Peter Nieuwenhuis bij zijn favoriete Achterhoekse plek. Foto: Eva Nieuwenhuis, dochter van Peter.
Peter Nieuwenhuis bij zijn favoriete Achterhoekse plek. Foto: Eva Nieuwenhuis, dochter van Peter.

8 keer 8erhoeks met Peter Nieuwenhuis

Favoriete plek in de Achterhoek:
“Het is de veelzijdigheid en tegelijkertijd de goede combinatie van de Achterhoek die het zo aantrekkelijk maken. De Hanzestad Zutphen, Kasteel Bergh, het Galgenveld in Borculo. Maar de watermolen aan de Berkel in Borculo is toch wel mijn favoriet.”

Mooiste bedrijf/organisatie in de Achterhoek:
“Meilink in Borculo. Een familiebedrijf dat bijna 150 jaar bestaat. In 1874 begonnen als houthandel en zagerij onder de familie Meilink. Onder leiding van Frits en Wim Braam en later Jacques en Peter Rikken is men zich gaan specialiseren tot het fabriceren van kisten. Tegenwoordig niet meer ‘alleen’ verpakken, maar ook het vervoeren van de verpakte goederen naar bestemmingen over de hele wereld. Ze zijn marktleider in de Benelux en ook internationaal behoort Meilink tot de top in industrieel verpakken.”

Mooiste gebouw in de Achterhoek:
“Kasteel Ruurlo. Mooi om te zien hoe dit eeuwenoude gebouw is voorzien van een moderne glazen kubus en glazen brug en zo een nieuwe invulling heeft gekregen, waarbij een stuk nationaal cultureel erfgoed wordt beheerd en doorgegeven aan de volgende generatie.”

Meest inspirerende Achterhoeker:
“Er zijn veel mensen die mij inspireren door de wijze waarop zij zich voor de maatschappij inzetten. Maar zonder twijfel noem ik mijn vader Jan Nieuwenhuis (1948-2008). Na twee jaar als leerkracht Wiskunde aan het Rijksscholengemeenschap te Gorinchem, kwam hij in 1970 terug naar de Achterhoek. Bijna 40 jaar gaf hij les aan het Marianum in Groenlo en bij zijn uitvaart bleek wat hij had betekend voor de school, (oud-)leerlingen en collega’s. Dit heeft zeer grote indruk gemaakt op mij.”

Favoriete Achterhoekse artiest/kunstenaar:
“Suzan & Freek met het nummer ‘Blauwe dag’. Onlangs hebben ze ook een lofzang op de Achterhoek gemaakt met rapper Snelle.”

Lekkerste Achterhoekse gerecht/drank:
"Het drankje ‘Berkelbitter' en dan graag opdrinken op de Berkelzomp op de Berkel.”

Mooiste Achterhoekse lied:
“’Blauwe dag’ van Suzan & Freek. Zelf luister ik geen muziek in het dialect, maar ik moet wel denken aan het nummer van de Grolse Hofzangers ‘Geet de zunne’. Het is een nummer dat mijn vader luisterde; het vertelt over de Achterhoek en geeft ook aan dat iedere plaats er zijn eigen verhaal heeft.”

Mooiste Achterhoekse uitdrukking:
“'Waer iemand duisent vreugden soek. Mijn vreugt is in dees’ achter-hoek' - 1668 Willem Sluiter - De tekst geeft iets weer van mijn eigen gedachten. Van geluk over- en in de Achterhoek.”