De drie sprekers, Leonie van der Voort, Gerard ten Dolle en Willy Smit. Foto: PR
De drie sprekers, Leonie van der Voort, Gerard ten Dolle en Willy Smit. Foto: PR

Meet Up over duurzaam
bouwen in de Koppelkerk

BREDEVOORT - Wat betekent het om duurzaam te wonen? Met welke grondstoffen kunnen we bouwen? En waar liggen de maatschappelijke knelpunten en kansen? Op vrijdag 20 januari gaan tijdens de Meet Up in de Koppelkerk in Bredevoort drie gasten in gesprek over duurzaam bouwen.

De wereldbevolking neemt toe en daarmee ook de vraag naar grondstoffen, voedsel en landoppervlak. In Nederland zien we de bevolkingsgroei onder andere terug in een exponentieel groeiende vraag naar woningen. Ondanks het nijpende woningtekort wordt er nog niet volop gebouwd door bouwbedrijven. Dit komt onder andere door het huidige stikstofbeleid en het tekort aan materialen. Zijn er nog voldoende grondstoffen om te bouwen? En waar komen die grondstoffen vandaan?
In Europa en Nederland zijn diverse grondstoffen te vinden en te winnen, maar de lokale bevolking is er vaak op tegen. "Niet in mijn achtertuin!” is een kreet die regelmatig naar voren komt wanneer het gaat om infrastructuurprojecten. Grondstoffen worden daarom nu veelal op de wereldmarkt gekocht. Toch worden er ook in Nederland de nodige delfstoffen gewonnen: veelal zand, grind, klei en onder andere in Oost-Achterhoek kalksteen. Zonder winning van zulke grondstoffen is er geen woningbouw of wegenbouw mogelijk. Maar zijn we altijd bereid om de consequenties van het winnen van grondstoffen te accepteren? Zijn er duurzame alternatieven en waar komen deze vandaan?
In de Tegenlicht Meet Up Bredevoort zijn te gast Leonie van de Voort, Gerard ten Dolle en Willy Smit. Van der Voort is Wagenings ecoloog en directeur van Cascade, de bedrijfsvereniging voor de zand- en grindwinning. Cascade maakt zich zorgen over de beschikbaarheid van grondstoffen voor de bouw op de middellange termijn.
Ten Dolle werkt voor Sibelco en geeft leiding aan het werk in de bekende Winterswijkse steengroeve. In de steengroeve worden verschillende kwaliteiten kalksteen afgegraven. Daarnaast is er ook een opwerkingsfabriek, waarin ook materiaal van buiten Nederland (bijvoorbeeld mangaanerts uit West-Afrika) verder wordt opgewerkt tot grondstof voor de industrie.
Smit is algemeen directeur bij WAM&VanDuren Bouwgroep in Winterswijk. Dit bedrijf legt zich onder meer toe op duurzaam en circulair bouwen met onder andere bio-based bouwstoffen. Smit stond afgelopen jaar op de Floriade met een ontwerp waarin verrassende nieuwe materialen voor de woningbouw getoond werden.

Meet Up Bredevoort
De Meet Up in de Koppelkerk reikt Ahterhoekers informatie aan over actuele ontwikkelingen in hun omgeving. Niet alleen de drie sprekers komen aan het woord, maar ook bezoekers krijgen de gelegenheid om hun kennis en ervaring te delen.
De avond start op vrijdag 20 januari om 20.00 uur en duurt twee uur. De gespreksleiding is in handen van Jan Wijbrans. Een vrije gift voor de avond wordt op prijs gesteld. Aanmelden is noodzakelijk en kan via www.koppelkerk.nl/agenda.