Lonneke Sloetjes wil via het WK een duurzame impuls voor het volleybal in de Achterhoek. Foto: Roel Kleinpenning

Lonneke Sloetjes wil via het WK een duurzame impuls voor het volleybal in de Achterhoek.
Foto: Roel Kleinpenning

Lonneke Sloetjes hoopt dat Achterhoekers geïnspireerd raken
door wereldkampioenschappen volleybal in eigen land

DOETINCHEM - Niet eerder werd zo’n groot volleybalevenement in Nederland gehouden als het WK, dat op 23 september begint. Lonneke Sloetjes is ambassadeur van het toernooi en hoopt vanuit haar functie bij Achterhoek in Beweging ook het volleybal in de Achterhoek weer op de kaart te zetten. Dat er teams in de Achterhoek ondergebracht worden gedurende de komende weken moet volgens de Achterhoekse oud-international helpen om het gevoel voor ‘het spelletje’ aan te wakkeren.

Er breken zeer drukke weken aan voor Sloetjes. De voormalige wereldtopper heeft veel representatieve taken, zeker na het wegvallen van toernooi-directeur Bas van de Goor. De gouden medaillewinnaar moest na een zwaar fietsongeluk, enkele weken geleden, zijn taken noodgedwongen neerleggen.
De wedstrijden worden afgewerkt in Arnhem, Rotterdam en Apeldoorn, waar de finale en ook kwart- en halve finales worden gespeeld. In de Achterhoek worden diverse teams ondergebracht, die kunnen trainen in de Doetinchemse SaZa-Hal. In Groenlo (Marveld) worden de teams van Turkije, Colombia en titelverdediger Servië ondergebracht. In Bredevoort in de Heerlyckheid vinden de speelsters van Kazachstan onderdak gedurende het toernooi. In Lochem zit de Argentijnse equipe. Sloetjes blikt vanuit haar geboortestreek vooruit op het WK en de side-events, die het volleybal hier een impuls zouden kunnen geven.
Het woord valt meerdere keren: ‘inspireren’. “Dit is echt een uniek evenement voor Nederland. Het WK wordt maar eens in de vier jaar gehouden. Het is het állerhoogste niveau, hoger nog dan bij de Olympische Spelen. Ik hoop dat mensen getriggerd worden om naar wedstrijden te gaan, bijvoorbeeld in Arnhem, waar in Gelredome drie velden komen te liggen. Je kunt met combitickets en door de verspringende aanvangstijden, zelfs meerdere wedstrijden na elkaar bekijken. De intensiteit van volleybal op topniveau beleven, in zo’n wk-entourage, is iets heel anders dan een oefenpotje van Oranje bekijken”, weet Sloetjes als de beste. “Het wordt een happening en ik hoop dat veel mensen hierdoor geïnspireerd raken om te gaan volleyballen.”

Masterplan
Haar gaat het aan het hart dat haar sport het moeilijk heeft in de Achterhoek. Zo hebben clubs moeite voldoende vrijwilligers te vinden, het trainerskader slinkt, spelers stoppen en ook de instroom van jonge volleyballers loopt terug. Achterhoek in Beweging is afgelopen jaar gestart met het Achterhoeks Volleybal Masterplan om het tij te keren. Sport-ID (Sportbedrijf Doetinchem) is partner in het masterplan, evenals de Nevobo (de Nederlandse Volleybal Bond). Clubs worden actiever ondersteund met expertise. Er komen sessies, georganiseerd door de drie partnerpartijen, die vanaf oktober door verschillende docenten, in Doetinchem en Groenlo worden gehouden. Om kennis te delen over alle aspecten, van het besturen van de vereniging tot het managen van de vrijwilligers. "We moeten aan het werk in de Achterhoek om leden te werven en ze te behouden. De organisatie bij de verenigingen moet een stukje professioneler en het niveau van de trainingen omhoog. Zodat we de mensen vasthouden. De streek staat bekend om de vele talenten die hier vandaan kwamen. Op een goed moment hadden we vijf Achterhoekse meiden bij het Nederlands team. Nu komen er bijna geen talenten meer door. Het kan toch niet zo zijn dat ík de laatste Achterhoekse topvolleybalster ben geweest?”
In de coronaperiode is het nog lastiger gebleken om leden, maar vooral kader vast te houden. "Vrijwilligers vinden is nog moeilijker geworden. Ook goede trainers zijn moeilijk te vinden voor veel clubs. Ik hoop dat we met het masterplan de weg kunnen inslaan naar weer levendige verenigingen in de Achterhoek met een goede instroom, waar leden in de breedtesport plezier beleven, ervaren hoe leuk teamsport is. En dat daarnaast ook de topsport een lift krijgt”, droomt de Lichtenvoordse.

Superclubs
Zelf begon ze bij VCV in haar geboorteplaats Varsseveld. Ze hoopt dat die club, misschien samen met Longa'59 uit haar huidige woonplaats Lichtenvoorde, ook kan aansluiten bij de groep van circa zeventig superclubs, die als regionale steunpunten van de Nevobo fungeren, om zo het niveau op te vijzelen en kennis te delen. De Achterhoek kent momenteel één zo'n superclub, bestaande uit Wivoc in Winterswijk en het Doetinchemse Orion. "Kinderen enthousiast maken voor de sport doen we ook via scholen, door projecten als Toppers Bij Jou Op School. International Myrthe Schoot bezocht in het voorjaar een basisschool in Steenderen om de sport te promoten middels een clinic. Dat werkt”, zo zag Sloetjes al wat respons op deze projecten.

Zij verwacht ook positieve effecten van de side-events rond het toernooi en natuurlijk de wedstrijden zelf. "Ik verheug me enorm op het WK. Hier speelsters aan het werk te kunnen zien als de Italiaanse supervedette Paola Egonu en de Braziliaanse Gabi (Gabriela Braga Guimarães, red.) is geweldig. Maar ik ben ook benieuwd naar het Nederlands team, een ploeg in opbouw. Als thuisland word je enorm geleefd, weet ik nog van het EK in 2015 in eigen land. Ik beleefde het destijds als in een roes. Maar je krijgt zoveel steun van het publiek dat het lijkt of je met een mannetje extra speelt. Ik verwacht dat ze zeker de tweede ronde halen en ook de kwartfinale behoort zeker tot de mogelijkheden”, schat de toernooiambassadeur de kansen.
Zij kan haast niet wachten. "Genieten in ons eigen kikkerlandje van absoluut topvolleybal. De sport heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het is sneller, explosiever, gevarieerder en dus attractiever geworden. Er komt bij WK-wedstrijden zoveel energie vrij in de hal en zeker als je dat live beleeft, gaat dat enorm inspirerend werken. Zodat hopelijk veel meisjes en vooral ook jongens - want onder jongens is de terugloop nog groter - maar wellicht ook hun ouders, de weg naar de volleybalclubs weer gaan vinden.”

SVP in APART KADER!!

WK-duels in Gelredome
Voorafgaand aan het WK-toernooi is er op 22 september een officiële ploegenpresentatie in speelstad Apeldoorn. Een dag later starten de poulewedstrijden. De openingswedstrijd wordt gespeeld in Polen, waar Polen-Kroatië om 18.00 uur begint. In Arnhem (Gelredome) zijn tot en met 2 oktober WK-duels, waaronder de pouleduels van Nederland. Om 20.00 opent het Nederlands team tegen Kenia. Verder speelt Nederland in de poule op zondag 25 september tegen Kameroen, op woensdag 28 september tegen Puerto Rico, op vrijdag 30 september tegen België en zondag 2 oktober de kraker tegen Italië. De wedstrijden op de zondag staan gepland voor 16.00 uur, de overige duels starten om 20.00 uur).

Behalve voor de laatste poulewedstrijd tegen Italië zijn er nog voldoende kaarten verkrijgbaar.

Meer info over het WK, waaronder ticketverkoop, de side-events én zaken als de Bas van de Goor Foundation ('Sportief met diabetes') en de aandacht die de organisatie, samen met de sponsorpartners, wil vestigen op het belang van gezonde voeding is te vinden op www.volleybal.nl/wkvolleybal.