Bijeenkomsten voor kinderen van gescheiden ouders

AALTEN - In februari start zowel in Lichtenvoorde als in Aalten de KIES spel- en praatgroep voor kinderen in een scheiding én de groepsbijeenkomst Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s.

Bovenstaande trainingen zijn gratis voor kinderen van ouders uit de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. De trainingen worden aangeboden vanuit het Preventie Platform Jeugd. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Scheiding
KIES staat voor Kind In Een Scheiding. De KIES-training bestaat uit acht bijeenkomsten met een groep van 6 tot 12 kinderen (uit groep 5 tot en met groep 8 van het basisonderwijs) die een scheiding hebben meegemaakt. KIES is gericht op het geven van aandacht en een stem aan kinderen bij een scheiding. Deelnemen aan de spel- en praatgroep KIES doe je met lotgenoten. Dat is waar kinderen herkenning in gaan vinden. Ze komen erachter dat er nog veel meer kinderen zijn die soortgelijke ervaringen hebben als zij. Aan de hand van een verhaal, hun eigen verhaal, spel, drama, tekenen en andere creatieve vormen gaan we met elkaar in gesprek. De professionele KIES-coaches helpen de kinderen de scheiding beter te begrijpen, het een plaats te geven en een manier te vinden om, om te gaan met alles wat er veranderd is na de scheiding.
Het maakt niet uit of de scheiding al langer geleden is of dat de ouders nog maar pas uit elkaar zijn. Ook als kinderen er niet veel last of verdriet van lijken hebben, kan het toch fijn zijn om er eens over te praten met leeftijdsgenoten die hetzelfde hebben meegemaakt.

De KIES-training Aalten start op 8 februari van 8.30 tot 9.30 uur en vervolgens op 15 februari, 1, 8, 15, 22 en 29 maart en 5 april. De locatie en de data voor de ouderbijeenkomst volgen.

Op 7 februari start de KIES training in Lichtenvoorde van 08:45 tot 09:45 uur. Locatie: Basisschool De Leeuw, ’t Hof 2 in Lichtenvoorde. Vervolgdata training: 14 en 28 februari, 7, 14, 21 en 28 maart en 4 april. Ouderbijeenkomst: 31 januari en 4 april om 16:30 uur bij bovengenoemde locatie.

Stoere Schildpadden
Voor kinderen die een scheiding meemaakten én hun ouders is er Stoere Schildpadden en Dappere Dino's, voor kinderen van 4 tot en met 8 jaar.
De kinderen die deelnemen aan de bijeenkomsten ontdekken gedurende de training dat de scheiding niet hun schuld is en dat alle gevoelens rondom de scheiding normaal en begrijpelijk zijn. In deze groep leren ze daarmee om te gaan en zich beter aan te passen aan de nieuwe situatie. De trainers gaan hierbij uit van de eigen kracht van de kinderen. Ouders zijn nauw betrokken door individuele gesprekken en een groepsbijeenkomst met andere ouders.
Stoere Schildpadden en Dappere Dino's start op 8 februari in Aalten van 10.00 tot 11.00 uur en vervolgt op 15 februari, 1, 8, 15, 22 en 29 maart en 5, 12 en 19 april. De locatie en de data voor de ouderbijeenkomst volgen.

Op 7 februari start Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s in Lichtenvoorde van 10:15 uur tot 11:15 uur. Locatie: Basisschool De Leeuw, ’t Hof 2 in Lichtenvoorde Vervolgdata training: 14 en 28 februari, 7, 14, 21 en 28 maart, 4, 11 en 18 april. Ouderbijeenkomst: 28 februari om 16:30 uur bij bovengenoemde locatie.

Aanmelden
Meld je kind(eren) uiterlijk 31 januari aan via de website. Ook is op de website meer informatie te vinden over deze trainingen én andere activiteiten van het Preventie Platform Jeugd.
Het Preventie Platform Jeugd is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Aalten, Berkelland, Oost Gelre, Winterswijk en samenwerkende organisaties. Zij zetten zich in voor het gezond en veilig opgroeien van kinderen en jongeren tot en met 23 jaar. Het Platform organiseert allerlei bijeenkomsten voor ouders, opvoeders en professionals in de Oost-Achterhoek.


www.preventieplatformjeugd.nl