Leerlingen begeleiden enkele deelnemers bij ballontennis.. Foto: Barbara Pavinati
Leerlingen begeleiden enkele deelnemers bij ballontennis.. Foto: Barbara Pavinati

Beweegdag ouderen in Hamalandhal verbindt jong en oud

Maatschappij

LICHTENVOORDE – “We willen het bruisende sporthart van Oost Gelre zijn,” lacht Tim Bader van de Hamalandhal. “Ook willen we in de toekomst meer samenwerken zoals nu op maatschappelijk gebied om zo iedereen in beweging te krijgen.” Met dit laatste doelt Tim op de samenwerking die is ontstaan tussen Careaz, het Marianum en de Hamalandhal met de beweegdag voor achttien ouderen die op dinsdagochtend 15 november plaatsvond. Na een gezellig ontvangst met koffie en zelfgebakken cake volgde een speciaal door leerlingen van het Marianum ontworpen beweegprogramma voor de ouderen van de dagopvang van Antoniushove. De dag werd afgesloten met een lunch, ook door de leerlingen verzorgd.

Door Barbara Pavinati

Praktijkdag
“Het idee voor dit initiatief is geboren in coronatijd. Careaz had destijds bij ons hun dagbesteding. Wij hadden toen geen sporters, maar deze bezoekers in ons pand. We hebben in die tijd met collega’s sportspelletjes met de ouderen in de grote zaal gedaan. Dat beviel erg goed. Ik heb in het verlengde daarvan contact gezocht met het Marianum. Of er geen praktijkdag georganiseerd kon worden om de krachten te bundelen. En zo is het balletje gaan rollen. Er is vandaag met de beweegdag een groep leerlingen die de catering doet en is een groep die helemaal zelf een sportprogramma ontworpen heeft,” legt Tim uit. Grietje Weenk, onderwijsassistent Zorg en Welzijn bij het Marianum, vertelt: ”We zijn hier met 21 leerlingen van het derde leerjaar. Veertien leerlingen verzorgen de horeca. Daarvan zitten er vier in de serveergroep en tien in de kookgroep. De kookgroep is onderverdeeld in twee groepen. De ene helft maakt een broodje gezond met huzarensalade. De andere helft groentesoep met balletjes. Er zijn zeven leerlingen die het sportgedeelte bedacht hebben en dit begeleiden. Alle gerechten zijn van tevoren een keer uitgeprobeerd. We doen dit nu met een halve klas. In het voorjaar is de ander helft aan de beurt.” Kayleigh van Benthem is leerling op het Marianum en begeleidt bij het sporten: ”Dit is een opdracht voor school. We zijn er al een maand mee bezig. We hebben tien sportopdrachten bedacht. Denk daarbij aan ballontennis, darts, stoepranden, golf en curlen. We gaan allemaal twee ouderen begeleiden en met hen de verschillende spelletjes langs. Ik verwacht dat het een hele leuke dag gaat worden.”

Contact tussen jong en oud
Silvia Wienholts, welzijnscoach bij Careaz: ”Alle ouderen die bij ons komen bij de dagzorg in de Antoniushove wilden vandaag meedoen. Het is mooi dat we zo een verbinding leggen tussen jong en oud. Bij de dagzorg komen er al regelmatig leerlingen van het Marianum. Het is goed om hen te laten zien wat zorg inhoudt. En de ouderen vinden het leuk om verhalen van jongeren te horen, bijvoorbeeld over hun opleiding. Ik zie vandaag dat de ouderen uit zichzelf leuk meedoen met het sportprogramma. De spelletjes zijn goed aangepast voor ze. Ook degene in een rolstoel kunnen meedoen. Aan het begin van de ochtend moesten oud en jong even aan elkaar wennen, maar ik vind het mooi om te zien dat beide groepen steeds losser worden.” Jan Lansink, deelnemer aan de beweegdag: ”Ik ga hier graag naar toe, maar ik ga ook graag weer naar huis. En dat is een goed teken. Als je niet graag thuis bent, klopt er iets niet. Ik woon nog zelfstandig en ga al tien jaar naar de Antoniushove. Ik ben blij met de dagzorg. Dan kan je praten of zoals nu een spelletje doen. We hebben ook hele leuke leiding.”

Foto: Barbara Pavinati
Foto: Barbara Pavinati
Foto: Barbara Pavinati
Foto: Barbara Pavinati
Leerlingen helpen bij het koffie schenken. Foto: Barbara Pavinati
Foto: Barbara Pavinati
Foto: Barbara Pavinati
Foto: Barbara Pavinati
Een leerlinge geeft uitleg over de spellen. Foto: Barbara Pavinati
Foto: Barbara Pavinati
Foto: Barbara Pavinati
Foto: Barbara Pavinati
Foto: Barbara Pavinati
Foto: Barbara Pavinati
Foto: Barbara Pavinati