Buikpijntje

In Groenlo liep de voetbalwedstrijd tussen Grol en DVC'26 na afloop uit de hand. Rellen, scheldpartijen, vechtpartijen. Ik ben er niet bij geweest, maar het lag ongetwijfeld vooral aan de bezoekers uit Didam. Toch een beetje rand-Achterhoek, of niet eens meer, maar Liemers. Niet echt ons volk. Een beetje een onderbuikopmerking, maar ik kom er gewoon voor uit. Het kunnen niet alleen maar vlinders zijn die zich daar ophouden.

Mijn onderbuikgevoelens worden ondersteund door het officiële verslag van de wedstrijd door Theo Huijskes: 'Het waren de spelers van DVC ’26 uit Didam, die na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Mitchell van Laar, over de omheining sprongen en op de vuist gingen met een aantal Grolsupporters. Genoemde arbiter zag zich dientengevolge genoodzaakt om drie rode kaarten uit te delen aan het adres van doelman Martijn van Zimmeren, alsmede de veldspelers Joël Nibaële en Alex Scheffer.' Naming and shaming.
Ach, als je je wilt profileren als stad(je) hoort een relletje er af en toe ook bij. En meer goed nieuws in de halfvolle beker: het gelijkspel houdt Grol op kop en de Oost Gelrenaren (gemeentebreed schrijven, staat in mijn contract) houden het behalen van de periodetitel in eigen hand.

Wat anders. Ik kreeg kritiek op mijn column van vorige week. Dat is prima. Ik laat iedereen vrij, maar laat niemand vallen. Op Facebook zag ik de volgende opmerking van een gemeenteraadslid van Oost Gelre: 'Ach de Elna geeft weer een podium om D66 te bashen……ook niet mijn partij, maar hou eens op steeds maar weer columnisten met een naarrechtse onderbuik ruimte te geven….' Dit vind ik nogal generaliserend, op basis van één column. Tenminste, als ik me al mijn eerdere columns voor de geest haal. En wat andere columnisten schrijven, zal me een zorg zijn.
En ook nog een mail - via de redactie, zelf besta ik digitaal niet - waarin iemand tussen de regels zelfs racisme ontwaarde. Tja, tussen de regels kun je alles vinden wat je wilt vinden.

Maar: interactie en debat is prima. Hier en daar een argument erbij, ook van mijn kant, zou de discussie wel wat opkrikken. Zeker met het oog op de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten.
Ik heb trouwens wel een beetje medelijden met het provinciale parlement en bestuur (Gedeputeerde Staten). Ze doen ongetwijfeld hun best, maar niemand let er op bij de verkiezingen, heb ik het idee. De verkiezingen voor PS worden vooral gezien als graadmeter voor de landelijke politiek en daarnaast als indirecte stem voor de (ook landelijke) Eerste Kamer.
Zeker in Gelderland, waar geen provinciale partij een rol speelt en dat toch al weinig provinciegevoel losmaakt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Friesland of Limburg. Wie weet hoe de Gelderse vlag eruitziet? Ik wel, nu net: drie horizontale balken, van boven naar beneden blauw, geel en zwart.
Blauw boven, in tegenstelling tot de Nederlandse vlag, daar moet rood boven.