Verdiende overwinning voor Erix bij rentree 4de klasse

LIEVELDE - Na 3 seizoenen afwezigheid heeft Erix zondag zijn rentree gemaakt in de 4de klasse. En niet zonder succes, S.V. Basteom (combinatievereniging Baakse Boys en Steenderen) werd met 2-1 verslagen.

In de eerste helft waren beide ploegen gelijkwaardig aan elkaar. Erix probeerde van achteruit op te bouwen tegen het fysiek sterke Basteom. Basteom gooide veel energie en strijdlust in de wedstrijd en koos bij balbezit onmiddellijk de diepte en probeerde hiermee gevaar te stichten. In de 24ste minuut kwam Basteom op voorsprong. De bal werd vanaf de rechterkant hard en laag voorgezet, de Erix-defensie kon de bal niet goed wegwerken, en deze belandde voor de voeten van een vrijstaande speler van Basteom op de 16-meter. Deze schoot de bal laag en beheerst binnen. 0-1. Erix nam hierna het initiatief wel in handen maar tot echt grote kansen leidde dit niet. In de 29ste minuut leek Erix uit het niets op gelijke hoogte komen. Een terugspeelbal van een verdediger van Basteom gleed onder de voeten van de Basteom-keeper door, en deze rolde op de paal terug richting de keeper die met de schrik vrijkwam. Op slag van rust leek Basteom op 0-2 te komen. Erix-keeper Tim Klein Tank werd uitgespeeld maar de inzet ging rakelings voorlangs. De ruststand was 0-1.

Na rust kwam Erix goed uit de kleedkamer. Basteom werd vastgezet en Erix probeerde vooral via de zijkanten gevaar te stichten. Het combinatiespel aan Erix-zijde was goed, echter de bezetting voor de goal was minder waardoor de voorzetten vanaf de zijkanten steeds vrij eenvoudig verdedigd konden worden. In de 55ste minuut kwam Erix verdiend langszij dankzij een prachtige individuele actie van uitblinker Duke Gralike. Duke ontving op de 16-meter de bal in vrijstaande positie, controleerde de bal, slalomde door de Basteom-defensie en rondde in vrijstaande positie beheerst af. 1-1. Ondanks dat Erix in de tweede helft de betere ploeg was, diende men alert te blijven. In de 58ste minuut leidde een slippertje in de Erix-defensie tot een goede mogelijkheid voor Basteom. De aanvaller van Basteom kwam alleen voor Erix-keeper Tim Klein Tank te staan, maar Tim bracht prima redding. Erix probeerde via combinatie-voetbal tot kansen te komen. Hierbij werd veelvuldig Duke Gralike in de combinatie gezocht. In de 80ste minuut kwam Erix op voorsprong. Hierbij ging een prima combinatie aan vooraf tussen Rowan Weenink en Duke Gralike. Rowan werd ingespeeld, tikte de bal door op Duke, en Duke rondde alleen voor de keeper beheerst af. 2-1. Basteom moest meer risico nemen en in de 83ste minuut leidde dit tot een kopkans van dichtbij maar Erix-keeper Tim Klein Tank bracht wederom redding. Het slotoffensief van Basteom leverde weinig kansen op, en als Erix in de omschakeling nauwkeuriger was geweest, had dit tot meer kansen kunnen leiden. De overwinning was met name op basis van de tweede helft verdiend. Hopelijk kan Erix de goede seizoensstart een vervolg geven aanstaande zondag 2 oktober. Dan staat namelijk de 'kleine derby van Oost-Gelre' op het programma, uit tegen KSV uit Vragender.