Afbeelding

CDA/VVD blokkeert eigen verkiezingsbelofte t.a.v. de 2x2-baans N18

Politiek

Graag informeert OLW u weer kort over de belangrijkste punten tijdens de laatste raadsvergadering.

De burgers van Oost Gelre stemden een dag na de raadsvergadering massaal op BBB. Kan deze boerenpartij, die zegt er te zijn voor burgers en natuur, straks hun beloften richting de kiezers waarmaken? Wij denken van niet, want de partij grossiert in het verspreiden van onwaarheden en het negeren van wetenschappelijke feiten. We gaan het beleven de komende maanden.

OLW stelde vragen aan wethouder Porskamp over de komst van een groot arbeidsmigrantenhotel op De Laarberg, omdat we ons al jaren zorgen maken over de uitbuiting van arbeidsmigranten door Achterhoekse bedrijven. Een aantal bedrijven op De Laarberg wil ter plekke een migrantenhotel, andere Laarbergondernemers willen dat juist niet. Het gaat mogelijk om een gebouw met honderden kamers. Wij vragen ons dan ook af of een dergelijk ‘hotel’ op een bedrijventerrein wel wenselijk is. Wethouder Porskamp vindt schijnbaar van wel, en zegde de raad meer transparantie toe, maar sluit niet uit dat er nog dit jaar een schop in de grond gaat….

Dan de door de VVD-CDA gedroomde 2x2-baans 100 km/h N18. Tijdens de gemeenteraad werd tot onze verbazing door het CDA/VVD een akkoord gegeven op een nieuwe woonbestemming gelegen langs de N18, in Lievelde. Vlak bij die plek werden in maart 2022 de CDA-VVD- fractievoorzitters boven op het Lieveldse viaduct gefotografeerd. In het bijbehorende verkiezingsartikel werd door hen plechtig beloofd ze zich volledig zouden inzetten als het gaat om een 2x2-baans N18. Die wegverbreding zou volgens CDA-VVD een kwestie van lange adem zijn…..

Maar nu blijkt dat het CDA-VVD, een jaar na de verkiezingen, niet meer gelooft in een 2x2-baans N18. Want de betreffende nieuwe woonbestemming kan in de toekomst een grote belemmering vormen voor een verbreding of verlegging van het traject van de N18. Ook werkt het college een kilometer verderop in Lichtenvoorde mee aan een volgende knelpunt: de bouw van een appartementencomplex, ook weer pal aan de N18.
Het CDA en de VVD lijken dus nu al een belangrijke N18-verkiezingsbelofte niet meer waar te willen of kunnen maken. Wij houden als OLW echter wel vast aan onze verkiezingsbelofte: wij zijn tegen een 2x2-baans N18, en hopen daarom dat het college nog meer fysieke belemmeringen langs de N18 gaat bouwen.


Namens de fractie van OLW,
Paul Wallerbos en Ton Meijer