijd als erg donker ervaren. Ook was het lastig om op een goede manier decors te maken voor musicals, kerstspellen enzovoorts. In de wijk rondom de Pastoor van Ars sliepen de mensen waarschijnlijk het vaakst tussen nieuwe lakens, omdat wij verzoeken deden om de oude exemplaren bij ons in te leveren.

Als team wilden we dus graag een gebruiksvriendelijke oplossing. We hebben wel direct in het achterhoofd gehouden dat het kunstwerk behouden moest blijven! Daarom is er besloten om een gipswand te plaatsen die elke keer opnieuw overschilderd kon worden. Zo simpel kan het zijn!

De Lichtenvoordse historicus heeft het verhaal met deze toevoeging nu compleet."