In memoriam: Antoon Domhof

Herinneringen aan een bekende Harrevelder

Antoon Domhof, in de volksmond ook bekend als ‘Antoon van de banke’, overleed op 83-jarige leeftijd. Deze bijnaam had te maken met het feit dat hij ruim 40 jaar verbonden was aan de plaatselijke Rabobank in Harreveld. Antoon volgde in 1963 meester Willem Nijs, het voormalige hoofd van de Canisiusschool, op als directeur. Bij zijn aanstelling zei Nijs in zijn toespraak: “Het is een Domhof, dat gaat hem wel lukken.” Jaren later was duidelijk dat Nijs een vooruitziende blik had.

De bank begon klein in een vertrek in het kantoor van de Boerenbond aan de Lindeboomweg. Maar al drie jaar later werd er een woning met kantoor gebouwd op de hoek Kerkstraat/Toebeshof. De daarop volgende jaren ging het met de bank steeds crescendo, zodat vele uitbreidingen volgden. Harreveld beschikte inmiddels over een fraai bankgebouw met woonhuis. Maar de tijden veranderden. Automatisering was onvermijdelijk en de ene fusie na de andere volgde. Het gebouw werd uiteindelijk verkocht.

Naast zijn werk bij de bank was Antoon in zijn vrije tijd actief in het verenigingsleven, vaak ook als bestuurder voor de gemeenschap. Hij stak letterlijk en figuurlijk zijn handen uit de mouwen. Hij was in alles een vastberaden doorzetter. Voor menigeen fungeerde hij als vraagbaak. 

Al in zijn jonge jaren was Antoon betrokken bij het verplaatsen van de sportvelden naar Lindeboomweg. Daarna volgden vele bestuursfuncties. 

Als kerkbestuurder heeft Antoon zich lange tijd ingezet. Hij was betrokken bij de restauratie van de kerk en de totstandkoming van het parochiecentrum. Verder was hij toen de kerk geld nodig had, de stuwende kracht bij de kerkveilingen.

Hij had vele jaren zitting in het bestuur van Gemeenschapsbelangen Harreveld en heeft in die functie bijgedragen aan de verfraaiing van Harreveld. Hij was bij de KBO betrokken en de oprichter van de Oudheidkundige Vereniging Harvelt. Steeds kon een beroep op hem gedaan worden. Hij stond met raad en daad klaar.

De laatste jaren was hij betrokken bij de bridgeclub. Helpen met klaarzetten en opruimen hoorde daar voor hem vanzelfsprekend bij. Dat kenmerkte Antoon.

Zijn jarenlange inzet voor de gemeenschap werd gewaardeerd. Antoon ontving een Koninklijke Onderscheiding. Ook viel hem het ‘Kruuksken van verdiensten’ van de plaatselijke Carnavalsvereniging de Zandbieters ten deel. Tenslotte willen we de rol van zijn vrouw Paulien bij dit alles benoemen. Zij was de stuwende kracht aan zijn zijde die altijd klaar stond. 

Antoon, een bescheiden mens en in alles een ‘gewone’ Harrevelder. Maar de gemeenschap verliest met hem een buitengewoon persoon.


De gemeenschap Harreveld