Riny Bus-Berendsen, samen met echtgenoot Albert in hun woning op De Horst in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Riny Bus-Berendsen, samen met echtgenoot Albert in hun woning op De Horst in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Een in Groenlo woonachtige ambassadrice van Zwolle

Riny Bus-Berendsen

Door Theo Huijskes

GROENLO - Wij zijn op bezoek bij de bijna 71-jarige Riny Bus-Berendsen, geboren in Doetinchem en de oudste van een gezin met acht kinderen. Samen met Albert Bus (75), waarmee zij in 1983 in het huwelijk trad, heeft zij in het buurtschap Zwolle op het boerenbedrijf van de familie Bus een gezin gesticht met drie kinderen. Dochter Ellen en de zonen Ruud en Jaap hebben gezorgd voor een zevental kleinkinderen. Riny en Albert zijn in 2010 naar Groenlo verhuisd om hun intrek te nemen in een geriefelijke woning op De Horst en dat op een steenworp afstand van de boerderij oftewel melkveebedrijf aan de Wiegerinckweg, waar Albert is geboren en getogen. Een bedrijf dat is voortgezet door Alberts broer Rob samen met hun zoon Jaap en waar Albert iedere morgen naartoe gaat om hen te helpen. Zoon Ruud heeft ook een eigen boerderij en dochter Ellen runt samen met haar partner een gezinshuis.

Werken in de zorg is een passie
Naast haar gezin heeft het leven van Riny voornamelijk in het teken gestaan van de gezondheidszorg. “Eerlijk gezegd, ben ik er trots op dat ik in totaal 42 jaar heb gewerkt in respectievelijk het St. Jozefziekenhuis en later in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem (20 jaar) en daarna 22 jaar in het SKB in Winterswijk. Dankzij mijn studies, cursussen c.q. bijscholing werd ik afdelingshoofd van een interne -neurologische- dermatologische afdeling in het Slingelandziekenhuis. Tijdens mijn werk in Doetinchem, waar Alberts broer Peter als leerling-verpleegkundige kwam te werken, leerde ik via hem Albert kennen. In 1983 zijn wij getrouwd en dat betekent dat wij dit jaar het 40-jarige huwelijksfeest hopen te vieren. Na de geboorte van onze drie kinderen werd ik eerst avondhoofd in het SKB en later ook nachthoofd en SEH-verpleegkundige. Maar helaas, vanwege gezondheidsproblemen moest ik op mijn 60ste te stoppen. Zovele jaren later geeft het mij nog altijd een goed gevoel dat ik dit dankbare werk met enorm veel plezier en met grote inzet en liefde heb mogen verrichten”.

Redactielid van het bulletin Zwols Ni'js
Naast het zijn van BABS, oftewel buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente Oost Gelre, dat Riny al meer dan twintig jaar met veel passie en enthousiasme uitoefent, gaat zij het vrijwilligerswerk niet uit de weg. "In het verleden was ik ooit redactielid van de schoolkrant, schreef veel verhalen, zelfs een Kerstmusical en werd ik gevraagd om redactielid te worden van het Zwols Ni'Js. Dat blad, een kleurrijk nieuws-en informatiebulletin, komt al 14 jaar lang drie keer per jaar uit. Ook ben ik in het verleden voorzitter geweest van de Zwolse Oudercommissie. Daarnaast kegel ik en ben onlangs, na een periode van 8 jaar, gestopt als voorzitter van de kegelclub ‘Op de Slöfkes'. Verder zing ik bij het Dames- en Herenkoor van de RK Calixtusparochie en ben nog steeds penningmeester van het koor. Ik zing al meer dan 40 jaar. Dat begon in 1975 in Doetinchem en vanaf 1983, toen ik na mijn huwelijk op de boerderij kwam te wonen, zing ik in Groenlo. Verder ben ik ook nog vrijwilligster in De Oude Calixtuskerk. Mijn vrijwilligerswerk en activiteiten hebben vooral te maken met mijn belangstelling, interesse en omgang met mensen in al zijn of haar hoedanigheden. Dit hoop ik nog jaren te kunnen voortzetten.”