Foto uit 1949 (1 jaar na de oprichting) met op 3de van links op de voorste rij zonder instrument Allie Hahné. Foto: archief muziekvereniging Antonius
Foto uit 1949 (1 jaar na de oprichting) met op 3de van links op de voorste rij zonder instrument Allie Hahné. Foto: archief muziekvereniging Antonius

Fanfare & Slagwerkgroep Antonius Vragender, daar zit al 75 jaar muziek in

Algemeen

VRAGENDER - Vragender is met recht een muzikaal dorp te noemen. Die muzikaliteit dankt zij aan de Fanfare & Slagwerkgroep Antonius. Het begon allemaal 75 jaar geleden. De zeer muzikale gebroeders Hahné richtten destijds Fanfare St. Antonius op en maakten daarmee veel dorpsbewoners warm voor de muziek. Nu driekwart eeuw later is de muziekvereniging nog onverminderd enthousiast en heeft ieder gezin in het dorp wel een kennis of familielid die met de muziekvereniging verbonden is.

Door Dinès Quist

Het 75-jarig jubileum van de Fanfare & Slagwerkgroep Antonius verdient een feestje. Heel 2023 worden er jubileumfestiviteiten gehouden zoals: concerten, schoolprojecten, een receptie en natuurlijk een knalfeest. De muziekvereniging brengt zelfs een eigen jubileumbier op de markt genaamd ‘Toeter Vol’. Deze wordt gepresenteerd tijdens het voorjaarsconcert op 2 april. Iedereen is welkom om het voorjaarsconcert bij te wonen en te genieten van een muzikaal biertje.

Jong en oud aan de keukentafel
Aan de keukentafel van Harrie Wopereis worden de jubileumplannen besproken. Harrie sloot zich al in de jaren ‘50 aan bij de fanfare. “Mijn buurman vroeg me of ik bij de fanfare wilde komen muziek maken, ze hadden nog wel een trombone over waarop ik kon spelen. Ik kon nog geen noot lezen en geen toon blazen, maar ik was bereid me aan te sluiten bij de vereniging. Ze leerden me gaandeweg het instrument te bespelen en van lieverlee kon ik een aardig nootje meeblazen.”

‘Ik kon nog
geen noot
lezen en
geen toon
blazen, maar
ik was bereid
me aan te
sluiten bij de
vereniging’


Aan de keukentafel van Harrie zit ook Janneke Elschot (24), zij is bestuurslid van de vereniging en speelt hoorn, dat doet ze al vanaf haar elfde bij de fanfare. Janneke zit ook in de jubileumcommissie en vlogt over alle jubileumactiviteiten op de social mediakanalen. Dat jong en oud aan dezelfde keukentafel zitten is typerend voor de muziekvereniging. “De verbondenheid binnen de vereniging is groot,” vertelt ze. “Iedereen in het dorp kent wel iemand die bij Antonius speelt. Mijn vader en oom spelen bij de fanfare, mijn opa was jarenlang bestuurslid van de vereniging en mijn oma maakte het vaandel.” Begin jaren ‘60 werd de fanfare uitgebreid met een drumband die sinds 2013 is getransformeerd naar slagwerkgroep. Sinds 2002 is Michiel Bütterhof instructeur van de Slagwerkgroep, hij heeft veel jonge leden aangetrokken. De fanfare staat sinds 2016 onder leiding van Gerd Wensink, met hem heeft de vereniging in 2017 tijdens het concours in Zutphen een eerste prijs behaald met promotie naar de derde divisie. Een hele bijzondere prestatie. Anno 2023 bestaat de Antonius Fanfare & Slagwerkgroep uit ruim 40 leden.

Dirigeren naar het Nederlands Kampioenschap
De muziekvereniging heeft de afgelopen 75 jaar al heel wat dirigenten de revue zien passeren. Sommigen van hen dirigeerden het korps naar verscheidene hoogtepunten. Dit begon begin jaren ‘50 met een tweede prijs op een concours in Pannerden en als echt hoogtepunt het Nederlands Kampioenschap in Etten-leur in 1997. Dat er talent in de vereniging schuilt, is dus wel zeker. Baritonspeler Bas Ubbink heeft in ruim vier decennia al heel wat dirigenten voorbij zien komen. Degene die hen naar het Nederlands Kampioenschap leidde, weet hij zich nog goed te herinneren. “Het was de jonge dirigent Henk-Jan Heijnen. Met zijn zeventien jaar studeerde hij nog aan het conservatorium maar was al zeer talentvol. Hij woonde in Winterswijk en had nog geen rijbewijs, dus haalde Jannekes opa hem wekelijks op om ons korps te dirigeren en bracht hem weer thuis. Onder zijn leiding promoveerden we een aantal jaar tot aan het gewonnen Nederlands Kampioenschap in Etten-Leur.”

Overkamp als vast honk
Decennialang repeteerden de muzikanten bij café Overkamp. “Vooral oud-eigenaresse Miene Overkamp droeg de vereniging een warm hart toe. Zij was zeer betrokken bij alles wat de vereniging deed, ondanks dat ze zelf helemaal niet muzikaal was.” vertelt Bas. “Hoewel Miene geen lid was van onze vereniging, hebben we haar als dank tot erelid gemaakt. Ze was daar ontzettend trots op. En tijdens een spectaculaire uitreiking van onze eigen muziek-cd, inclusief limousine en rode loper, werd het eerste exemplaar overhandigd aan Miene.” In 2015 verhuisde de vereniging naar de MFA, daar repeteren zij sindsdien. De kosten voor de accommodatie, instrumenten, dirigenten en uniformen moet de club grotendeels zelf ophoesten. Hoewel de vereniging in 1948 begon met enkel een pet als outfit is dat inmiddels uitgegroeid tot een driedelig kostuum en dat kost een flinke duit. Om hun muziekvereniging financieel gezond te houden werken de leden op evenementen, spelen serenades en organiseerden de jaarlijkse rommelmarkt. Met diezelfde inzet organiseren zij dit jaar de jubileumactiviteiten. Er staan er een aantal op stapel en zijn vrij toegankelijk voor belangstellenden.

Agenda

2 april: Voorjaarsconcert en bierpresentatie 14:00 uur
21 mei: Concert voor de ouderen
24 sept: Project met School
medio september: optreden Überfest
28 okt: Receptie 75-jarig Jubileum inclusief presentatie Jubileumboek
2 dec: Jubileumconcert

Kijk voor aanvullende activiteiten en plaats en tijd op: www.fanfare-slagwerkgroep-antonius.nl en Facebook of Instagram: Fanfare & Slagwerkgroep Antonius Vragender.

Muziekvereniging Antonius voorop bij de sinterklaasintocht in 2014. Foto: archief muziekvereniging Antonius
Muziekvereniging Antonius repeteert. Foto: archief muziekvereniging Antonius
De vereniging in 2008 tijdens het 60-jarig jubileum met de nieuwe uniformen. Foto: archief muziekvereniging Antonius
Foto: archief muziekvereniging Antonius
Foto uit 1972 met geheel links Harrie Wopereis op trombone. Foto: archief muziekvereniging Antonius